

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ ίσως και να σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών: τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, ο πρώην πρωθυπουργός είχε το τελευταίο διάστημα εντατικές επαφές, ακόμα και επί αμερικανικού εδάφους, διερευνώντας το ενδεχόμενο αυτού του νέου εγχειρήματος.
Οι «αμερικανικές» επαφές και ο ρόλος του Ιδρύματος Νιάρχος
Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να συναντήθηκε με διάφορους παράγοντες, επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα. Ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, επικεφαλής του Ιδρύματος Νιάρχος, μια συνάντηση που έχει ιδιαίτερη σημασία. Το Ίδρυμα Νιάρχος διατηρεί ισχυρές σχέσεις με την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως μια προσπάθεια του Τσίπρα να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις και υποστηρίξεις για το νέο εγχείρημα, είτε ως μια κίνηση που θέλει να τον τοποθετήσει πιο κοντά σε ένα πιο mainstream και κεντροαριστερό ακροατήριο.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων, ούτε έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο, το γεγονός ότι ο Τσίπρας συναντάται με παράγοντες εκτός του στενού αριστερού του περιβάλλοντος δείχνει ότι ίσως να σκέφτεται κάτι μεγαλύτερο από μια απλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια επανεκκίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Γιατί τώρα – Ο ρόλος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ
Μια από τις βασικότερες υποθέσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Τσίπρα στην απόφαση για νέο κόμμα είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να απορροφήσει το δυσαρεστημένο εκλογικό σώμα που κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει παλιότερα ότι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερνε να «σπάσει» το 20% στις δημοσκοπήσεις, δε θα υπήρχε ούτε λόγος ούτε χώρος για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο ή ακόμα και σε ελαφρά πτώση, αδυνατώντας να εκπροσωπήσει τη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που αναζητούν μια εναλλακτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μπορεί ο Τσίπρας να συσπειρώσει την Αριστερά;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ένα νέο εγχείρημα από τον Τσίπρα μπορεί να αναδιαμορφώσει τον αριστερό χώρο και να τον συσπειρώσει.
-
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση: Με την ηγεσία Κασσελάκη να έχει διχάσει την παράταξη, ένας Τσίπρας που επανέρχεται με νέο κόμμα μπορεί να αποτελέσει μια φυσική «επιστροφή» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η απόφαση να μην επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να δημιουργήσει κάτι νέο δείχνει ότι θεωρεί τον υπάρχοντα φορέα μη βιώσιμο.
-
Το ερώτημα της φυσιογνωμίας: Αν ο Τσίπρας επιλέξει έναν καθαρά αριστερό προσανατολισμό, θα πρέπει να κερδίσει πίσω τους ριζοσπάστες αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν στραφεί είτε στην αποχή είτε σε μικρότερα κόμματα (π.χ. ΜέΡΑ25, ΚΚΕ). Αντίθετα, αν επιλέξει μια πιο «κεντροαριστερή» προσέγγιση, τότε θα πρέπει να ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ σε μια μάχη για τον ίδιο χώρο.
-
Η ανάγκη για νέα πορεία: Ο Τσίπρας έχει πολιτικό κεφάλαιο, αλλά χρειάζεται και ένα αφήγημα που να μην είναι απλώς «επιστρέφω γιατί ο Κασσελάκης δεν τα καταφέρνει». Αν δεν παρουσιάσει κάτι νέο και δυναμικό, το νέο κόμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια προσωπική του απόπειρα πολιτικής επιβίωσης.
Το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να δημιουργήσει νέο κόμμα είναι μια από τις πιο ριψοκίνδυνες πολιτικές κινήσεις των τελευταίων ετών. Από τη μία, έχει το πολιτικό κεφάλαιο και την αναγνωρισιμότητα για να επιχειρήσει μια αναδιάταξη του αριστερού χώρου. Από την άλλη, οι συνθήκες είναι διαφορετικές από το 2015, και οι πολίτες δεν αναζητούν απλώς έναν νέο εκφραστή της Αριστεράς, αλλά ένα ουσιαστικό πολιτικό σχέδιο.
Το αν θα πετύχει ή όχι αυτό το εγχείρημα, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα διαβάσει το πολιτικό κλίμα και το κατά πόσο θα καταφέρει να προσελκύσει όχι μόνο τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό που σήμερα παραμένει πολιτικά «άστεγο».