Το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τον έρωτα, πώς τον μεταφράζει στη διάρκεια της επαφής και τι τελικά είναι αυτό που τον ευχαριστεί, είναι όλα όσα συνιστούν τη συμπεριφορά μας στον τομέα αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει να μιλάνε καθόλου κατά τη διάρκεια της επαφής, ή κάποιοι που δε βάζουν γλώσσα μέσα -κυριολεκτικά-. Οι λέξεις εναλλάσσονται κι όλοι μας αυτοσχεδιάζουμε ανακαλύπτοντας ονόματα για να προσφωνήσουμε το ταίρι μας. Από τα κλασικά αλλά πάντα διαχρονικά «μωρό μου», «έρωτά μου», μέχρι τα απολύτως κίνκι και ξεσηκωτικά. Υπάρχει όμως κι ένας, μοναδικός, απόλυτος και ξεχωριστός τρόπος να προσφωνήσεις κάποιον καθώς ενώνεστε. Με το όνομά του.
Για τους περισσότερους το ν’ ακούν το όνομά τους στην επαφή αποτελεί το απόλυτο αφροδισιακό. Αυτό υποστηρίζουν και οι ειδικοί. Όταν κάποιος μας φωνάζει με το όνομά μας, άλλωστε, αυτόματα μας τραβάει την προσοχή. Όπου κι αν ταξιδεύει το μυαλό μας, σταματά να αποσπάται κι επανέρχεται στη στιγμή που βιώνουμε. Η προσφώνηση του ονόματος δηλώνει οικειότητα κι αμεσότητα, επίσης και γι’ αυτόν που επιλέγει να το χρησιμοποιήσει. Όταν λένε το όνομά μας, πρωτίστως αντιλαμβανόμαστε πως ξέρουν κι είναι σίγουροι για το πού βρίσκονται. Αυτό διαφέρει λίγο στα δύο φύλα καθώς στη γυναίκα δημιουργείται συναισθηματική ασφάλεια ενώ στον άντρα η επιβεβαίωση πως κάτι κάνει πολύ καλά. Οδηγούμαστε λοιπόν στο ότι ο συνδυασμός βογκητών κι ονόματος είναι μια αλάνθαστη συνταγή ικανοποίησης.
Ο ήχος του ονόματός μας δημιουργεί αυτοσυνειδησία στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα, όταν κάποιος το προφέρει, να μας προσκαλεί κοντά του. Εμείς είναι αδύνατον ν’ αγνοήσουμε την έλξη που υπάρχει ακούγοντάς το, καθώς γινόμαστε ευάλωτοι και προσφερόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις. Ακούγοντας το όνομά μας την ώρα της πράξης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσουμε και το όνομα του συντρόφου μας σε μια ανάλογη στιγμή. Δημιουργούμε ένα λογοπαίγνιο ονομάτων τα οποία είτε μπορούμε να συντομεύσουμε, είτε να τους δώσουμε μια εκδοχή που μόνο εμείς, μεταξύ μας, θα γνωρίζουμε.
Αυτή η ερωτική προσωποποίηση δημιουργεί πόθο, παράδοση, έλξη κι επιθυμία. Ακόμη κι αν το κρεβάτι προκαλεί κάποιες φορές άγχος στους συντρόφους θέλοντας να ξέρουν πως τα έχουν πάει καλά και πως οι σύντροφοί τους είναι ικανοποιημένοι ή πως ανταποκρίνονται με το σώμα τους στην ερωτική πράξη, το άκουσμα του ονόματος μειώνει το άγχος, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση. Είναι ταυτόχρονα ένα κάλεσμα, μια αναγνώριση, μια άτυπη προσευχή μεταξύ των ερωτευμένων την ώρα που ενώνονται. Είναι το κάλεσμα με οδηγό τα χείλη και τη γλώσσα και ταυτόχρονα η αναγνώριση ότι έχουμε παραδοθεί.
Ωραία και καλά όσα είπαμε παραπάνω αλλά σίγουρα περνάει από το μυαλό κι η ερώτηση «Αν κάνω λάθος και πω το όνομα κάποιου άλλου;». Το να ξεφεύγει η γλώσσα μας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αν κι αποτελεί αναμφίβολα την κωμική πλευρά του νομίσματος. Σαφώς, ο εγκέφαλός μας την ώρα που το κάνουμε, δεν είναι και στα καλύτερά του. Και ναι, μπορεί να έχει συμβεί ή να συμβεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγνώμη και να επιβεβαιώσετε τα αισθήματα σας προς το άτομο που είστε μαζί του.
Εγκεφαλικά μιλώντας και σε μια προέκταση των παραπάνω, ειδικοί λένε πως η ερωτική επαφή επιβραδύνει τη δραστηριότητα στα σημεία του φόβου και του άγχους, ενώ απενεργοποιεί τη λογική. Συνεπώς, εμπλεκόμαστε περισσότερο με όλες μας τις αισθήσεις αναπτυγμένες- ωστόσο, λιγότερο τις διανοητικές. Ταυτόχρονα, η ερωτική επαφή δραστηριοποιεί τα σημεία του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την αναστολή του πόνου και τη συναισθηματική ανταπόκριση- κυρίως στο αντρικό φύλο. Κι είναι ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τα παιχνίδια του μυαλού την ώρα που το σώμα ξεδιπλώνεται.
Ο έρωτας, σαφώς και δεν έχει εγχειρίδιο χρήσης. Τους κανόνες στο ερωτικό παιχνίδι τους βάζουμε οι ίδιοι κι από κοινού με τους παρτενέρ μας. Αν δεν το έχετε τολμήσει, το να αποκαλέσετε το άτομο που μοιράζεστε τη στιγμή, με το όνομά του, δοκιμάστε το την επόμενη φορά κι απολαύστε τις εντυπώσεις. Καλώς ήρθατε σ’ ένα καινούργιο ερωτικό μονοπάτι.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου