Πολύ συχνά, ακόμη και σήμερα, ακούμε να σχολιάζουν μια γυναίκα με λίγο μεγαλύτερη διάθεση για ερωτική επαφή, αποκαλώντας τη «νυμφομανή». Όταν το σχόλιο προέρχεται από τις γυναίκες, αναζητήστε το αγκάθι του πράσινου τέρατος της ζήλιας. Αν προέρχεται από τους άντρες, μάλλον δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην περίσταση.

Ας σοβαρευτούμε, όμως.

Ο όρος αυτός, που αποδίδεται ως μομφή, αποτελεί μια παθολογία που αφορά τη γυναικεία επικράτεια. Ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα έχει υπερβολικά έντονες σ3ξουαλικές επιθυμίες και μελετήθηκε περισσότερο από την αντίστοιχη ανδρική παθογένεια, καθώς η αχαλίνωτη σ3ξουαλική διάθεση θεωρούνταν φυσιολογική για τα αρσενικά. Για μια γυναίκα, όμως, αυτό ήταν σίγουρα πρόβλημα. Έτσι, η πρώιμη ψυχιατρική εφάρμοσε διάφορες πρωτόγονες και αποτρόπαιες θεραπείες, όπως κρύα μπάνια, οι καυτηριασμοί του φύλου και κλειτοριδεκτομή. Συνέδεσαν, δε, την κατανάλωση κάποιων τροφών, όπως η σοκολάτα, και την ανάγνωση ερωτικών αναγνωσμάτων με τη διέγερση των παθών. Έφτασαν ακόμη να υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του κρανίου, στην περιοχή της παρεγκεφαλίδας, ευθυνόταν για τη νόσο.

Ο όρος, επιστημονικά πλέον, έχει εκλείψει. Δεν υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια για το πόσο σ3ξ είναι «πολύ», ούτε τρόποι εκτίμησης της σ3ξουαλικής δραστηριότητας. Στις μέρες μας, οι άνθρωποι με μεγαλύτερη σ3ξουαλική όρεξη χαρακτηρίζονται απλά «υπερσεξουαλικοί». Και χαρακτηρίζονται εθισμένοι, μόνο όταν η ακόρεστη όρεξη για σ3ξ δημιουργεί προβλήματα σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η κοινωνική ζωή. Στις ΗΠΑ, η «Βίβλος» των ψυχικών διαταραχών, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), περιγράφει τη νόσο ως μια ψυχική παθολογική κατάσταση μιας γυναίκας, κατά την οποία θέλει συνέχεια να έρχεται σε ερωτική επαφή, χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις. Απλά επιδιώκει τη συνουσία με οποιονδήποτε βρει μπροστά της.

Το άτομο αυτό σπάνια, έως ποτέ, νιώθει ικανοποίηση και συνέχεια ψάχνει για περισσότερα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νυμφομανής μια γυναίκα που λατρεύει την ερωτική πράξη, ακόμη και με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους. Η νυμφομανία χαρακτηρίζεται από μια ψυχαναγκαστική, αχαλίνωτη σ3ξουαλική δραστηριότητα, μη ελεγχόμενη. Πρόκειται για ένα είδος σ3ξουαλικού παροξυσμού, χωρίς έλξη και συνειδητή επιθυμία, με κίνδυνο μόλυνσης από σ3ξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ποια είναι, όμως, τα κυριότερα συμπτώματα;

Όλα εδράζονται στον εγκέφαλο, ο οποίος ελέγχει όλα τα άλλα όργανα:

1. Σκέφτεται συνέχεια τη συνουσία και πλάθει διάφορα σενάρια με τη φαντασία της όλη την ώρα.

2. Εκτός από το κυνήγι της σ3ξουαλικής πράξης, απουσιάζουν οι υπόλοιπες φιλοδοξίες (επαγγελματικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές). Η σ3ξουαλική εμμονή τις ισοπεδώνει.

3. Ο ψυχαναγκαστικός αυν@νισμός, είναι επίσης ένα βασικό σύμπτωμα και πολλές φορές αγγίζει και τις πολλαπλές φορές τη μέρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των γεννητικών οργάνων.

4. Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει, και η γυναίκα εστιάζει αποκλειστικά στην εκπλήρωση της σ3ξουαλικής της ανάγκης, χωρίς να σκέφτεται συνέπειες, ή τον κίνδυνο που διατρέχει.

5. Έλλειψη ικανοποίησης. Παρά τις συχνές σ3ξουαλικές επαφές, σπάνια ή ποτέ δε νιώθει πλήρη ικανοποίηση, οδηγούμενη σε αναζήτηση περισσότερων συντρόφων ή εμπειριών.

Όλα αυτά, φυσικά, κρύβουν πολύ σοβαρότερα θέματα: άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς και ένα συναίσθημα ντροπής που οδηγεί σε αποτυχημένες σχέσεις, συνεχώς. Είναι όπως ο εθισμός σε κάποια ουσία. Οι νυμφομανείς εθίζονται από τις ίδιες τις ορμόνες που παράγει ο εγκέφαλός τους κατά τη διάρκεια του σ3ξ και όπως ο τοξικομανής χρειάζεται τη δόση του, έτσι και η νυμφομανής χρειάζεται να κάνει μια πράξη (σ3ξ) που θα απελευθερώσει αυτές τις ουσίες στον εγκέφαλό της και θα προκληθεί η ποθητή ευφορία.

Στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν να λειτουργούν και οι SAA (Sεx Addicts Anonymous), με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία τέτοιων συμπεριφορών.

Συνοψίζοντας

Η νυμφομανία είναι εθισμός στο σ3ξ, με υψηλό τίμημα για την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Αποτελεί μια παθολογική κατάσταση εθισμού του εγκεφάλου με κέντρο την ερωτική πράξη και δεν είναι απόλαυση ή επιδίωξή της μέσα στα πλαίσια μιας υγιούς καθημερινότητας, όπου υπάρχουν πολλοί ρόλοι να υπηρετηθούν. Κι είναι πολύ σημαντικό να μετράμε τις λέξεις μας όταν αναφερόμαστε σε αυτή τη συνθήκη, καθώς, όπως μπορούμε να διακρίνουμε, δεν είναι όλα τόσο απλά, όσο μπορεί να φαίνονται.

Συντάκτης: Χριστίνα Ευτυχίδου