Η πορεία μνήμης για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (6/12), έκλεισε με ένταση, συγκρούσεις και έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό συλλήψεων. Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 118 προσαγωγές, από τις οποίες οι 112 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονταν και τρεις ανήλικοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα και παρελήφθησαν από τους γονείς τους. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ορισμένοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

 



 

Τα γεγονότα της έντασης

Μετά το τέλος της ειρηνικής πορείας, μια ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς την οδό Τσιμισκή. Εκεί, σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια, με ρίψη αντικειμένων προς αστυνομικές δυνάμεις. Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ύψος της οδού Μητροπόλεως.

Σύμφωνα με καταγγελίες, δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να περιορίσουν τους διαδηλωτές, ενώ άλλες ομάδες αστυνομικών κινήθηκαν προς την Καμάρα, εμποδίζοντας την αποχώρηση του κόσμου προς τη Ροτόντα. Οργανωμένα κατέβηκαν την οδό Γούναρη, όπου καταγγέλλεται ότι απείλησαν πολίτες που βρίσκονταν στα γύρω σημεία.

 

Καταγγελίες για αστυνομική βία

Οι εικόνες από τα γεγονότα προκαλούν ερωτήματα για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας. Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι αστυνομικοί προχώρησαν σε βίαιες προσαγωγές, ακόμα και ατόμων που δεν συμμετείχαν στα επεισόδια. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αρχές εμπόδισαν δικηγόρους να προσεγγίσουν τους συλληφθέντες, ενώ υπήρξαν σπρωξίματα και απειλές προς πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για τις πρακτικές τους.

 



 

Και στην Αθήνα τα ίδια

Μεγάλη ένταση προέκυψε και στην Αθήνα, με την αστυνομία να επιστρατεύει 5.000 αστυνομικούς, αύρες και drones. Από το πρωί, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προσαγωγές, ανάμεσά τους και αυτή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου, η οποία δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, οι αστυνομικοί φέρονται να άσκησαν σωματική βία και να την προσήγαγαν, καθώς εκείνη προσπάθησε να υπερασπιστεί πολίτες που υπέστησαν προληπτικές προσαγωγές, τις οποίες κατήγγειλε ως παράνομες.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε επεισόδια βάζοντας φωτιά σε κάδους στην οδό Μεταξά και την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, ενώ επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Από το πρωί είχαν καταγραφεί 90 προσαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ενώ στην Οδό Κωλέττη και Μπενάκη, όπου επικεντρώθηκαν τα επεισόδια για κάποιο χρονικό διάστημα, άγνωστοι εκτόξευαν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ προς αστυνομικούς από ταράτσες και μπαλκόνια, κλιμακώνοντας την ένταση.

 

Μια σκιά πάνω από τη μνήμη του Αλέξη

Η πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι μια σημαντική στιγμή αναστοχασμού για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των πολιτών. Όμως, τα γεγονότα της Παρασκευής δείχνουν πως οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να σκιάζονται από την ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η αστυνομία έχει την ευθύνη να προστατεύει την ασφάλεια και να διασφαλίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι να γίνεται πηγή φόβου. Η χρήση βίας δεν μπορεί να θεωρείται η πρώτη επιλογή αντιμετώπισης, ειδικά σε πορείες που τιμούν ένα τραγικό γεγονός και ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη.

Η κοινωνία μας δεν μπορεί να αποδεχθεί ως φυσιολογικό φαινόμενο τις μαζικές συλλήψεις και τις καταγγελίες για αυθαιρεσία κάθε φορά που οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη φωνή τους. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, που θα στηρίζεται στον διάλογο, τον σεβασμό και τη μη βία. Ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένα γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα και τον κόσμο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αφορμή για την αναπαραγωγή της ίδιας καταστολής που οδήγησε σε αυτό. Αντίθετα, θα έπρεπε να μας παρακινεί να αναζητήσουμε μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερη βία – από κάθε πλευρά.

 



 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Κοσμοδρόμιο