Λίγο-πολύ τα τελευταία χρόνια συνηθίσαμε στις σχέσεις που ιντριγκάρουν το μυαλό μας. Στις «δύσκολες» σχέσεις, στις «σχεδόν», που μας έκαναν να πονάμε για να νιώθουμε «ζωντανοί». Πιστέψαμε επίσης, πως οι μεγάλοι έρωτες, είναι οι δύσκολοι έρωτες. Αυτοί που σε πονούν και σε κρατούν ξάγρυπνο τα βράδια μέχρι να έρθει η στιγμή που θα σε λυτρώσουν ή που θα μετατραπούν σε «ανεκπλήρωτους» και θα χαραχτούν ες αεί σε καρδιά και μυαλό. Γι’ αυτό κι υποβιβάσαμε στο μυαλό μας τις άλλες σχέσεις, τις πιο «παραδοσιακές», δεδομένου ότι φάνταζαν τόσο απλές μπροστά στο δικό μας -πλέον- ιδανικό. Κι εσύ λοιπόν, που έχεις μια ήρεμη και σταθερή σχέση, κάποια στιγμή θα άκουσες άλλους να αναρωτιούνται πώς και δεν βαριέσαι, πώς και δεν πνίγεσαι. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τους λόγους που κάποιοι θεωρούν τις υγιείς σχέσεις, βαρετές.

 

1. Όλα είναι απλά

Το κλασσικό 1+1 κάνει 2. Όταν έχεις συνηθίσει να παλεύεις για να αποκτήσεις το αντικείμενο του πόθου σου, το να μπορέσεις να βρεις έναν άνθρωπο, να του πεις «σε θέλω» και να σου απαντήσει «κι εγώ» φαντάζει άκρως ανιαρό. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που θα ξενέρωναν με μια τέτοια αμοιβαία δήλωση, δεδομένου ότι αυτομάτως δε θα είχαν κάτι για να παλέψουν, δε θα υπήρχε κάποιο μυστήριο που θα έπρεπε να λυθεί αλλά και καμιά δραματική ανατροπή.

 

2. Έλλειψη δράματος

Όταν λοιπόν είσαι με έναν άνθρωπο και το έχετε βρει στο κομμάτι της επικοινωνίας, δε χρειάζεται να υπάρχουν και πολλές εντάσεις μέσα στις μέρες σας. Τα προβλήματα λύνονται με συζήτηση, χωρίς μελοδραματισμούς και stories στο instagram. Κυριαρχεί έτσι μια σταθερότητα και μια προβλεψιμότητα, την οποία οι τρίτοι θα την αντιλαμβάνονται ως έλλειψη αναταράξεων κι εκπλήξεων που θα έπρεπε να υφίσταται για να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον.

 

3. Λιγότερος χρόνος για ‘σένα και τους γύρω σου

Αν παίζει συγκατοίκηση, είναι σχεδόν σίγουρο πως όλοι θα θεωρούν πως δεν μπορείς να έχεις προσωπικό χρόνο. Η συμβίωση ισοδυναμεί με το γεγονός πως κάποια πράγματα θα γίνονται από κοινού. Στο σπίτι θα μένετε μαζί, σε εξόδους θα πηγαίνετε μαζί, όπως κι επίσης οι φίλοι κι οι γνωστοί θα θεωρούν αδύνατο να σε πετύχουν χωρίς το ταίρι. Έλα όμως που στις υγιείς σχέσεις μπορείς να έχεις και χρόνο. Προσωπικός χρόνος δεν σημαίνει μονάχα πως είσαι μόνος στο σπίτι ή έξω, χωρίς το ταίρι. Προσωπικός χρόνος σημαίνει να μπορείς να νιώθεις ελεύθερος και να κάνεις αυτά που θες να κάνεις ενώ έχεις το ταίρι, να επιλέγεις να βγαίνετε χώρια όποτε χρειάζεται κι άλλοτε μαζί και να είστε εντάξει με αυτό, χωρίς γκρίνιες και πίεση.

 

4. Υπάρχει ρουτίνα

Με την πάροδο του χρόνου, το κάθε ζευγάρι αποκτά τη δική του ρουτίνα. Κάθε Τετάρτη απόγευμα το πρόγραμμα έχει σινεμά, κάθε Σάββατο γίνονται τα ψώνια του σπιτιού κι οι καθαριότητες και κάθε Κυριακή όλο και κάποιο τραπέζι θα διοργανώνεται. Ακόμα κι οι καφέδες που φτιάχνει κάθε πρωί αυτός που σηκώνεται πάντα πρώτος, ρουτίνα γίνεται από ένα σημείο και μετά. Για τους εξωτερικούς παρατηρητές έναν τέτοιο πρόγραμμα φαίνεται βαρετό κι ευκολομπούχτιστο, όμως στα πλαίσια μιας υγιούς σχέσης, κι οι δύο απολαμβάνουν την ψυχική ηρεμία που τους προσδίδει η σταθερότητα αυτή.

 

5. Απουσία ζήλιας

Πολλοί είναι αυτοί που θα γυρίσουν να υποστηρίξουν πως αν δεν ζηλεύεις τον άνθρωπο που είσαι μαζί, δεν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν πραγματικά. Υπάρχει κι ο αντίποδας βέβαια σε αυτή τη θεωρία, όπου λέει πως όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου και το ταίρι σου είναι δοτικό κι εκφράζεται με ειλικρίνεια, δεν έχεις λόγο να κάνεις ζήλειες. Έτσι, αυτό που οι άλλοι βλέπουν ως αδιαφορία ή έλλειψη έρωτα, επί της ουσίας σημαίνει πως είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, εμπιστεύεσαι το ταίρι σου και δεν αναλώνεσαι σε εικασίες, εκτός κι αν υπάρξει πραγματικός λόγος.

 

6. Φαίνεται στάσιμη 

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που όλα τα παραπάνω υφίστανται, επειδή δεν υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις κι οι μεταξύ σας σχέση φαίνεται να διακατέχεται από μια ισορροπία, αυτή η ισορροπία μπορεί να μεταφραστεί αρνητικά σαν στασιμότητα. Βέβαια, τα μικρά και σταθερά βήματα δεν είναι ορατά με μιας από τους τρίτους, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Ζείτε για σας, κάνετε πράγματα για σας και δε χρειάζεστε καμιά αναγνώριση από τους άλλους για να ξέρετε ότι πορεύεστε στο σωστό δρόμο.

 

Σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι ζουν για ένα δράμα, που παλεύουν να καταφέρουν το ακατόρθωτο, που μονίμως κυνηγούν αυτό που δεν τους ταιριάζει απλά και μόνο επειδή υποσυνείδητα υποκινούνται από τραύματα του παρελθόντος και προσκολλήσεις, όσοι έχετε καταφέρει να ξεφύγετε και να βρείτε μια σχέση που να δημιουργεί γαλήνη μέσα σας, κρατηθείτε καλά. Τα δράματα κουράζουν και δεν κρατάνε για πάντα. Αντίθετα, η σταθερά καλή επικοινωνία και δυο άνθρωποι που προσπαθούν ο ένας για τον άλλον, σίγουρα μπορούν να πετύχουν όσα θέλουν. Αφήστε τα αρνητικά σχόλια στην άκρη και κάποια στιγμή θα έρθει και γι’ αυτούς η στιγμή να κατανοήσουν πόσο σπουδαία είναι η ηρεμία και η ισορροπία σε μια σχέση. Εξάλλου η ζωή κάνει κύκλους.