Σοβαρή οικολογική κρίση πλήττει την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς εκατομμύρια νεκρά ψάρια έχουν εγκλωβιστεί στον χείμαρρο του Ξηριά, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον. Μέχρι στιγμής, έχουν απομακρυνθεί πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών, με τον καθαρισμό της περιοχής να συνεχίζεται εντατικά, αλλά με την έναρξη να γίνεται εμφανώς καθυστερημένα.

Οι αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης, μισθώνοντας σκάφη για τη συλλογή των ψαριών από το παραλιακό μέτωπο του Βόλου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η επιχείρηση περιλαμβάνει ένα σκάφος στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά, δύο στις Αλυκές και επτά αλιευτικά που επιχειρούν σε διάφορες περιοχές κοντά στην πόλη. Ωστόσο, ο όγκος των ψαριών μοιάζει σχεδόν αδύνατο να περιοριστεί.

 

Υγειονομική βόμβα

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με επιστήμονες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν τα νεκρά ψάρια ταφούν αντί να αποτεφρωθούν. μέσω του κύκλου του νερού. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι τα ψάρια πρέπει να θεωρηθούν επικίνδυνα απόβλητα και να καούν για να αποφευχθούν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.

 



 

Επιχείρηση καθαρισμού

Για την προστασία του Παγασητικού κόλπου, έχει τοποθετηθεί δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά, λίγα μέτρα πριν την εκβολή του, για τη συγκράτηση των ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μήκος 150-200 μέτρων. Οι εικόνες από drone δείχνουν τον Ξηριά κυριολεκτικά καλυμμένο με ένα στρώμα νεκρών ψαριών, με το πλέγμα να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο τους.

 

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση. Ο ιχθυολόγος Δημήτρης Ευαγγελίδης επισημαίνει ότι το πρόβλημα ανάγεται στη δεκαετία του ’60, όταν αποφασίστηκε η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία. Η απουσία μέτρων για την προστασία των ψαριών κατά την εκκένωση της λίμνης οδήγησε στη μαζική μετακίνηση γλυκών υδάτων ψαριών στον Παγασητικό.

Γιατί έγινε αυτό;

«Το θέμα δεν είναι ότι άνοιξαν το κανάλι να φύγουν τα νερά από την Κάρλα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε κάποιο διαχωριστικό, μια σίτα, ώστε να φύγει μόνο το νερό και όχι τα ψάρια. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά μέσα στον πανικό προφανώς άνοιξαν το κανάλι να φύγουν τα νερά να αδειάσει η λίμνη, να πέσει η στάθμη. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα ψάρια αυτά που βρέθηκαν στον Παγασητικό ήταν όλα ψάρια του γλυκού νερού», αναφέρει.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που διεξήχθη τους χειμερινούς μήνες, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Παράλληλα, έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη με τα αρμόδια υπουργεία, την περιφέρεια, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και τον Δήμο να αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, ενώ οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω περιβαλλοντική ζημιά.

 

 

Οι εικόνες από την περιοχή μαρτυρούν την έκταση της καταστροφής, με τα νεκρά ψάρια να προκαλούν έντονη δυσοσμία και να απειλούν τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φυτιανό, η κατάσταση είναι «τοπική περιβαλλοντική καταστροφή» και απαιτεί άμεση λήψη μέτρων, όπως η απαγόρευση της κολύμβησης και της αλιείας στην περιοχή.

Η καταστροφή αυτή έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, πλήττοντας τον τουρισμό και την εστίαση. Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τις περιβαλλοντικές αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες αυτού του πρωτοφανούς γεγονότος, ενώ η ανάγκη για σωστή και συντονισμένη αντίδραση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τέλος, μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή λαμβάνει χώρα κι ακόμη μια επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από καμία αρμόδια αρχή. Κι αναρωτιόμαστε, τι άλλο πρέπει να συμβεί.

 



 

Πηγή: ERT, NEWS24, IN.GR