Η Nike πριν περίπου έναν χρόνο κυκλοφόρησε τη νέα της διαφήμιση με ένα plus-size μοντέλο. Έναν χρόνο μετά και προωθώντας τη σειρά Nike One Swoosh, με plus size σώματα, άρχισαν τα παραληρήματα. Kι αυτό γιατί κάθε φορά που μια εταιρεία επιλέγει να δείξει ότι οι άνθρωποι έρχονται σε όλα τα μεγέθη, εμφανίζεται η γνωστή ορδή των «αγανακτισμένων» που γαβγίζουν για “woke ατζέντες”, “προώθηση της παχυσαρκίας” και άλλες τέτοιες μπαρούφες.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το να δείχνεις έναν πραγματικό άνθρωπο που φοράει αθλητικά ρούχα δεν είναι προπαγάνδα. Είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι XS ή S. Και, ναι, οι plus-size άνθρωποι αθλούνται. Πηγαίνουν στο γυμναστήριο, τρέχουν, κάνουν yoga, χορό, βάρη– και έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν άνετα και όμορφα με τα ρούχα τους.

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, ρούχα γυμναστικής και κείμενο που λέει "ΕΠΙΛΟΓΕΣ NIKE NIKE NIKEONE ONE SWOOSH ΔΩΡΕΆΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΈΣ nike.com Nike. Just Do Dolt It Αγοράστε τώρα"Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και ρούχα γυμναστικής

 

«Μα προωθούν την παχυσαρκία!» – Μια κουραστική δικαιολογία

Ένα από τα πιο ανόητα επιχειρήματα που ακούγονται κάθε φορά είναι ότι τέτοιες διαφημίσεις «προωθούν την παχυσαρκία». Δηλαδή, αν ένα plus-size άτομο φοράει Nike και ποζάρει σε μια φωτογραφία, αυτόματα σημαίνει ότι λέμε στον κόσμο να πάρει κιλά; Μήπως, αντίστοιχα, όταν μια διαφήμιση δείχνει έναν αδύνατο άνθρωπο, προωθείται η ανορεξία; Η λογική είναι στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά απλή: Η ύπαρξη ενός σώματος δε σημαίνει προώθηση κάποιου τρόπου ζωής. Σημαίνει ότι αυτό το σώμα υπάρχει – και έχει θέση στον αθλητισμό. Κι όσο δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε αυτό, τόσο πιο επιτακτικά χρειάζεται να δουλέψουμε την κοινωνική μας μόρφωση.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nike Women (@nikewomen)


Άλλες εταιρείες που σπάνε τα στερεότυπα

Η Nike δεν είναι η πρώτη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα στα σώματα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που επίσης προκάλεσαν «εγκεφαλικά» στους ίδιους ανθρώπους:

  • Adidas – Η καμπάνια “Watch Us Move” έδειξε μοντέλα διαφορετικών μεγεθών, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους.
  • Savage X Fenty (Rihanna) – Επέβαλε νέα πρότυπα στην εσώρουχο-βιομηχανία, βάζοντας στη σκηνή μοντέλα κάθε μεγέθους, φύλου και ικανότητας.
  • Dove – Η διαχρονική της καμπάνια “Real Beauty” ανέδειξε τη φυσική ομορφιά, κόντρα στα φίλτρα και τα ψεύτικα πρότυπα.
  • Victoria’s Secret – Ναι, ακόμα και η πιο «στερεοτυπική» εταιρεία άλλαξε πορεία και παρουσίασε plus-size μοντέλα και τρανς γυναίκες στις καμπάνιες της.

 

Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους – τέλος.

Κάθε φορά που μια εταιρεία κάνει το βήμα να δείξει την πραγματικότητα, κάποιοι το παίρνουν προσωπικά. Προφανώς, όμως, δεν είναι το πραγματικό τους πρόβλημα η υγεία ή ο αθλητισμός. Είναι ότι μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι μόνο ένα είδος σώματος αξίζει να υπάρχει στο προσκήνιο. Είναι ο ελιτισμός που διατρέχει κάθε στερεότυπο περί εμφάνισης και που τελικά περιθωριοποιεί αντί να παρακινεί σε ένα υγιές πρότυπο, που τόσο πολύ κόπτονται κάποιοι να υπάρχει και να διαφημίζεται.

Η Nike, λοιπόν, δεν κάνει «ακτιβισμό». Δεν προωθεί τίποτα. Κάνει απλά το αυτονόητο: Δείχνει πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σωματότυπου, έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό και στα ωραία ρούχα.

Αν αυτό ενοχλεί κάποιους, ίσως το πρόβλημα δεν είναι η Nike. Βασικά όχι ίσως, σίγουρα.