Σαν να μην ήταν αρκετά τα όσα μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει σε κάθε περίοδο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν τοξικά μέταλλα στα ταμπόν που χρησιμοποιούν γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International τον Ιούνιο, οι ερευνητές βρήκαν «αρκετά τοξικά μέταλλα», συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του αρσενικού, σε 14 μάρκες ταμπόν. Περισσότερα από δώδεκα μέταλλα εμφανίστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα ταμπόν που πωλούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες.
Τα καθόλου ευχάριστα αυτά ευρήματα εντωπίστηκαν σε μεγάλους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και καταστήματα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, σύμφωνα με το περιοδικό Environmental International: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν την ανάγκη για κανονισμούς που θα απαιτούν τον έλεγχο των μετάλλων στα ταμπόν από τους κατασκευαστές», έγραψαν οι ερευνητές κι αναρωτιόμαστε, δεν υπήρχε άραγε ήδη αυτή η ανάγκη;
Η ανάλυση εξέτασε τις συγκεντρώσεις αρσενικού, βαρίου, ασβεστίου, καδμίου, κοβαλτίου, χρωμίου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου, υδραργύρου, νικελίου, μολύβδου, σεληνίου, στροντίου, βαναδίου και ψευδαργύρου. Και τα 16 μέταλλα ανιχνεύθηκαν σε ένα μόλις προϊόν!
Τα ευρήματα δεν ανέφεραν τις μάρκες που εξετάστηκαν, βεβαίως, γιατί είναι και οι μηνύσεις στη μέση και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν κατάλογο των εμπορικών σημάτων που εξετάστηκαν. Τα βιολογικά ταμπόν είχαν λιγότερο μόλυβδο και περισσότερο αρσενικό από τα μη βιολογικά και εκείνα που πωλούνται στις ΗΠΑ είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μολύβδου από εκείνα στην Ευρώπη, ανέφερε η μελέτη.
Στις γνωστές μάρκες ταμπόν, αναφορικά, να πούμε ότι περιλαμβάνονται η Tampax της Procter & Gamble, η Kotex της Kimberly-Clark και η Playtex της Edgewell Personal Care. Οι τρεις εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού από κανένα μέσο.
Τα ταμπόν κατασκευάζονται με βαμβάκι, ρεγιόν ή και τα δύο, και η μελέτη σημείωσε ότι τα μέταλλα θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από το έδαφος από τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των υλικών. Η παρουσία μετάλλων θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακά ή για τον έλεγχο της οσμής: «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ταμπόν. Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα μέταλλα είναι παρόντα σε όλα τα δείγματα που εξετάσαμε. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμη αν τα μέταλλα διαρρέουν από το ταμπόν και αν απορροφώνται από τον οργανισμό. Επομένως, δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε σε ποιο βαθμό (εάν υπάρχουν) τα μέταλλα στα ταμπόν συμβάλλουν σε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Shearston στο CBS MoneyWatch.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία ρυθμίζει τα ταμπόν στις ΗΠΑ, δήλωσε στο CBS MoneyWatch ότι εξετάζει τα ευρήματα, αλλά σημείωσε ότι όλες οι μελέτες έχουν περιορισμούς: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες δοκιμές των τοξικών ενώσεων στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και καλύτερη επισήμανση, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.»
Λοιπόν, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς ταμπόν;
Μπορεί να έχεις φρικάρει αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως δε χρειάζεται να πετάξεις τα ταμπόν σου ακόμα. Το δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ σημειώνει ότι «δεν είναι σαφές αν τα μέταλλα που ανιχνεύθηκαν από αυτή τη μελέτη συμβάλλουν σε οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.» Η Christine Greves, M.D., γυναικολόγος στο Winnie Palmer Hospital for Women and Babies στο Ορλάντο της Φλόριντα, προσθέτει ότι δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης. Η Dr. Alan συμφωνεί: «Είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά τα μέταλλα καθημερινά και μάλιστα χρειαζόμαστε κάποια από αυτά τα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας» λέει στο Women’s Health.
Κοινώς, ίσως μας κάνουν κακό πολλά περισσότερα έτσι κι αλλιώς, οπότε τι πειράζει άλλο ένα; Αυτό δεν καταλαβαίνετε κι εσείς από τα παραπάνω ή το έχουμε χάσει εντελώς πια;