Δε γίνεται να μην έχετε αναρωτηθεί, να μην το έχετε συζητήσει, να μην το έχετε σκεφτεί. Η μονογαμία είναι στη φύση μας ή είναι μια κοινωνική κατασκευή; Είναι επιλογή που δημιουργεί δεσμούς ή επιλογή που μας κρατάει δέσμιους; Στο BBC Science focus ρωτήθηκε αυτή η ερώτηση, αν δηλαδή είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης η μονογαμία και αν ισχύει το ίδιο με άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Αυτή είναι η απάντηση που δόθηκε:
«Οι άνθρωποι δεν είναι σ3ξουαλικά μονογαμικοί με την έννοια που είναι πολλά πουλιά. Οι χήνες σχηματίζουν ισόβια ζευγάρια και σχεδόν ποτέ δε ζευγαρώνουν με κανέναν άλλο εκτός από τον σύντροφό τους. Εμείς αποκαλούμαστε από τους βιολόγους «κοινωνικά μονογαμικοί», πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως ζούμε ως ζευγάρια, αλλά οι σχέσεις δεν είναι μόνιμες και κάποιο σ3ξ συμβαίνει εκτός της σχέσης. Υπάρχουν τρεις βασικές εξηγήσεις για το γιατί η κοινωνική μονογαμία εξελίχθηκε στον άνθρωπο, και οι βιολόγοι εξακολουθούν να διαφωνούν ποια είναι η πιο σημαντική. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινα μωρά χρειάζονται πολλή φροντίδα και τα σταθερά ζευγάρια μπορούν να μοιραστούν το βάρος της γονικής μέριμνας. Ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες θέλουν να μένουν κοντά τους για να αποτρέψουν τις συντρόφους τους από το να τους απατήσουν. Και θα μπορούσε επίσης να είναι μια στρατηγική που ανέπτυξαν οι γυναίκες για να αποθαρρύνουν τους άνδρες από το να σκοτώνουν τα βρέφη που υποπτεύονταν ότι δεν ήταν δικά τους.
Η μονογαμία στους ανθρώπους είναι επωφελής επειδή αυξάνει τις πιθανότητες ανατροφής απογόνων, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνια στα θηλαστικά – λιγότερο από το 10 τοις εκατό των ειδών θηλαστικών είναι μονογαμικά, σε σύγκριση με το 90 τοις εκατό των ειδών πτηνών. Ακόμη και στα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπου είναι πιο συχνή, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ειδών είναι μονογαμικά. Οι πρώτοι πιθηκοειδείς πρόγονοί μας δεν ήταν μονογαμικοί και η πρακτική αυτή πιθανότατα δεν εξαπλώθηκε μέχρι την εμφάνιση του Homo erectus, πριν από περίπου 1,9 εκατομμύρια χρόνια.»
Οκ τώρα ξέρουμε πως η μονογαμία είναι μία κοινωνική….επιλογή. Πόσο κανείς θέλει να την πάρει αυτή την επιλογή ή όχι εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, τη φάση που βρίσκεται στη ζωή του αλλά και τη σχέση με το σ3ξ. Όπως και να έχει ευχόμαστε να κάνετε πράξη τις επιθυμίες σας και να δημιουργείτε ουσιαστικές σχέσεις που θα σας συντροφεύουν στον αγώνα της ζωής.