Γνωστό ως σημείο Gräfenberg, το σημείο G εισήχθη στις ζωές μας ως όρος από τη Δρ Beverly Whipple, αφού ανακάλυψε ότι η χρήση μιας κίνησης τύπου “έλα εδώ” κατά μήκος του εσωτερικού του κόλπου παρήγαγε έντονη ερωτική απόκριση. Έτσι θεώρησε ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίτευξη @ργασμού κατά τη διείσδυση.

Εδώ και 40 χρόνια, η ύπαρξη του σημείου G είναι αμφιλεγόμενη. Πολλές γυναίκες επιμένουν ότι υπάρχει υποστηρίζοντας ότι η διέγερση του σημείου G ενισχύει τον έρωτα και τον @ργασμό. Μια πρόσφατη έρευνα, όμως, η οποία έγινε από Πορτογάλους ερευνητές πάνω σε αυτό ακριβώς το κομμάτι, φαίνεται, ενώ παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη του σημείου G, την ίδια στιγμή να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί και να μην υπάρχει.

Φυσικά, σε μια έρευνα για το σ3ξ, τα αμφιλεγόμενα ευρήματα δεν είναι καθόλου σπάνια. Όμως, η πολυγνωμία γύρω από το σημείο G έχει μια ιδιότυπη αντοχή στον χρόνο, που σε κάνει να θες να βρεις την απόλυτη αλήθεια- αν αυτή υπάρχει. Ανεξάρτητα από το πόσες γυναίκες εκθειάζουν την ευχαρίστηση από το σημείο G και από το πόσες μελέτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη και τη σημασία του, ορισμένοι ερευνητές αρνούνται την εμπειρία των γυναικών κι απορρίπτουν το σημείο θεωρώντας το μια μαζική παραίσθηση, κάνοντας λόγο για εύπιστες γυναίκες που ως θύματα διαφήμισης,  φαντασιώνονται μια ερωτογενή ζώνη που δεν υπάρχει.

 

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 31 διαφορετικές προσλαμβάνουσες για το σημείο G:

– Κάποιες αφορούσαν έρευνες που ρωτούσαν τις γυναίκες αν είχαν σημεία G. Από 5.072 που ερωτήθηκαν, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) δήλωσαν ότι είχαν.

– Άλλες αναφορές χρησιμοποίησαν υπερήχους και μαγνητική τομογραφία. Οι περισσότερες εντόπισαν μια δομή στο μπροστινό κολπικό τοίχωμα και τρεις τεκμηρίωσαν νευρολογικές συνδέσεις με την κλειτ@ρίδα.

– Αρκετές μελέτες βασίστηκαν σε στοιχεία βιοψίας ή αυτοψίας. Οι περισσότερες περιγράφουν μια περιοχή στο μπροστινό κολπικό τοίχωμα, πυκνή, με μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα ευαίσθητα στην αφή.

-Οι πιο ενδιαφέρουσες μελέτες δείχνουν ότι το σημείο G είναι μέρος της κλειτορίδ@ς, του οργάνου ηδονής των γυναικών. Σε αναφορά της κλειτορίδας, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το μικρό εξόγκωμα του ερωτικά υπερευαίσθητου ιστού έξω από τον κόλπο, που βρίσκεται κάτω από την ένωση των κολπικών χειλιών, ωστόσο, το εξόγκωμα που αποκαλούμε κλειτορίδ@ είναι η κορυφή της και μόνο. Από αυτήν, δύο πόδια εκτείνονται γύρω από το ηβικό οστό, στο μπροστινό κολπικό τοίχωμα. Έτσι, θα μπορούσε το σημείο G να μετονομαστεί σε “σημείο C”, για τη στενή σύνδεσή του με την κλειτορίδ@ λόγω της τοποθεσίας του.

Οι μελέτες συμφώνησαν συνολικά για την ύπαρξη του σημείου G, μεταξύ των οποίων, όμως, δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με τη θέση, το μέγεθος ή τη φύση του. Η ύπαρξη αυτής της υπέροχης δομής, δηλαδή, παραμένει αναπόδεικτη.

Θεωρητικά λοιπόν, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το σημείο G υπάρχει. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο το γιατί, αντί να πουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξομαλύνουν τις εναπομείνασες ασάφειες, η τελική τους γραμμή αρνείται τη βιωμένη εμπειρία πολλών γυναικών. Οι μισές γυναίκες αναφέρουν σ3ξουαλικη απόλαυση από τη διέγερση του σημείου G και πολλές μελέτες απεικόνισης, βιοψίας κι αυτοψίας δείχνουν μια ενδιαφέρουσα δομή στο μπροστινό κολπικό τοίχωμα με νεύρα που συνδέονται με την κλειτορίδ@. Γιατί λοιπόν ορισμένοι ερευνητές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί;

Νομίζω ότι πρέπει να πιστέψουμε τις γυναίκες που, εδώ και 40 χρόνια, λένε ότι το σημείο G είναι πραγματικό. Κάτι θα ξέρουν βρε παιδιά.