Ένα ανατριχιαστικό περιστατικό που θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε τραγωδία, σημειώθηκε στο χειρουργείο του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», όταν 72χρονη καρκινοπαθής ασθενής υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού την ώρα που βρισκόταν στο χειρουργικό τραπέζι.

 

Δέκα δευτερόλεπτα φρίκης

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, το μηχάνημα διαθερμίας που χρησιμοποιείται για αιμόσταση – δηλαδή για τον έλεγχο αιμορραγίας – πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η γυναίκα τυλίχθηκε στις φλόγες για δέκα ολόκληρα δευτερόλεπτα πριν προλάβει να κατασβεστεί η φωτιά. Τα εγκαύματα εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα και καλύπτουν το 4% της συνολικής επιφάνειας του σώματός της.

«Αν δεν την έσβηναν μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα, η ασθενής θα είχε πεθάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαννάκος, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega. Παράλληλα, εξέφρασε την απορία και την ανησυχία του για το πώς είναι δυνατόν να παίρνει φωτιά ένα μηχάνημα που έχει σχεδιαστεί για να σώζει ζωές και χρησιμοποιείται σε αποστειρωμένα χειρουργικά περιβάλλοντα.

 

 


 

Η επίσημη αντίδραση του νοσοκομείου

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε το περιστατικό, διευκρινίζοντας ότι συνέβη στις 24 Απριλίου 2025, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης. Το πρόβλημα φέρεται να προκλήθηκε από αιφνίδια αστοχία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού – χωρίς όμως να κατονομάζεται επίσημα το μηχάνημα διαθερμίας.

Η ασθενής μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Ανάνηψης και παρακολουθείται από τρεις διαφορετικές ιατρικές ομάδες. Η κατάσταση της υγείας της χαρακτηρίζεται σταθερή, ενώ η ίδια η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας ζήτησε αυθημερόν πλήρη φάκελο για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος.

 

Υπουργός Υγείας: Συγγνώμη και διαβεβαιώσεις για απόδοση ευθυνών

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, αντέδρασε μέσω ανάρτησής του, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο ατύχημα» και δηλώνοντας πως έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ με την παρουσία ειδικού εμπειρογνώμονα. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από την ασθενή και δεσμεύτηκε ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί πλήρως και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν σε θεσμικό επίπεδο.

 

 

Πολιτική αντιπαράθεση με αιχμές για την κατάσταση του ΕΣΥ

Η Νέα Αριστερά, σε μια ανακοίνωση-καταπέλτη, αποδίδει πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνει λόγο για αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η γυναίκα που τυλίχθηκε στις φλόγες δεν είναι απλώς ένα “τραγικό περιστατικό” αλλά η απόδειξη ότι το ΕΣΥ καταρρέει», σημειώνει, προσθέτοντας πως όταν το σύστημα απαξιώνεται, οι πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο από τη θεραπεία, παρά από την ασθένειά τους.

Χαρακτηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία «ρωσική ρουλέτα» και καλεί σε άμεση απόδοση ευθυνών αλλά και γενναία ενίσχυση του συστήματος υγείας. «Τα χειρουργεία δεν είναι τηλεοπτικά πλατό», γράφει με σαφή αιχμή προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και το επικοινωνιακό του προφίλ.

Πόσο ασφαλής είναι τελικά ένας ασθενής μέσα σε ένα δημόσιο χειρουργείο στην Ελλάδα του 2025; Το περιστατικό στο «Αλεξάνδρα» ανοίγει μια επικίνδυνη συζήτηση για τις ελλείψεις σε ελέγχους, την κόπωση του προσωπικού, την ασυντήρητη τεχνολογία και τις πολιτικές ευθύνες απέναντι σε ένα ΕΣΥ που – αντί να προστατεύει – αρχίζει να φοβίζει.

Μια γυναίκα μπήκε για χειρουργείο και βγήκε με εγκαύματα. Δεν είναι απλώς ένα λάθος – είναι καμπανάκι. Και το αν θα ακουστεί ή θα θαφτεί κάτω από τις ανακοινώσεις, θα κρίνει πολλά.