Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, αλλά τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα. Πρόκειται για μια λίστα που δημιουργήθηκε από τη γνωστή εφημερίδα και website «The guardian» και περιλαμβάνει βιβλία όλων των ειδών, από αυτοβιογραφίες κι ιστορικά βιβλία, μέχρι νουβέλες και μυθιστορήματα που άφησαν εποχή και διαβάζονται μέχρι και σήμερα σαν να κυκλοφόρησαν χθες. Κάποια έγιναν ταινίες, άλλα έγιναν σειρές κι άλλα βραβεύτηκαν ξανά και ξανά.
Εμείς επιλέξαμε 10 βιβλία από τη λίστα αυτή και τα παρουσιάζουμε σε εσάς, προτείνοντάς τα ανεπιφύλακτα! Πάμε να τα δούμε!
1. Noύμερο 100- «Ι feel bad about my neck», της Nora Ephron
Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 2006 και γράφτηκε από την πολύ διάσημη συγγραφέα Nora Εphron, που έγραψε και το σενάριο για γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το «Silkwood», «When Harry Met Sally», «Heartburn». Η Ephron φημίζεται για το έξυπνο χιούμορ της, αλλά και την αμεσότητά της, η οποία σε κάνει να νιώθεις πως μέσα από τα βιβλία της σου μιλάει μια φίλη ή φίλος σου και στα λέει έτσι ωμά κι αυθόρμητα. Το συγκεκριμένο βιβλίο, αναφέρεται στο ότι η Nora παρατηρεί πως γερνάει, αλλά και πως η ζωή της αλλάζει δραστικά όσο μεγαλώνει, της παίρνει περισσότερο χρόνο να κάνει πράγματα κι έχει αποκτήσει ρουτίνες που της είναι απαραίτητες, αλλά και σχετίζονται με τη ματαιοδοξία και την ομορφιά.
2. Νούμερο 97- «Harry Potter and the Goblet of Fire», της J. K. Rowling
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2000 κι όπως όλοι καταλάβατε ανήκει στη σειρά βιβλίων «Harry Potter», που έγιναν ταινίες κι είναι από τις πιο αγαπημένες και κλασικές ακόμα και στις νεότερες γενιές. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο όμως βιβλίο της σειράς αλλά κι η ίδια η ταινία, ξεχώρισαν από όλες τις προηγούμενες κι έδωσαν μια νότα ενηλικίωσης και σοβαρότητας τόσο στους πρωταγωνιστές όσο και σε όσους μεγαλώσαμε με τα δημιουργήματα της Rowling. Η περιπέτεια έρρεε άφθονη κι η αγωνία ήταν στα άκρα για το τι θα συμβεί στο τέλος και στα επόμενα sequels.
3. Nούμερο 86- «Adults in the Room», του Γιάννη Βαρουφάκη
Ναι, καλά διαβάσατε, δε σας γελούν τα μάτια σας. Η αυτοβιογραφία του Γιάννη Βαρουφάκη κυκλοφόρησε το 2017 κι η Guardian θεωρεί πως ανήκει στα καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα. Ο Βαρουφάκης, αναφέρεται έντονα στα γεγονότα του 2015, και στην ασχολία του με τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας ως Υπουργός Οικονομικών, για έξι μήνες, μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα λοιπόν με την Guardian, πρόκειται για ένα βιβλίο θησαυρό που εκτός από την ιστορία του Γιάννη Βαρουφάκη, λέει και πολλά για τον σύγχρονο πλούτο, την κατανομή του αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του.
4. Νούμερο 82- «Coraline», του Neil Gaiman
Κυκλοφόρησε το 2002 κι έγινε αμέσως αγαπητό σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια παιδική νουβέλα, όπου ένα νεαρό κορίτσι γνωρίζει ένα παράλληλο σύμπαν όπου εκεί βρίσκει την «άλλη μαμά» της, η οποία είναι μια τρομακτική εκδοχή της αληθινής της μητέρας. Το βιβλίο αναφέρεται στους παιδικούς φόβους κι επιθυμίες που έχουν άρρηκτη σύνδεση με τους γονείς. Μάλιστα ο Gaiman δεν είναι ένας τυχαίος συγγραφέας, καθώς έχει γράψει και τη σειρά comics «The Sandman», αλλά και τη σειρά βιβλίων «American Gods». Κι οι δυο προηγούμενες δημιουργίες του μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση ως τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία.
5. Νούμερο 64- «On Writing», του Stephen King
Λίστα με τα καλύτερα βιβλία του αιώνα χωρίς Steven King, δε γινόταν να υπάρξει. Πρόκεται για τον πιο επιτυχημένο storyteller του πλανήτη, o οποίος έχει κι ιδιαίτερη αγάπη στο φανταστικό, το sci-fi, το spooky και το horror. To βιβλίο του αυτό εκδόθηκε το 2000 και γράφτηκε μετά από ένα ατύχημα που σχεδόν κόστησε στον συγγραφέα τη ζωή του. Είναι κάτι μεταξύ αυτοβιογραφίας κι εκπαιδευτικού έργου, που βάζει τον αναγνώστη στο μυαλό του δημιουργού και της αγάπης αλλά κι επιμονής του για δημιουργία.
6. Νούμερο 54- «Women & Power», της Mary Beard
Κυκλοφόρησε το 2017 κι είναι βασισμένο σε ομιλίες που έδωσε η Beard σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την κοινωνική ανισότητα εις βάρος της. Το βιβλίο έκανε τεράστια επιτυχία καθώς ήρθε σε μία εποχή που στιγματίστηκε από την έναρξη του #metoo και της επιρροής του παγκοσμίως.
7. Νούμερο 25- «Normal People», της Sally Rooney
Είναι η δεύτερη νουβέλα της Rooney, που εκδόθηκε το 2018. Στο βιβλίο μιλάει για τo love story δυο νέων, που ζούνε στην Ιρλανδία αλλά και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη ζωή τους και την εποχή που ζούνε, έχοντας γεννηθεί millennials.
8. Νούμερο 17- «The Road», του Cormac McCarthy
Σας λέει κάτι ο τίτλος; Καλά θυμάστε! Το νόβελ αυτό κυκλοφόρησε το 2006 και μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Η ιστορία μας μεταφέρει σε ένα post- apocalyptic τοπίο και μας μιλάει για την ανθρώπινη εξαθλίωση, τη βia, τη σκλαβιά και την οικολογική καταστροφή και την προσπάθεια να βρεθεί ένα φως που θα μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στην ανθρωπότητα.
9. Νούμερο 9- «Cloud Atlas», του David Mitchell
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2004 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, -άλλοι θα πούνε «με μεγάλη» κι άλλοι «με μικρή» επιτυχία. Πρόκεται για ιστορίες, μέσα σε ιστορίες, μέσα σε ιστορίες που συνδέονται η μια με την άλλη και συνδέουν και τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν σε αυτές, ακόμα κι αν εξελίσσονται χρόνια ή αιώνες αργότερα. Ο λόγος που το δημιούργημα αυτό είναι τόσο αμφιλεγόμενο, είναι ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο κανείς να συνδέσει και να κατανοήσει το νόημα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας.
10. Νούμερο 1- «Wolf Hall», της Hilary Mantel
Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 2009, όμως η Mantel έγραφε βιβλία που γίνονταν επιτυχίες για σχεδόν 25 χρόνια πριν. Το βιβλίο είναι το πρώτο sequel, μιας σειράς τριών βιβλίων. Τριών ιστορικών novels που αναφέρονται στην ιστορία του Thomas Cromwell. H ιστορία της Mantel, μιλάει για την εξουσία και τη δύναμη που συνδέεται με τη μοίρα αλλά και τις προσωπικές προσπάθειες των ανθρώπων να αποκτήσουν τα παραπάνω, προσθέτοντας ιστορικά γεγονότα. Το βιβλία αυτά ήταν κι είναι ακόμα εξαιρετικά επιτυχημένα!
Εδώ, ολόκληρη η λιστά όπως δημοσιεύτηκε στο website «The Guardian» κι ίσως βρείτε κι άλλα κρυμμένα διαμαντάκια να ικανοποιήσουν τα δικά σας γούστα!