Αν έχεις δει το 50 Sh@des of Gr3y σίγουρα θα θυμάσαι τον χαρακτήρα του Κρίστιαν Γκρέι. Ο Κρίστιαν Γκρέι ήταν ένας παθητικ0επιθετικός σύντροφος που ασκούσε κυριαρχία πάνω στη Ναστάζια. Αυτό είναι ένα προφίλ passive-αggressive ατόμου, που όπως διαπιστώνουμε κατά τη διάρκεια του σ3ξ, δε θέλει ένα απλό σ3ξ.
Πιο συγκεκριμένα, οι παθητικ0επιθετικοί άνθρωποι ενεργούν παθητικά, αλλά εκφράζουν την επιθετικότητα κρυφά πολλές φορές και προσπαθούν να ξεγελάσουν τον σύντροφό τους, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι κι ότι ο χαρακτήρας τους είναι διαφορετικός. Προσπαθούν να εμποδίσουν αυτό που θέλεις πολλές φορές κι ο ασυνείδητος θuμός τους μεταφέρεται σ’ εσένα με αποτέλεσμα εσύ ν’ απογοητεύεσαι και να εξοργίζεσαι. Η 0ργή σου γίνεται δική τους, ενώ εκείνοι θα ρωτήσουν ήρεμα: «Γιατί θυμώνεις τόσο πολύ;» και να σε κατηγορήσουν για τον θuμό που οι ίδιοι προκαλούν.
Οι παθητικά επιθετικ0ί σύντροφοι είναι εξαρτημένοι απ’ τον σύντροφό τους κι υποφέρουν από ντροπή και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η συμπεριφορά τους είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να ευχαριστούν για να κατευνάζουν και να αντιδρούν για να ελέγχουν τον παρτενέρ. Μπορεί να βιώνετε ένα είδους κακ@ποίησης αλλά να μην το καταλαβαίνετε επειδή η στρατηγική τους για την έκφραση της εχθρότητας είναι συγκαλυμμένη και χειριστική οδηγώντας σε συγκρούσεις και προβλήματα οικειότητας.
Μια άμεση και ειλικρινή συζήτηση μ’ έναν πaθητικό-επιθετικό σύντροφο δεν είναι εύκολη. Λένε ναι και μετά η συμπεριφορά τους φωνάζει όχι. Προσπαθούν να σαμποτάρουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα σχέδιά σας χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τακτικών. Όλοι εμπλεκόμαστε σε κάποιες απ’ αυτές τις συμπεριφορές κάποιες φορές, αλλά όταν υπάρχει ένα διάχυτο μοτίβο πολλαπλών συμπτωμάτων, είναι πιθανό να έχετε να κάνετε με παθητική επιθετικότητα.
Πώς συνδέεται όμως σε3ουαλικά ένας παθητικοεπιθετικός σύντροφος;
Κατά τη διάρκεια του σ3ξ ένας παθητικoεπιθετικός σύντροφος μπορεί να εμφανίσει διάφορες συμπεριφορές όπως:
- Κάνει μειωτικά σχόλια ενώ κάνετε σ3ξ
- Προτιμά στάσεις στις οποίες τα πρόσωπα σας δε συναντιούνται και δεν υπάρχει αρκετή επαφή
- Μπορεί να δοκιμάσει να επιβληθεί στο κρεβάτι χωρίς να υπάρξει συναίνεση
- Μπορεί να στερεί επίτηδες το σ3ξ από τη σχέση για να σε τιμωρήσει
- Δε θέλει να δοκιμάζει πράγματα ή στάσεις που εσύ προτείνεις
- Προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο σε εσένα αν το σ3ξ δεν είναι καλό
Πώς μπορώ να το συζητήσω με τον σύντροφό μου;
Συχνά είναι δύσκολο ν’ αναγνωρίσεις μια pαssive – αggressive συμπεριφορά αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις αν η σχέση σου έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Αναζήτησε ένα διάχυτο μοτίβο αρκετών από τα παραπάνω και παρακολούθησε τα συναισθήματά σου. Μπορεί να νιώθεις θuμό, σύγχυση ή αδυναμία όταν προσπαθείς να επιτύχεις επικοινωνία. Εάν αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, πιθανότατα θα πρέπει να σε προβληματίσει τι μπορεί να συμβαίνει στη σχέση σας.
Είναι σημαντικό να μην αντιδράσεις σπασμωδικά. Όταν γκρινιάζεις, μαλώνεις ή θuμώνεις, κλιμακώνεις τη σύγκρουση και δίνεις στο σύντροφό σου περισσότερες αφορμές για ν’ αρνηθεί την ευθύνη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μπαίνεις στον ρόλο του γονέα – του ίδιου που ο σύντροφός σας επαναστατεί εναντίον του. Μην αφήνεις υπονοούμενα, μην κατηγορείς ή μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να ανταποδώσει με το ίδιο νόμισμα.