

Μετά από 35 χρόνια στην Ελλάδα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επέστρεψε στην Κύπρο το 2023, μαζί με τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους. Σε μια ειλικρινή συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή Τετ-α-Τετ, μίλησε για την απόφασή του να γυρίσει στην πατρίδα, την αγάπη του για τον τόπο, αλλά και για τις κοινωνικές και μουσικές του ανησυχίες.
“Η Κύπρος είναι η ρίζα μου”
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός εξήγησε ότι η σχέση του με την Κύπρο είναι βαθιά και αδιάρρηκτη. “Για μένα η Κύπρος δεν είναι χώρα, είναι χώρος απέραντος. Μ’ αρέσει να μελετώ την ιστορία της, μ’ αρέσει το χώμα της”, είπε, εκφράζοντας τη χαρά του που μπορεί πλέον να μιλάει καθημερινά τη διάλεκτό του.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πώς η Κύπρος παραμένει “άγνωστη” στον μέσο Ελλαδίτη. “Η γνώση του μέσου Ελλαδίτη για την Κύπρο είναι ανύπαρκτη”, σημείωσε, επισημαίνοντας τη χαμηλή ενημέρωση και κατανόηση της κυπριακής πραγματικότητας στην Ελλάδα.
Η τραγωδία των Τεμπών και η απόφαση της αποχώρησης
Ένας από τους λόγους που τον ώθησαν να φύγει από την Ελλάδα ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. “Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, είπε, τονίζοντας πως η απόφαση δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο, αλλά και το μέλλον των παιδιών του. “Ήθελα να έχουν και μια άλλη αναφορά στη ζωή τους εκτός απ’ αυτό”, συμπλήρωσε.
“Κατά καιρούς με έχει κατεβάσει στον δρόμο για να διαμαρτυρηθώ οτιδήποτε θεωρώ σωστό. Οτιδήποτε θεωρώ ότι αξίζει να αγωνιστεί κανείς για να το κερδίσει. Η τραγωδία των Τεμπών είναι ξεκάθαρα έγκλημα. Είναι και ατύχημα, είναι και δυστύχημα διότι τα παιδιά αυτά είχαν την ατυχία και την δυστυχία να γεννηθούν αυτή την εποχή σε αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό είναι και ατύχημα και δυστύχημα, αυτός είναι ο μόνος λόγος. Κατά τα άλλα είναι έγκλημα, βέβαια, και είναι διαχρονικό έγκλημα”.
Με έντονη κριτική διάθεση, χαρακτήρισε την τραγωδία “διαχρονικό έγκλημα”, ενώ αναφέρθηκε και στην κοινωνική του δράση, λέγοντας πως πάντα κατέβαινε στον δρόμο για ό,τι θεωρούσε δίκαιο.
“Δε με ενοχλεί η κόντρα με τον Μπέο”
Η συζήτηση έφτασε και στην πολυσυζητημένη κόντρα του με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο. Ο Ιωαννίδης δε δίστασε να σχολιάσει το θέμα, αν και τόνισε ότι δεν του δίνει ιδιαίτερη σημασία. “Γίνεται μια αστεία υπόθεση μεταξύ ενός τραγουδιστή και ενός δημάρχου. Αυτό είναι το ενοχλητικό”, ανέφερε, υπονοώντας τη γραφικότητα που πολλές φορές συνοδεύει τέτοιες αντιπαραθέσεις.
Η άποψή του για την τραπ και τη μουσική
Όσον αφορά τη μουσική, ο Ιωαννίδης μίλησε για τη δημοφιλή τραπ σκηνή και την αντανάκλασή της στην κοινωνία. “Δε μου κάνει εντύπωση που βγαίνουν αυτά τα τραγούδια. Σε ποια κοινωνία ζούμε; Δεν είναι σεξιστική και φαλλοκρατική; Θα εκφραστεί δυστυχώς και στο τραγούδι”, είπε, υποστηρίζοντας ότι η μουσική αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές συνθήκες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μουσική του πορεία, λέγοντας πως απολαμβάνει να βρίσκεται στη σκηνή με άλλους καλλιτέχνες, αρκεί να μην γίνεται για εμπορικούς λόγους.
Η πατρότητα και οι ανησυχίες του ως γονιός
Μιλώντας για την οικογένειά του, ο Ιωαννίδης αποκάλυψε πως η πατρότητα άλλαξε τον τρόπο που γράφει μουσική. “Καταρχήν γράφω σπάνια, νιώθω πιο γεμάτος”, είπε, περιγράφοντας την πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ του να δώσει στα παιδιά του την απαραίτητη καθοδήγηση, χωρίς να τα “πνίξει” με πληροφορίες και αξίες.
Έκλεισε τη συνέντευξη με μια τρυφερή ιστορία, όταν μια από τις κόρες του, σε ένα κατάστημα στον Βόλο, τον ρώτησε απορημένη: “Πού σε ξέρουν;” – δείγμα του πόσο χαμηλών τόνων παραμένει, παρά τη μεγάλη του αναγνωρισιμότητα.
“Δεν ξέρω αν καταλαβαίνουν τι αντίκτυπο έχω. Αλλά κατανοούν ότι ασχολούμαι με κάτι ιδιαίτερο που έχει μια προβολή και με ξέρει ο κόσμος. Για πολλά χρόνια δεν το καταλάβαιναν ούτε αυτό. Στον Βόλο πήγαμε σε ένα κατάστημα και έπρεπε να δώσω το όνομά μου και μου λέει η κόρη μου “πού σε ξέρουν;”
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μέσα από αυτή τη συνέντευξη, επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως παραμένει ένας καλλιτέχνης με άποψη, βαθιά αγάπη για τον τόπο του και μια ειλικρινή προσέγγιση απέναντι στη ζωή και την τέχνη του.