Μια σοκαριστική είδηση ήρθε στο φως χθες, για να αποδείξει για άλλη μια φορά τη βιαιότητα και τις διακρίσεις έναντι των γυναικών στον κόσμο που ζούμε. Μια 16χρονη στην Τεχεράνη μπήκε στο μετρό χωρίς να φοράει χιτζάμπ και στη συνέχεια αποβιβάστηκε με τη βοήθεια άλλων γυναικών, καθώς εκείνη δεν είχε τις αισθήσεις της. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν απλώς πως η νεαρή λιποθύμησε καθώς της έπεσε η πίεση, αλλά οι μάρτυρες όπως και οι οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν άλλη άποψη ως προς το γεγονός.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα κατήγγειλαν, όσοι ήταν παρόντες, η Ιρανή Armita Geravand ήταν μαζί με δυο φίλες της και την ώρα που επιβιβάστηκε στο τρένο μια υπάλληλος της «αστυνομίας ηθικής», άρχισε να της φωνάζει και να τη ρωτάει γιατί δε φοράει μαντήλα στο κεφάλι της. Η Armita αποκρίθηκε ρωτώντας «Γιατί με ρωτάς γιατί δε φοράω μαντήλα; Σε ρώτησα εγώ γιατί τη φοράς;». Έπειτα λέγεται πως η υπάλληλος επιτέθηκε στο κορίτσι, σπρώχνοντάς το με βία.
Οι τοπικές αρχές δημοσίευσαν μονάχα το στιγμιότυπο από την έξοδο του κοριτσιού από το τρένο, ενώ τη μεταφέρουν άλλες γυναίκες έξω από αυτό. Η αντιπολίτευση λοιπόν κάνει λόγο για 100 τουλάχιστον δευτερόλεπτα από το συμβάν που λείπουν από το βίντεο και ζητά τη δημοσίευση του υπόλοιπου υλικού, μιας κι είναι γνωστή η παρουσία πολλαπλών καμερών στο σταθμό.
Το λυπηρό είναι πως η κοπέλα νοσηλεύεται και βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση κι η τύχη της είναι ακόμη αβέβαιη. Μάλιστα οι οργανώσεις υπέρ των ανθρωπινών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες πως η Armita, ίσως έχει την ίδια τύχη με τη Mahsa Amini, την 22χρονη που πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δε φορούσε τη μαντήλα της. Έπειτα οι αρχές ισχυρίστηκαν πως έπαθε ανακοπή, νοσηλεύτηκε σε κομματώδη κατάσταση και στη συνέχεια απεβίωσε. Επίσης, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι οργανώσεις υποστηρίζουν πως η μητέρα της Armita έχει συλληφθεί και κανείς δε γνωρίζει που βρίσκεται.
Ας ελπίσουμε πως η ιστορία δε θα επαναληφθεί, αλλιώς θα μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα των τοπικών αρχών κατά των γυναικών που δεν ακολουθούν τις νόρμες που εκείνοι επιθυμούν. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι αυτονόητο πως οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να φορούν ή να μη φορούν ό,τι εκείνες επιθυμούν, μα σε πόλεις όπως η Τεχεράνη μια μαντήλα στα μαλλιά μπορεί να κρίνει αν θα ζήσεις ή όχι. Μπορεί να κρίνει την τύχη ολόκληρης της οικογένειάς σου. Ανθρώπινες ζωές θυσι@ζονται στο βωμό του φαν@τισμού που δε λογαριάζει ηλικία.