Παρατηρούμε γύρω μας μια πολυφωνία γύρω απ’ το θέμα του σεξ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας τομέας που έχει πολυσυζητηθεί, καθώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το σεξ ως ένα απλό και ταυτόχρονα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, αν δεχθούμε πως έχει πάψει πια να αντιμετωπίζεται ως πηγή ενόχων.
Οι άνθρωποι πάντα έκαναν σεξ, βίωναν οργασμούς, είχαν την ανάγκη της ικανοποίησης κι έπλαθαν στο μυαλό τους σεξουαλικές φαντασιώσεις, απλά δε μιλούσαν από πάντοτε για τα παραπάνω, καθώς όποιος είχε το θάρρος να μιλήσει γι’ αυτά χαρακτηριζόταν ως φερέφωνο ατασθαλίας και γενετήσιας διαστροφής.
Γιατί γινόταν αυτό; Γιατί οι άνθρωποι δεν ήταν εξοικειωμένοι να συζητάνε για το σεξ ή γενικότερα για τις ερωτικές τους επιθυμίες, ίσως ούτε να τις ικανοποιούν, επειδή στις παλαιότερες εποχές, λόγω ακραίων κοινωνικών και θρησκευτικών αντιλήψεων, το σεξ δεν προοριζόταν για την ευχαρίστηση του ανθρώπου, αλλά ήταν ταυτισμένο στις συνειδήσεις όλων αποκλειστικά με τη διαδικασία της τεκνοποίησης.
Μερικές δεκαετίες πίσω, η καταπίεση των γυναικών κι ο εγκλωβισμός τους στον ρόλο της μάνας και της νοικοκυράς δεν τους επέτρεπε να κυκλοφορούν, πόσο μάλλον να μιλούν για το σεξ και να το απολαμβάνουν. Σήμερα, όμως, αφού έχουμε κάνει κάποια πολύτιμα βήματα ανεξαρτητοποίησης κι ισότητας κι αφού χαιρόμαστε (σχεδόν) τις ίδιες ευκαιρίες και τα δύο φύλα, νιώθουμε περισσότερη ελευθερία ώστε να μιλήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν, κι ένα από αυτά είναι φυσικά και το σεξ.
Κι όσο περισσότερο οι άνθρωποι μιλάνε για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις ή για όσα απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια της συνουσίας, τόσο ευκολότερα απαλείφεται το αίσθημα της ενοχικής ντροπής, που αισθάνονταν οι περισσότεροι πιο παλιά για το γυμνό σώμα και γενικά για την ερωτική πράξη αυτή καθ’ εαυτήν.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας και προόδου είναι η συζήτηση, η οποία βοηθάει τα άτομα να μοιραστούν ελεύθερα τις πιο κρυφές τους ερωτικές επιθυμίες και να διαπιστώσουν ότι δεν είναι οι μόνοι που σκέφτονται περί του σεξ. Κατά αυτόν τον τρόπο το σεξ κανονικοποιείται ως ένα απλό και καθημερινό ζήτημα, το οποίο δεν καθιστά πλέον δακτυλοδεικτούμενο όποιον το επικαλείται ή μιλά με μεγίστη άνεση κι ευχαρίστηση γι’ αυτό.
Ωστόσο, η σεξουαλική αγωγή των παιδιών αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού μεταξύ των οικογενειακών μελών. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί γονείς αρχίζουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους για το σεξ, όμως και πάλι γίνεται τόσο έμμεσα και συγκεκαλυμμένα, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μην έχει καμία ιδιαίτερη αξία και τα παιδιά να μένουν γεμάτα απορίες και να ανατρέχουν στο ιντερνέτ για να συλλέξουν πληροφορίες, εκεί δηλαδή όπου συνήθως παρουσιάζεται με τον πιο χυδαίο και σεξιστικό τρόπο. Οι γονείς χρειάζεται να απενοχοποιήσουν το σεξ πρώτα οι ίδιοι, ώστε να μπορούν μετέπειτα να μιλήσουν με άνεση γι’ αυτό στα παιδιά τους.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος αμηχανίας κι είναι απόλυτα φυσιολογικό οι άνθρωποι να μιλάνε για το σεξ, καθώς συνιστά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ατόμου, αφού όλοι έχουμε σεξουαλική ζωή κι αυτό δεν είναι μυστικό. Η ανοιχτή συζήτηση εκτός απ’ το ότι μας απαλλάσσει απ’ το αίσθημα ντροπής που μπορεί να νιώθουμε για τον σεξουαλικό τομέα, παράλληλα μας βοηθάει να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες με τους άλλους κι ίσως να γίνουμε καλύτεροι σε αυτόν, να απολαύσουμε περισσότερο όσα μπορεί να μας προσφέρει, να ‘μαστε πιο ασφαλείς και συνειδητοποιημένοι για τις επιλογές μας, μαθαίνοντας καινούργια πράγματα χωρίς ενοχές.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη