Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτρέψει τη συμμετοχή δύο γυναικών πυγμάχων, οι οποίες είναι intersex στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν έχουν γίνει στόχος κατηγοριών ότι είναι τρανσέξουαλ οι οποίες μάλιστα προχώρησαν και σε τρασφοβικές επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι αγωνίζονται ως γυναίκες σε όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, το ζήτημα είναι μάλλον περισσότερο περίπλοκο, μιας και οι δύο αθλήτριες αποκλείστηκαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023 επειδή απέτυχαν να περάσουν το τεστ εγκυρότητας φύλου λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης.
Tι σημαίνει να είσαι intersex;
Τα άτομα που είναι ίντερσεξ έχουν γεννητικά όργανα, χρωμοσώματα ή αναπαραγωγικά όργανα που δεν εντάσσονται στο δυαδικό σύστημα αρσενικού/θηλυκού φύλου. Τα γεννητικά τους όργανα μπορεί να μην ταιριάζουν με τα αναπαραγωγικά τους όργανα ή μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά και των δύο. Η ίντερσεξ ιδιότητα μπορεί να είναι εμφανής κατά τη γέννηση, την παιδική ηλικία, αργότερα στην ενήλικη ζωή ή ποτέ.
Τι συνέβη στο ρινγκ
Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν χθες, όταν η Ιταλίδα πυγμάχος Άντζελα Καρίνι αποχώρησε με κλάματα και κομμένη την ανάσα από τον αγώνα με την Ιμάν Κελίφ μόλις 46 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στο ρινγκ για τη φάση των 16 στην κατηγορία των 66 κιλών γυναικών. Η Καρίνι άντεξε το πρώτο χτύπημα στο σώμα, αλλά η γροθιά που δέχθηκε στο πρόσωπο την ανάγκασε να αποχωρήσει. «Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δε θέλω να συνεχίσω» φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. Έτσι, ο διαιτητής σήκωσε το χέρι της Κελίφ αναδεικνύοντάς τη νικήτρια κι από εκεί και πέρα ξεκίνησε το χάος.
Η Καρίνι δήλωσε: «Ήταν η πιο δυνατή γροθιά που έχω δεχθεί. Θα μπορούσε να είναι το ματς της ζωής μου, αλλά εκείνη τη στιγμή έπρεπε να προστατέψω και τη ζωή μου. Δε φοβόμουν, δε φοβάμαι το ρινγκ ή να χτυπηθώ. Έχω αγωνιστεί πολύ συχνά για την εθνική ομάδα. Προπονούμαι με τον αδερφό μου. Πάντα πάλευα ενάντια σε άντρες, αλλά ένιωσα πάρα πολύ πόνο σήμερα».
Η Κελίφ, από την άλλη, περνώντας μπροστά από τους εκπροσώπους του Τύπου, είπε ότι είναι «η εκλεκτή του Θεού για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο» κι ότι «θα νικήσει όποιον χρειαστεί» για να τα καταφέρει.
Male boxer declared winner in women’s boxing match at the Paris Olympics.
The Olympics allowed a biological man, Imane Khelif, to fight as a woman despite his XY chromosomes.
This is a shameful farce!!! #ParisOlympics2024 #Paris2024 pic.twitter.com/zk4vmMb7QB— Truth Social Media (@drksmedia) August 2, 2024
Πίσω από την απόφαση της Καρίνι
Τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η δυνατή γροθιά στο πρόσωπο της Καρίνι ήταν η αφορμή για να διακόψει τον αγώνα, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν οι έντονες αντιρρήσεις της ιταλικής αποστολής για τη συμμετοχή της Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι εφόσον η Ιμάν Κελίφ αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2023 μετά τα αποτελέσματα των τεστ φύλου που έδειξαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης κι ενώ η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) είχε θέσει αυστηρά όρια για τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία η Κελίφ υπερέβη, δε θα έπρεπε κατά τη γνώμη τους να συμμετάσχει και τώρα.
Η θέση της ΔΟΕ
Η ΔΟΕ υπερασπίζεται την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή των γυναικών και επικρίνει την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει. Στη δήλωσή της, η ΔΟΕ αναφέρει: «Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς».
Η ΔΟΕ επισημαίνει ότι οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών για πολλά χρόνια και χαρακτηρίζει την απόφαση της IBA αυθαίρετη.
Η απάντηση των Αλγερινών και η παρέμβαση της Μελόνι
Η αλγερινή αντιπροσωπεία κατήγγειλε «…με τον πιο έντονο τρόπο τις επιζήμιες και ανήθικες επιθέσεις» κατά της Κελίφ. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία βρίσκεται στη Γαλλία για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση της ΔΟΕ και υποστήριξε την Καρίνι.
Η Μελόνι, από την άλλη, δήλωσε, κάνοντας μάλλον επιτηδευμένα misgendering: «Δε συμφωνώ με την επιλογή της ΔΟΕ και το έχουμε πει εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι γεγονός ότι με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του Αλγερινού αθλητή ο αγώνας εξ αρχής δε φαίνεται δίκαιος. Θεωρώ ότι οι αθλητές με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να επιτρέπεται να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών».
So che non mollerai, Angela, e so che un giorno guadagnerai con sforzo e sudore quello che meriti. In una competizione finalmente equa. pic.twitter.com/bJ2GfAUTzq
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) August 1, 2024
Αγωνιστικές υποχρεώσεις των αθλητριών
Η Ιμάν Κελίφ θα αγωνιστεί το Σάββατο στις 18:22 στα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών γυναικών απέναντι στην Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία. Η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν αντιμετωπίζει σήμερα (16:30) τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν για τη φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.