Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα αντιδρούσε ο Γκουσγκούνης, ο γνωστός Έλληνας σταρ ερωτικών ταινιών, αν αντίκριζε την Έμιλυ, την πρώτη π@ρνοστάρ Τεχνητής Νοημοσύνης; Ίσως να παραμιλούσε από έκπληξη, ίσως να προσπαθούσε να κατανοήσει πώς μια τεχνολογική δημιουργία μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φύση του έρωτα και του πάθους. Ίσως πάλι οι ατάκες του, όπως το «έλα να δεις πώς κελαηδούν τα πουλάκια» να έπαιρναν άλλη διάσταση! Από την άλλη, η Έμιλυ, που είναι ένα εντελώς νέο είδος «πορν@στάρ», με την ικανότητα να αντιδράει και να ικανοποιεί κάθε επιθυμία και φαντασίωση, θα του απαντούσε αναλόγως! Και τι μπορεί να προκύψει από αυτή την αναπάντεχη συνάντηση; Πιθανώς μια νέα εποχή στην πορν@γραφία, όπου η ΤΝ θα προσφέρει μια εμπειρία ερωτικής διασκέδασης που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας.
Ας προσπαθήσουμε λίγο να εξερευνήσουμε αυτόν τον τόσο διαφορετικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας. Η σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και του π@ρνό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα κι είναι κάτι που απασχολεί ολοένα και περισσότερο, τόσο τους παραγωγούς και τους ηθοποιούς της βιομηχανίας, όσο και τους θεατές. Κάποιοι θεωρούν πως η εφαρμογή της ΤΝ στον τομέα του π@ρνό ανοίγει νέους ορίζοντες, ενώ άλλοι ανησυχούν για τις ηθικές και κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη.
Οι μεν υποστηρίζουν πως η χρήση της μπορεί βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών, δημιουργώντας εξατομικευμένο και ρεαλιστικό περιεχόμενο. Επιπλέον, η χρήση της ΤΝ μπορεί να επιτρέψει στους δημιουργούς π@ρνογραφικού περιεχομένου να παράγουν περισσότερο ποικιλόμορφο και καινοτόμο υλικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Οι υποστηρικτές λένε ότι η ΤΝ μπορεί να κάνει το π@ρνό να γίνει πιο προσωπικό κι ακόμα πιο ρεαλιστικό. Σκεφτείτε το ως μια προσωπική ιστοσελίδα ερωτικού περιεχομένου, βασισμένο στις δικές σας ανάγκες, στις προτιμήσεις σας, στο τι έχετε δει στο παρελθόν. Ένα είδος Netflix, αλλά για ενήλικες. Έχει μάλιστα προχωρήσει τόσο πολύ, όπου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στην επιθυμία εκείνης της στιγμής, να ακολουθήσει εντολές σας, να στήσετε ολόκληρο σκηνικό, επιλέγοντας ποιοι και πόσοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο δικό σας π@ρνό, κατευθύνοντάς τους στο τι και πώς να το κάνουν.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης στην ανθρώπινη σ3ξουαλικότητα και στις κοινωνικές σχέσεις. Ορισμένοι φοβούνται πως η υπερβολική έκθεση σε π@ρνογραφικό υλικό, ειδικά όταν πρόκειται για υπερρεαλιστικές εκδοχές δημιουργημένες από ΤΝ, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της αντίληψης για το σ3ξ και τις ερωτικές μας σχέσεις. Και ναι, είναι αυτός ο φόβος για τις «υπερβολικές ποσότητες» που μπορεί να είναι ακόμα και βλαβερές. Μην ξεχνάμε ότι το π@ρνό είναι σαν το καλό φαγητό -λίγο είναι καλό, η υπερβολή είναι κακή για την υγεία. Και πόσω μάλλον όταν αυτή η υπερβολή, γίνει προσωπική υπόθεση τόσο πολύ, που θα οδηγήσει σε μια επί μονίμου βάσεως απομόνωση όπου η ερωτική επαφή θα είναι συνώνυμη με ένα τεχνολογικό κατασκεύασμα.
Προσωπικά, πιστεύω πως η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην π@ρνογραφία έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της καινοτομίας και της διατήρησης της υγιούς σ3ξουαλικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Οι δημιουργοί και οι χρήστες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξάρτηση από τέτοιο περιεχόμενο στην ψυχολογική και σ3ξουαλική τους ευεξία. Είναι λιγάκι σαν να βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου: μπορεί να τον κάνει πιο γλυκό, αλλά πρέπει να προσέχεις μην παραφορτώσεις τον εαυτό σου με ζάχαρη και τελικά καταλήξεις να κάνεις κακό στον οργανισμό σου.
Είναι σημαντικό να βρούμε τη λεπτή εκείνη γραμμή, μεταξύ της τεχνολογικής καινοτομίας και της υγιούς αληθινής ερωτικής επαφής. Τα νούμερα κι ένας αλγόριθμος που θα προέρχεται από την ΤΝ, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την ίδια την πραγματικότητα, τις ανθρώπινες ανάγκες και τελικά, τα συναισθήματα. Έτσι όπως οι σεφ προσέχουν τα υλικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, έτσι και οι δημιουργοί πορν@γραφικού περιεχομένου και οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί πόσο χρησιμοποιούν αυτό το υλικό και τι είναι αυτό που τους οδηγεί στη χρήση του. Να είναι ένα προϊόν στα χέρια τους, κι όχι υποχείρια του ίδιου του προϊόντος.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου