Η κλειtορίδα: το μικρό (αλλά πανίσχυρο) όργανο που συχνά παραμένει παραγνωρισμένο και παρεξηγημένο. Όχι πια! Ήρθε η ώρα να της δώσουμε την προσοχή που της αξίζει και να ανακαλύψουμε τι την κάνει τόσο ξεχωριστή. Είτε είσαι απλά περίεργος/η, είτε θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα το σώμα σου ή ενός συντρόφου σου, εδώ θα βρεις όλα τα juicy details.
1. Η κλειtορίδα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζεις
Νομίζεις ότι η κλειtορίδα είναι μόνο αυτή η μικρή κουκκίδα που βλέπεις εξωτερικά; Σκέψου ξανά! Η ορατή της κορυφή είναι απλά η “κορυφή του παγόβουνου”. Το μεγαλύτερο μέρος της εκτείνεται εσωτερικά, αποτελούμενο από νευρικές απολήξεις και ιστούς που περιβάλλουν τον κόλπο και την ουρήθρα. Συνολικά, το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 9-11 εκατοστά!
2. Η κλειtορίδα έχει έναν και μοναδικό σκοπό: την απόλαυση
Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, η κλειtορίδα δεν έχει καμία άλλη βιολογική λειτουργία πέρα από το να προσφέρει απόλαυση. Αποτελείται από περίπου 8.000 νευρικές απολήξεις – διπλάσιες από αυτές που έχει το π3ος – και συνδέεται με 15.000 ακόμη νεύρα στο υπόλοιπο πυελικό δίκτυο. Αυτό την καθιστά το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
3. Εξελικτικά, είναι η “ξαδέρφη” του π3ους
Αν αναρωτιέσαι πώς σχετίζεται η κλειtορίδα με τα υπόλοιπα αναπαραγωγικά όργανα, εδώ είναι η απάντηση: είναι το ανατομικό αντίστοιχο του π3ους. Στα πρώτα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, τα γεννητικά όργανα είναι πανομοιότυπα, αλλά στη συνέχεια διαφοροποιούνται ανάλογα με τα χρωμοσώματα και τις ορμόνες. Παρά τις διαφορές τους, τα δύο όργανα έχουν παρόμοια ιστούς και μηχανισμούς διέγερσης.
4. Η κλειtορίδα “γερνάει”, αλλά παραμένει ενεργή
Ναι, η κλειtορίδα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου! Όχι μόνο σε ηλικία, αλλά και σε μέγεθος, καθώς μεγαλώνει περίπου 2,5 φορές από την εφηβεία μέχρι την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, η λειτουργικότητά της δε μειώνεται, διατηρώντας την ικανότητά της να προσφέρει οργασμό σε κάθε φάση της ζωής.
5. Ο οργ@σμός μέσω κλειtορίδας είναι πιο κοινός από τον κολπικό
Περίπου το 75% των γυναικών δηλώνουν ότι χρειάζονται άμεση ή έμμεση διέγερση της κλειtορίδας για να φτάσουν σε οργ@σμό. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού το ίδιο το όργανο είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του νευρικού δικτύου που δημιουργεί την αίσθηση κορύφωσης.
6. Η κλειtορίδα έχει “μνήμη”
Όχι, δεν εννοούμε ότι θα θυμηθεί πώς την αγνοούσες στο παρελθόν, αλλά οι νευρικές συνδέσεις της λειτουργούν σαν μνημονικό δίκτυο. Η τακτική διέγερση μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία της, ενώ η αποχή μπορεί να μειώσει προσωρινά την απόκριση. Μήπως να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου;
7. Η κλειtορίδα στην ιστορία και την επιστήμη
Η κλειtορίδα έχει περάσει από φάσεις αφάνειας στην ιστορία. Στην αρχαία Ελλάδα, αναγνωρίστηκε ως πηγή απόλαυσης, αλλά με την έλευση του Μεσαίωνα θεωρήθηκε αμαρτωλή ή ακόμη και πηγή «μαγείας». Στη σύγχρονη ιατρική, μόλις το 1998 έγινε η πρώτη ακριβής τρισδιάστατη απεικόνισή της – σοκαριστικά πρόσφατα, αν το σκεφτείς.
8. Η κλειtορίδα χρειάζεται αγάπη (και γνώση)
Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, αγνοούν τη λειτουργία της. Αυτό όχι μόνο περιορίζει την απόλαυση, αλλά διατηρεί και τα ταμπού γύρω από την ανατομία του γυναικείου σώματος. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους γύρω μας για το πώς λειτουργεί.
Η κλειtορίδα είναι η απόδειξη ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για περισσότερα από την επιβίωση: είναι εδώ και για την απόλαυση. Είναι καιρός να απομακρύνουμε την ντροπή και την παρανόηση που περιβάλλει τη σ3ξουαλικότητα, να γιορτάσουμε την πολυπλοκότητα του σώματός μας και να αγκαλιάσουμε τη γνώση με ανοιχτό μυαλό. Άλλωστε, όπως κάθε άλλο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής, η κλειtορίδα αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή μας!
Πηγή φωτογραφίας: ΜEL Magazine