Η αστυνομία στο Πακιστάν βρίσκεται σε έρευνα μετά την αποτρόπαιη ενέργεια πρεσβυτέρων ενός χωριού, οι οποίοι εξέδωσαν εντολή για τη θανάτωση μιας 18χρονης κοπέλας. Το κίνητρο; Η εμφάνισή της σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια πράξη αυτονόητη σχεδόν για κάθε 18χρονο ανά τον πλανήτη. Η ανακοίνωση από την αστυνομία καταδεικνύει ότι πρόκειται για το πιο πρόσφατο θύμα εγκλημάτων τιμής στη χώρα, μια “παράδοση” που έχει φέρει αντιμέτωπες με τον θάνατο χιλιάδες νεαρές κοπέλες που θέλησαν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, ζώντας την ελεύθερα, είτε αρνούμενες τον γάμο που τούς επέβαλλαν, είτε απλώς λέγοντας τη γνώμη τους, περπατώντας άνευ αντρικής συνοδείας, και τώρα, αναρτώντας μια φωτογραφία στο instagram.

Η γυναίκα έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας μετά από απόφαση της τζίργκα (κοινώς τα συμβούλια πρεσβυτέρων),  που εξέδωσε εντολή για τον φ@νο της ίδιας και μιας φίλης της, που επίσης εμφανίζεται στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Σύμφωνα με την αστυνομία, συγγενείς του θύματος βρίσκονται ανάμεσα στους υπόπτους για ένοχη, πράγμα που σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι, το φριχτό έγκλημα να έγινε με εντολή των ίδιων. Κι όλα αυτά για μια φωτογραφία.

 

 

Ο Μασούντ Χαν, υποδιοικητής της αστυνομίας της περιοχής Κόλαϊ-Πάλας, αναφέρθηκε στο περιστατικό δηλώνοντας: «Κάποιοι ανέβασαν φωτογραφίες των δύο κοριτσιών», θέλοντας να υπονοήσει πως οι ίδιες παγιδεύτηκαν στη συνθήκη που άλλοι έθεσαν ως παγίδα γι΄αυτές, γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα τις οδηγούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμωρία επιβλήθηκε με τους δράστες που πυρ@βόλησαν και σκ@τωσαν τη μία από τις δύο γυναίκες, ενώ η αστυνομία κατάφερε να διασώσει τη δεύτερη. Ο Χαν επιβεβαίωσε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα, μεταφέροντας τη δεύτερη γυναίκα με ασφάλεια στην οικογένειά της.

Ο προκλητικός χαρακτήρας της εγκληματικής αυτής τιμωρίας, δικαιολογείται (ούτε κατά διάνοια αλλά λέμε τώρα) από το γεγονός ότι η δημοσίευση φωτογραφιών γυναικών θεωρείται απαγορευμένη στην περιοχή, μαζί με μια σειρά άλλων απαγορεύσεων που αφορούν κατ΄αποκλειστικότητα το γυναικείο φύλο και θεωρούνται προσβολή της τιμής της ίδιας και της οικογένειάς της. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους εγκλήματα τιμής συμβαίνουν συχνά στο Πακιστάν, καθώς συγγενείς επικαλούνται παραβάσεις των παραδοσιακών και θρησκευτικών αξιών για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους, που δεν είναι τίποτα άλλο από στυγνές γυναικοκτονίες. Έτσι δρουν ανενόχλητοι σκοτwνοντας γυναίκες για φερόμενα αδικήματα, όπως η φυγή ή η συναναστροφή με έναν άνδρα εκτός γάμου ή άλλες παραβιάσεις θρησκευτικών και πολιτιστικών αξιών περί σεμνότητας γυναικών, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Οι εγκληματικές ενέργειες αυτού του είδους αντίκεινται σε κάθε προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αποτελούν μια συνθήκή που χρήζει σε παγκόσμιο επίπεδο, την τήρηση αυστηρότερων νόμων που σκοπό θα έχουν την προστασία της ελευθερίας. Το Reuters, το πρακτορείο ειδήσεων το οποίο εξέδωσε την είδηση, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις οικογένειες των γυναικών και τους πρεσβυτέρους της τζίργκα, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει τηλεφωνική επικοινωνία.