Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το δέρμα μας στην επίμαχη περιοχή είναι πιο σκούρα απ’ το υπόλοιπο σώμα μας; Ακόμη κι απ’ τα σημεία που εκτίθενται πιο συχνά στον ήλιο, όπως τα χέρια.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί κι η οuρολόγος, χειρουργός και s3x expert Dr. Rena Malik «Το να έχεις πιο σκούρο δέρμα στην περιοχή των γεννhτικών οργάνων είναι φυσιολογικό. Μάλιστα, σταδιακά το δέρμα τείνει να γίνεται πιο σκούρο με την ηλικία».

Το φαινόμενο λοιπόν του πιο σκούρου δέρματος στην περιοχή αυτήν σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως είναι οι γενετικοί, οι ορμόνες αλλά κι η αυξημένη ροή aίματος. Επίσης, όπως είναι γνωστό, το χρώμα του δέρματος επηρεάζεται από την παρουσία ή μη της μελανίνης, δηλαδή της χρωστικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του χρώματος του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τους παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα σ’ αυτήν την περιοχή. Ο πρώτος είναι η αυξημένη συγκέντρωση μελανοκυττάρων στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα να παράγεται και περισσότερη μελανίνη, αφού αυτός είναι ο ρόλος τους. Η υψηλότερη πυκνότητά τους στο δέρμα των επίμαχων σημείων οδηγεί και σε μια βαθύτερη μελάγχρωση, όπως είναι αναμενόμενο.

Δεύτερος παράγοντας είναι οι ορμονικές αλλαγές ιδιαίτερα σε φάσεις όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη κι η έμμηνος ρύση. Τέτοιου είδους φάσεις κι αλλαγές στις ορμόνες μας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης. Κυρίως αυτό συμβαίνει εξ’ αιτίας των οιστρογόνων -μια ορμόνη που είναι πιο αυξημένη στις γυναίκες-  τα οποία παίζουν ρόλο στην τόνωση των μελανοκυττάρων, οδηγώντας έτσι και σε πιο σκούρο δέρμα στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα μάλιστα με την Dr. Malik «Οι ορμόνες όπως η τεστ0στερόνη και τα οιστρογόνα που επηρεάζουν τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης και τον καθορισμό του χρώματος του δέρματος. Όταν λοιπόν το σώμα περνά από οποιαδήποτε διαδικασία που διαταράσσει τις ορμόνες (για παράδειγμα η εφηβεία, η εγκυμοσύνη ή η γήρανση), ο δερματικός ιστός των γεννhτικών οργάνων σκουραίνει σταδιακά όλο και περισσότερο. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των γεννhτικών οργάνων, αυτά τα μελανοκύτταρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ορμονικές διαταραχές».

Επιπλέον, όμως, η εν λόγω περιοχή παρουσιάζει αυξημένη ροή αίματος, συγκριτικά με άλλα σημεία, συμβάλλοντας στην πιο σκούρα εμφάνισή της. Τα aιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, είναι περισσότερα σ’ αυτήν την περιοχή με αποτέλεσμα αυτή η υψηλότερη αγγείωση να οδηγεί σε μια πιο κοκκινωπή ή πιο σκούρα απόχρωση. Η αυξημένη ροή aίματος είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά τη σ3ξουαλική διέγερση και πράξη.

Τέλος, η γιατρός τονίζει επίσης ότι: «Tο πόσο σκούρο είναι το χρώμα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το χρώμα του δέρματος μας παίζει ρόλο στο πόσο σκούρα μπορεί να είναι η περιοχή των γεννhτικών οργάνων. Είναι όμως σημαντικό ν’ αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι παραλλαγές είναι φυσικές και υγιείς».