Άλλοι βλέπουν την πλατφόρμα αυτή σαν πηγή έξτρα εισοδήματος ενώ άλλοι σαν έναν ιστότοπο που μπορούν να ψυχαγωγηθούν και ν’ απολαύσουν πρωτότυπο περιεχόμενο. Πριν κάποια χρόνια είχε φουντώσει ξανά η συζήτηση όταν υποψήφια βουλευτής κόμματος είχε διαγραφεί λόγω του προφίλ που διατηρούσε.
Τι είναι όμως ακριβώς;
Το “0nlyfανς” λειτουργεί ως μια συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προορισμένη για χρήστες άνω των 18 ετών που επιτρέπει την αγοραπωλησία πρωτότυπου περιεχομένου. Αν κι είναι κυρίως γνωστή για την προώθηση περιεχομένου ενηλίκων, η χρήση της δεν περιορίζεται αποκλειστικά σ’ αυτό. Οι χρήστες το χρησιμοποιούν για να δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες ορίζοντας μια συνδρομή που ξεκινά από 4,99€ και φτάνει μέχρι και τα 49,99€ ανά μήνα.
Δημιουργήθηκε το 2016 αλλά η έκρηξη της δημοτικότητάς της σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς αρκετοί εργασιακοί χώροι στον τομέα του σ3ξ έκλεισαν, οι εργαζόμενοι αναζητούσαν εναλλακτικές πηγές εσόδων. Άτομα που προηγουμένως δε σχετίζονταν με τη σ3ξεργασία βρήκαν μια νέα δυνητική πηγή εισοδήματος.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 είχε 2,1 εκατομμύρια δημιουργούς και 210 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, συνεπώς πρόκειται για πολύ σημαντική αύξηση απ’ τα 7 εκατομμύρια χρήστες που είχε το 2019. Η απόφαση που πάρθηκε απ’ την εταιρεία τον Αύγουστο του 2019 ν’ απαγορεύσει προσωρινά το βασικό του περιεχόμενο προκάλεσε αναστάτωση αλλά αποσύρθηκε λίγες μέρες αργότερα λόγω της έντονης αντίδρασης απ΄τους δημιουργούς.
Στην εφαρμογή μπορεί κάποιος επίσης να βρει συμβουλές για γυμναστική, διατροφή, ευζήν και άλλα. Είναι σαν μια “premium” έκδοση του Instagram που οι δημιουργοί έχουν τον έλεγχο του τι προσφέρουν δωρεάν και τι διανέμουν μόνο στους συνδρομητές τους.
Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλές;
Ένας λόγος που εξηγεί τη δημοφιλία του είναι η ελευθερία που παρέχει στους χρήστες να διαχειρίζονται το περιεχόμενο που παράγουν. Μπορούν να παρέχουν υλικό που κυμαίνεται από απλές αισθησιακές φωτογραφίες που δεν περιλαμβάνουν γυμν0 έως φουλ βίντεο, που περιλαμβάνουν. Χωρίς να μεσολαβούν εταιρείες παραγωγής και διανομής οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη έλεγχο και -σχεδόν- πλήρες κέρδος. Για να μιλήσουμε με νούμερα, η πλατφόρμα διατηρεί ένα ποσοστό 20% και το 80% είναι δικό τους. Έχουν επίσης την επιλογή να δουλεύουν ανώνυμα, χρησιμοποιώντας ένα ψευδώνυμο ή κρύβοντας το πρόσωπό τους για να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή, συν του ότι εργάζονται απ’ το σπίτι είτε ως βασική εργασία είτε ως συμπληρωματική κι αυτό παρέχει επιπλέον ευελιξία.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά ούτε τόσο εύκολα όπως φαίνονται σε μια πρώτη ανάγνωση. Καταρχάς τα κέρδη δεν είναι ούτε εγγυημένα, ούτε σταθερά. Η προώθηση κι η δημιουργία περιεχομένου απαιτεί πολλές ώρες και η διατήρηση της ανωνυμίας φαντάζει συχνά πρόκληση δεδομένου του αριθμού των επισκεπτών. Δεν έχουν λείψει επίσης κι οι ψηφιακές περιπτώσεις b@llying – ορισμένες εκ των οποίων μεταφέρθηκαν και στην πραγματική ζωή.
Όπως και σ’ άλλες πλατφόρμες που υπόσχονται κέρδος, η ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού ακολούθουν προϋποθέτει συνεχή προσπάθεια με αποτελέσματα αμφίβολα καθώς οι περισσότεροι τελικά δεν βγάζουν το μηνιάτικο που προσδωκούσαν αρχικά καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ κι ο ανταγωνισμός.
Πριν λοιπόν κάποιος ξεκινά να το εξετάζει σαν μια εναλλακτική πηγή κέρδους θα πρέπει να προσμετρήσει όλους τους άνω παράγοντες και κυρίως να ‘χει επίγνωση τόσο των δυνατοτήτων που η πλατφόρμα μπορεί να του προσφέρει όσο κι επίγνωση όλων των ενδεχόμενων κινδύνων.