Για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες, οι τιμές των Airbnb στην Ευρώπη πήραν την κατηφόρα, και μαντέψτε ποιος είναι πρώτος στη λίστα; Αφήστε, επειδή δε θα πήγαινε το μυαλό σας (τι κι αν το έχει ο τίτλος), κι όμως, είναι η Ελλάδα! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA (ναι, αυτή που ξέρει τα πάντα για τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO), η χώρα μας είδε τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές διανυκτέρευσης τον Ιούλιο, με πτώση 9,8%, μια μη αναμενόμενη βουτιά για την τουριστική περίοδο.
Αλλά τι συμβαίνει; Η ζήτηση για διαμονή στην Ελλάδα είχε εκτοξευτεί νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, όμως η αύξηση στην προσφορά των διαθέσιμων καταλυμάτων ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε τη ζήτηση. Με άλλα λόγια, περισσότεροι διαθέσιμοι χώροι και λιγότεροι ταξιδιώτες που τρέχουν να κλείσουν τελευταία στιγμή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές, ειδικά τώρα που το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Άρα, η λογική του «ξενοικιάζω το σπίτι μου και το κάνω κατάλυμα για το καλοκαίρι» δε φαίνεται να απέδωσε καρπούς φέτος, μιας και αρκετοί χώροι παρέμειναν εντελώς ανεκμετάλλευτοι- ιδίως εκείνοι που δεν ήταν ανταγωνιστικοί σε παροχές και τιμή.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, πάντως, να τα λέμε κι αυτά, γιατί η φούσκα της Airbnb φαίνεται να ξεφουσκώνει σε πολλές άλλες περιοχές. Άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, είδαν επίσης πτώση στις τιμές τους. Αν και η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη γενικά κρατήθηκε δυνατή (οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 57,6 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 17,7% από πέρυσι!), η πληθώρα νέων καταλυμάτων πίεσε τις τιμές προς τα κάτω.
Τι μας περιμένει το φθινόπωρο;
Τα στοιχεία της AirDNA δείχνουν ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους, οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Οι λεγόμενοι “shoulder months” (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) καταγράφουν αύξηση 15%, ενώ οι κρατήσεις για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή μέχρι το τέλος του έτους. Άρα το πιο πιθανό είναι πως αυτή η πτώση δε θα κρατήσει, ή τουλάχιστον δε θα μεγαλώσει η ψαλίδα. Να πούμε βέβαια ότι η αλλαγή στη φορολογία που αφορά στους ιδιοκτήτες airbnb μπορεί και πάλι να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς θα έρθουν ελαφρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να κάνουν μετατροπή σε μακροχρόνια μίσθωση.
Οπότε, αν σκέφτεσαι να κλείσεις Airbnb στην Ελλάδα ή αλλού στην Ευρώπη, ίσως να βρεις μερικές καλές ευκαιρίες τώρα που γυρνάει. Και αν οι τιμές έχουν σκοπό να ανέβουν και πάλι, ίσως είναι η τέλεια στιγμή να σχεδιάσεις μια τελευταία καλοκαιρινή απόδραση ή ένα χαλαρό φθινοπωρινό ταξιδάκι.