Κι αν αναρωτιέσαι τι άλλο θα συμβεί στο κέντρο της Αθήνας, μάθε πως ποτέ οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν. Κι αυτό διότι το τελευταίο διάστημα, δεκάδες ποντίκια έχουν βρεθεί, νεκρά ή ζωντανά, να σουλατσάρουν καταμεσής του κέντρου, ό,τι θέλει κανείς να δει σε μια βόλτα του στο κέντρο.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα τρωκτικά στην πλατεία Συντάγματος, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνουν ποντίκια να κινούνται ανενόχλητα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Τα πλάνα που κυκλοφορούν, αποτυπώνουν την παρουσία αρκετών τρωκτικών να περιφέρονται στην πλατεία, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους κι επισκέπτες της πρωτεύουσας για τις συνθήκες υγιεινής που μπορεί η ύπαρξή τους να επηρεάσει, αφού μέσω της μετάδοσης λοιμωδών νόσων που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν, αποτελούν ένδειξη προβλημάτων με την καθαριότητα.

 

Δήμος Αθηναίων: Τι απαντά για τα ποντίκια στην πλατεία Συντάγματος | Έθνος

 

Μερικά μόνο από όσα μπορούν να προκαλέσουν:

1. Μετάδοση ασθενειών

  • Λεπτοσπείρωση: Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων ούρων ποντικών και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, βλάβη στα νεφρά και το ήπαρ.
  • Σαλμονέλωση: Προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται από τα περιττώματα των ποντικών και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος.
  • Χανταϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από την εισπνοή σωματιδίων που περιέχουν ούρα ή περιττώματα ποντικών, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

2. Μόλυνση τροφίμων και νερού

Συχνά εισβάλλουν σε αποθήκες τροφίμων και κατοικίες, μολύνοντας τρόφιμα και νερό με τα περιττώματα και τα ούρα τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση, όπως η σαλμονέλωση.

3. Φθορές σε κτίρια και υποδομές

Τα ποντίκια ροκανίζουν καλώδια, ξύλινα μέρη και άλλα υλικά, προκαλώντας ζημιές και αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών ή βλαβών σε υποδομές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει μέτρα τις τελευταίες δέκα ημέρες για την καταπολέμηση του προβλήματος. Η Διεύθυνση Πρασίνου & Αστικής Πανίδας έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση δολωμάτων σε κομβικούς σταθμούς, αλλά και στα κλειστά καφέ κι εστιατόρια της πλατείας και περιμετρικά της, καθώς και στον εντοπισμό και σφράγιση των φωλιών των τρωκτικών εντός των παρτεριών.

 



 

Αναλυτικά οι ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο Αθηναίων:

13 Σεπτεμβρίου 2024: Τοποθέτηση δολωμάτων σε δολωματικούς σταθμούς στα κλειστά καφέ.
16 Σεπτεμβρίου 2024: Τοποθέτηση δολωμάτων στα φρεάτια περιμετρικά της πλατείας.
19 Σεπτεμβρίου 2024: Εντοπισμός και σφράγιση πιθανών εισόδων φωλεών τρωκτικών στα παρτέρια, με ταυτόχρονη τοποθέτηση δολωμάτων.
20 Σεπτεμβρίου 2024: Έλεγχος και ανανέωση των δολωμάτων στους σταθμούς στα κλειστά καφέ.

Ο Δήμος Αθηναίων διαβεβαιώνει πως η πλατεία Συντάγματος παρακολουθείται συνεχώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση των τρωκτικών.

Μετά, άραγε, θα έρθουν οι ακρίδες;