Έχετε συνηθίσει να ρωτάτε το ChatGPT για τα πάντα, από το τι θα φάτε σήμερα μέχρι και το πώς θα κάνετε τη διπλωματική σας χωρίς να σας βγουν τα μάτια στο διάβασμα; Ίσως ήρθε η στιγμή να πάρετε και μια δεύτερη γνωμούλα. Το DeepSeek R1, το νέο αστέρι της τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα, έκανε την είσοδό του στην αγορά σαν κομήτης, προκαλώντας σεισμό όχι μόνο στη Wall Street αλλά και στη Silicon Valley. Γιατί; Επειδή είναι φτηνό, ανοιχτού κώδικα και -απ’ ό,τι φαίνεται- εξαιρετικά ικανό.
Ένα AI για… λαϊκά βαλάντια
Αναπτύχθηκε από τη νεοφυή εταιρεία DeepSeek, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2023 από τον Liang Wenfeng. Μέσα σε έναν χρόνο, ο Wenfeng, που κάποιοι ήδη αποκαλούν “Sam Altman της Κίνας,” κατάφερε κάτι που φαίνεται απίστευτο: Να δημιουργήσει ένα AI μοντέλο που ανταγωνίζεται γίγαντες όπως το GPT-4 και το Gemini της Google με κόστος μόλις 5,6 εκατομμύρια δολάρια. Όταν οι Meta και OpenAI ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια, η διαφορά είναι τεράστια.
Το DeepSeek R1 μάλιστα είναι ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το βελτιώσει και -γιατί όχι- να το προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Η εφαρμογή του, μέσα σε λίγες μέρες, έγινε viral, εκτοξεύοντας το R1 στην κορυφή των downloads παγκοσμίως.
Και τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Πρακτικά, η άφιξη του R1 αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι σαν να κυκλοφόρησε ένα iPhone που κοστίζει όσο ένα παγωτό ξυλάκι. Ξαφνικά, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται προσιτή για όλους, από μικρές επιχειρήσεις μέχρι φοιτητές που θέλουν να γράψουν την πτυχιακή τους χωρίς να χρεωθούν.
Γιατί τρομάζουν οι Αμερικανοί;
Η επιτυχία του R1 έφερε τα πάνω-κάτω στις αγορές. Μετοχές γιγάντων όπως η Meta, η Google και η Microsoft κατρακύλησαν, καθώς η “ηγεμονία” τους φαίνεται να κλονίζεται. Επιπλέον, το R1 βάζει δύσκολα στις αμερικανικές προσπάθειες να ελέγξουν την τεχνολογία AI μέσω κυρώσεων. Οι ΗΠΑ πίστευαν πως κόβοντας την πρόσβαση της Κίνας σε εξελιγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, θα είχαν το πάνω χέρι. Αλλά η DeepSeek απέδειξε ότι με φαντασία και χαμηλής ισχύος τσιπ, μπορείς να κάνεις θαύματα.
Αυτό σημαίνει το τέλος του ChatGPT;
Όχι απαραίτητα, αλλά είναι σίγουρο πως η OpenAI πρέπει να προσέχει. Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει, και μαζί της αλλάζει και ο τρόπος που τη βλέπουμε. Ίσως στο μέλλον να μην ρωτάμε μόνο το ChatGPT για τις απορίες μας, αλλά και το DeepSeek R1 – ή ποιος ξέρει, και τα δύο μαζί!
Ένα είναι σίγουρο: Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη μόλις έγινε συναρπαστικός και το θέμα θα παιχτεί -όπως πάντα- στο τι προτιμούν οι φοιτητές. Θα αλλαξοπιστήσουν στο R1 ή θα μείνουν πιστοί στο ChatGPT;