Έρευνα δείχνει ότι περισσότερο από το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, έρχεται αντιμέτωπο με την ημικρανία κάποια στιγμή στη ζωή του. Αν είσαι τυχερός, σε πιάνει μια φορά στο τόσο, αλλιώς κατατάσσεσαι στην κατηγορία των χρόνιων ασθενών με ημικρανία, δηλαδή πάσχεις από καθημερινή, ή αρκετές φορές τον μήνα, ημικρανία. Είτε είσαι παθών είτε είσαι το ταίρι του πάσχοντα, ίσως έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το είδος πονοκεφάλου δεν αφήνει πάντα αλώβητη τη σ3ξουαλική σας ζωή.
Οι ημικρανίες, πέρα από τον πόνο, προκαλούν ναυτία, εμετό ή ευαισθησίες σε φώτα κι ήχους. Όπως είναι λογικό, όταν ένα άτομο υποφέρει από αυτά τα συμπτώματα, η ερωτική του επιθυμία μπορεί να μειωθεί ή ακόμα να έρθει αντιμέτωπο και με σ3ξουαλική δυσλειτουργία, δηλαδή την ώρα της ερωτικής πράξης, να αδυνατεί να λειτουργήσει όπως θα έκανε όντας καλά στην υγεία του.
Μια έρευνα, όμως, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήρθε για να διαψεύσει κάθε τέτοια άποψη- υπόθεση. Η μελέτη συμπεριέλαβε 68 νέους με μέσο όρο ηλικίας 24 ετών, που έπασχαν από τουλάχιστον 10 ημικρανίες ετησίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν 20% υψηλότερη ερωτική επιθυμία από ότι ασθενείς με απλό πονοκέφαλο τάσης, γεγονός που προκάλεσε απορίες και στους ίδιους τους ερευνητές. Υπάρχει μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι ο κρίκος που ενώνει την αλυσίδα είναι ένας νευροδιαβιβαστής και λέγεται σεροτονίνη- η ορμόνη της καλής διάθεσης που λέμε, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογης της ερωτικής επιθυμίας. Αν συμβαίνει αυτό, τότε εξηγείται γιατί άτομα με ημικρανίες και χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, μπορούν να εμφανίσουν αυξημένη σ3ξουαλική επιθυμία.
Η παραπάνω θεωρία, βέβαια, δε μοιάζει να έχει σαφές επιστημονικό αντίκρυσμα, σε αντίθεση με την έκκριση ενδορφινών κατά τον οργασμ@ που αποτελούν ένα φυσικό παυσίπονο και μπορούν όντως να ανακουφίσουν από ημικρανίες. Έτσι, μια από τις θεραπείες για την ημικρανία μπορεί, έστω και μερικώς, να είναι και το σ3ξ, ως φυσική θεραπεία. Αυτές οι άγιες ορμόνες ικανοποίησης, οι ενδορφίνες, μπορούν να παρεμποδίσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τον πόνο. Σχετικές μελέτες, μάλιστα, έδειξαν ότι έως και το 60% των πασχόντων ένιωσαν βελτίωση ενώ το 70% ανέφεραν ανακούφιση -ολική ή μερική- των συμπτωμάτων μετά από μια σ3ξουαλική επαφή.
Ε, κι εδώ που τα λέμε, την ώρα την ευχαρίστησης το μυαλό εστιάζει σε αυτό που το διεγείρει κι όχι στον πόνο, με αποτέλεσμα να μην έχεις πια συμπτώματα ημικρανίας- ή τουλάχιστον έτσι να νιώθεις.
Στον αντίποδα αυτής της μελέτης, βρίσκονται και οι περιπτώσεις στις οποίες ένα επεισόδιο ημικρανίας μπορεί να πυροδοτηθεί κάνοντας σ3ξ. Συγκεκριμένα, υπάρχει συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου -σπάνιος βέβαια- που μπορεί να προκληθεί είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα και λέγεται «οργ@σμικός ή προ-οργ@σμικός πονοκέφαλος». Η διαφορά τους έγγυται στο είδος και τη διάρκεια του πόνου. Όταν το άτομο αισθανθεί αμβλύ και σύντομο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού πριν από έναν οργ@σμό τότε έχει προοργ@σμικό πονοκέφαλο. Αν νιώσει έναν ξαφνικό, έντονο και διαρκή πονοκέφαλο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός οργ@σμού, τότε έχει οργ@σμικό πονοκέφαλο.
Φαίνεται ότι οι προοργ@σμικοί πονοκέφαλοι οφείλονται στη σύσπαση του αυχένα και της γνάθου, αφού κατά τη διάρκεια του σ3ξ το σώμα σφίγγεται και πιέζονται αυτά τα σημεία. Ενώ οι οργ@σμικοί πονοκέφαλοι, από την άλλη, οφείλονται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού που βιώνει το σώμα κατά τη σ3ξουαλική επαφή.
Φαίνεται ότι οι απόψεις για το αν μια ημικρανία επηρεάζει τη σ3ξουαλική δραστηριότητα και το αντίθετο, διίστανται όπως και σε κάθε μελέτη που γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε αν τελικά οι ημικρανίες αλληλεπιδρούν αρνητικά ή θετικά με τη σ3ξουαλική δραστηριότητα, είναι να το δοκιμάσετε. Κατά την κρίση μιας ημικρανίας, παρατηρήστε το σώμα σας, καταγράψτε πώς αντιδρά πριν και μετά το σ3ξ και φτιάξτε το δικό σας προσωπικό συμπέρασμα. Μετά, δώστε του να καταλάβει,
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου