Tο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής ανακοίνωσε την εξάρθρωση μιας εγκληματικής ομάδας που δρούσε μέσω των κοινωνικών δικτύων, προσεγγίζοντας άτομα, πουλώντας τους έρωτα μέσω μνημάτων και διαπράττοντας οικονομικές απάτες, υπό το πρόσχημα ότι χρειάζονται μια μικρή διευκόλυνση. Μάλιστα, ήταν τόσο καλά στημένο το κόλπο τους, που έπειθαν τα θύματά τους να προβούν σε καταθέσεις αστρονομικών ποσών!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από εννέα άτομα, ενώ οι Αρχές αναζητούν επιπλέον συνεργούς που συμμετείχαν στις δραστηριότητές τους. Η δράση της ομάδας επικεντρωνόταν στην προσέλκυση θυμάτων μέσω σόσιαλ μίντια, τα οποία και στοχοποιούσαν κάνοντας το παιχνίδι τους. Κατά κύριο λόγο συστήνονταν ως γιατροί που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι (σαν άλλη Anna Delvey) δήλωναν ότι, είτε ότι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν έχουν άμεση πρόσβαση λόγω δέσμευσης αυτών από τη χώρα που τηρούνται, είτε ότι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα κι απαιτείται να καταβάλλουν κάποιες εισφορές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της ομάδας έπειθαν τα θύματα να καταβάλλουν χρηματικά ποσά έως και 35.000 ευρώ τη φορά, υποσχόμενα ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, για να μπορέσουν έπειτα ανενόχλητοι να ζήσουν τον έρωτά τους. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα χρήματα κατατίθεντο σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, όπου οι κατηγορούμενοι ήταν οι δικαιούχοι. Κι επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, το συνολικό ποσό που αποκόμισαν από τα θύματα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας συνεχίζεται. Κι αν αναρωτιέσαι όση ώρα διαβάζεις το άρθρο αυτό, ποιος μπορεί να είναι τόσο αφελής για να προβεί σε μια κατάθεση, απλώς επειδή αντάλλαξε κάποια ερωτικά μηνύματα, είναι καλό να σκεφτείς τα εξής δύο. Πρώτον, πόσα αδιανόητα πράγματα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να μη νιώθουμε μόνοι μας, έχοντας έναν άνθρωπο πλάι μας (έστω και εικονικά καμιά φορά) και δεύτερον, πόσο εύκολα προβαίνουμε σε κινήσεις που απαιτούν τεράστιο βαθμό εμπιστοσύνης, όταν πιστεύουμε ότι όντως τον βρήκαμε. Κοινώς, αν τα είχες και στα ζητούσε η σχέση σου, μη βιαστείς να πεις πως δε θα τα έδινες.
Από εκεί και πέρα, με την πολυπλοκότητα και την εξυπνάδα με την οποία στήνονται πλέον οι οικονομικές απάτες, είναι μάλλον αδιανόητο το πόσο πολύ χρειάζεται κανείς να προσέχει, και τι δικλείδες πρέπει να αποκτήσει για να προστατευτεί σε περίπτωση που την πατήσει. Όλο και πιο συχνά χρησιμοποιείται η ανθρώπινη ανάγκη για να ρουφηχτεί ένα ποσό από την τράπεζα, όπως και πριν δυο μήνες, που απατεώνες τηλεφωνούσαν στα θύματά τους λέγοντας ότι έχουν κερδίσει ένα τεράστιο ποσό σε market pass, πληκτρολογώντας κάποιον κωδικό για να το λάβουν- πρακτική που επεκτάθηκε και στους ώμους πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ή τις φωτιές στον Έβρο!
Αν εσείς ή κάποιος οικείος σας αισθάνεστε ότι έχει πέσει θύματα οικονομικής απάτης, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας καθώς και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.