Το ζήτημα της θέσης των φύλων στην κοινωνία και της έκφρασης της σεξουαλικότητας ήταν πάντα φλέγον και για μένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ξεκινώντας με τις διαφορές ανδρών και γυναικών, ορίζοντας πρωταρχικά τα δύο φύλα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους κοινωνικά και πολιτικά, με την άνοδο του φεμινισμού ως κίνημα και τη φαινομενική αποξήλωση της πατριαρχίας και καταλήγοντας στη διεύρυνση πλέον του χάρτη της σεξουαλικότητας με την αποδοχή περισσότερων των δύο φύλων και τη θέσπιση ήδη πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους, θαρρείς ότι ο κόσμος -κάπως- εξελίσσεται.

Αυτό που με λύπη δυστυχώς παρατηρώ είναι ότι, παρά τη θεωρητική εξέλιξη, πρακτικά ο τομέας της σεξουαλικότητας μένει στάσιμος και συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο ταμπού, ειδικά σε άτομα της δικής μου γενιάς. Λες κι είναι κάποιο επτασφράγιστο μυστικό και δεν κάνει να το μοιραστείς.

Γνωρίζω γυναίκες που δεν έχουν ιδέα τι συντελεί στη δική τους ερωτική απόλαυση, θεωρούν ντροπή τον πειραματισμό κι οριακά δε γνωρίζουν βασικά στοιχεία της ανατομίας τους. Φοβούνται να μιλήσουν για τις ανάγκες τους και κοκκινίζουν κάθε φορά που αναφέρεται το θέμα μπροστά τους. Γνωρίζω άντρες που συνεχίζουν να έχουν παλαιολιθικές πεποιθήσεις για τη θέση της γυναίκας, πόσω μάλλον για την ερωτική της απόλαυση. Για να μη μιλήσω για τα δικά τους καταπνιγμένα ένστικτα.

Η σ3ξουαλική διαπαιδαγώγηση δε, για τα έφηβα άτομα, είναι τμήμα ανύπαρκτο, άγνωστο κι αχρείαστο για το εκπαιδευτικό σύστημα και οι μόνες πληροφορίες που μπορείς να πάρεις είναι είτε από φίλους, που λογικά ξέρουν τα ίδια με σένα, είτε από κάποιον συγγενή αν έχεις την τύχη να έχεις καλές σχέσεις και το θάρρος να παραθέσεις τις απορίες σου. Μιλώντας ως γυναίκα, είχα την τύχη να μεγαλώσω με μια ανοιχτόμυαλη κι υποστηρικτική μητέρα, γεγονός που βοήθησε πολύ στο να αντιληφθώ νωρίς τι συμβαίνει με το σώμα μου και με τη σ3ξουαλικότητά μου. Ευτυχώς τη σήμερον ημέρα υπάρχει το φανταστικό internet και τα επίσης καταπληκτικά social media,που είναι η πιο εύκολη πηγή στην αναζήτηση πληροφοριών. Δεδομένου του δημόσιου λιθοβολισμού που δέχονται ότι κατατρώνε τις ζωές μας, ήρθε η ώρα -θεωρώ- να ξεπλύνουν το όνομά τους.

Με χαρά λοιπόν προχτές ανακάλυψα ένα προφίλ στο instagram με κωδικό όνομα “Clitterates” Από την λέξη clit που σημαίνει κλειτορίδa στα αγγλικά και το glitter, το όνομα αυτό έρχεται να προσδώσει μια απαστράπτουσα αίγλη σε αυτό το προφίλ με την πρώτη ματιά. Στόχος του αποτελεί το να καταφέρει να φέρει τη σεξουαλικότητα στα πόδια σου με τον πιο fun και παιχνιδιάρικο τρόπο.

 

 

Με μότο το «για έναν κόσμο όπου κάθε κορίτσι θα μαθαίνει και θα χαίρεται το σώμα του χωρίς ντροπή» σε μεταφέρει μέσα από πολύχρωμα κινούμενα σχέδια κι έξυπνες ατάκες στο vulvaverse, έναν εικονικό κόσμο όπου μπορείς, ανώνυμα κι επώνυμα, να παραθέσεις τις ερωτήσεις σου και να λύσεις οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σώμα σου και την ερωτικότητά σου. Χωρισμένα σε ειδικές κατηγορίες, υπάρχουν τα πιο καυτά ερωτήματα για να διευκολύνουν τη δική σου πρόσβαση και περιήγηση και η θεματολογία εμπλουτίζεται με διάφορα ιστορικά κι αστεία γεγονότα που σου εξηγούν και σου μαθαίνουν την ιστορία της σεξουαλικότητας.

 

@clitterates #vulvaverse loading Προσδεθείτε για ταξίδι σε ένα #safespace γεμάτο σοφά, ατίθασα και ιπτάμενα αιδοία! #vulva #vulvatok #grlpwr #girlpower ♬ Space Oddity (2015 Remaster) – David Bowie

 

Είναι ένα σχετικά καινούριο project, συνεπώς δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως καθώς διαθέτει και ιστότοπο ο οποίος βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα φόρο τιμής στην γυναικεία σεξουαλικότητα λόγω του ονόματος του και της δομής του. Είναι όμως ένα καταπληκτικό εργαλείο το οποίο παράλληλα προωθεί και εξετάζει ερωτήματα γενικού σεξουαλικού ενδιαφέροντος όπως η δυαδικότητα ή μη των φύλων , o σεξουαλικός πειραματισμός σε νεαρές ηλικίες και πώς αυτό αποτελεί ένα υγιές κομμάτι της διαδικασίας ενηλικίωσης αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως είναι το γνωστό πλέον σε όλους slut-shaming και πως να το διαχειριστεί κανείς.

 

 

Σε μια κοινωνία όπου καταφέρνει να συνυπάρχει- διόλου αρμονικά αν με ρωτάς- η σεξουαλική απελευθέρωση των τελευταίων ετών με την καταπίεση που έχει υποστεί ο άνθρωπος ανά τους αιώνες, θεωρώ καταπληκτικές τέτοιες πρωτοβουλίες. Χρειάζεται γνώση και κριτική σκέψη για να καταφέρει ο κόσμος να εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις άφοβα πια, αποτάσσωντας από πάνω του τα κατάλοιπα που του έχει αφήσει γονιδιακά πλέον η τόση ανάγκη να ενταχθεί στις νόρμες που συντάσσει η κάθε εποχή. Κι είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα -ταμπού ακόμα για πολλούς- να ξεδιπλώνεται με τρόπο ανάλαφρο και διασκεδαστικό και συνάμα προσβάσιμο σε όλους, καλύπτοντας τα κενά της πολιτείας και της εκπαίδευσης σε τέτοια θέματα.

Γιατί η σεξουαλικότητα δεν έχει φύλο. Η σεξουαλικότητα δεν είναι ντροπή. Η σεξουαλικότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εκάστοτε εαυτού μας και θα πρέπει να την αποδεχόμαστε ως ολότητα και να μπορούμε να την εκφράζουμε όπως εμείς αγαπάμε. Ας ελπίσουμε λοιπόν σε περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες, γεμάτες αγάπη κι αποδοχή.

Συντάκτης: Έλενα Φούντα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου