Μια σοβαρή περίπτωση παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ήρθε στο φως από την πολύπαθη περιοχή μεταξύ Φερών-Αρδανίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς που τον Αύγουστο ήρθε αντιμέτωπο με μια θηριώδη πυρκαγιά και μόλις πρόσφατα είδε την άγρια ζωή του να επιστρέφει. Ειδικές ομάδες εντόπισαν και συλλέγουν ακόμη δεκάδες νεκρά ζώα, μερικά εκ των οποίων, μάλιστα, ανήκουν σε προστατευόμενα είδη, μετά από 10 ολόκληρες μέρες έρευνας και επιχείρησης.
Το περιστατικό αυτό αποτελεί το χειρότερο έγκλημα κατά της άγριας ζωής που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των νeκρών ζώων ανέρχεται σε 47 και μεγαλώνει, μεταξύ των οποίων συναντάμε τσακάλια, πανέμορφους καλαμόκιρκους, αλεπούδες, γερακίνες, σκύλους κι αρκετά άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων κι αυστηρά προστατευόμενων.
Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη: «Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε κοντινή απόσταση με το περιστατικό θανάτωσης δύο χρυσαετών, ενός καλαμόκιρκου κι ενός τσακαλιού λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρονικά η παράνομη χρήση δολωμάτων σε αυτή την περιοχή μάλλον συνέπεσε. Από τα παραπάνω περιστατικά το μεν εντοπίστηκε λόγω πομπού που έφερε ο ένας χρυσαετός, ενώ το άλλο δεν εντοπίστηκε και εξελίχθηκε σε μαζική δηλητηρίαση», εξηγεί η ΕΠΒΘ.
Οι ειδικές μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, σε συνεργασία με τα τοπικά αρχεία και αρμόδιους φορείς, διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες σε περιοχή περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας συνολικό μήκος 120 χιλιομέτρων. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, καθώς και με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και οργανισμών προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης Θεοδώρα Σκαρτσή και σημειώνει το in.gr, τα περισσότερα ζώα ήταν σε προχωρημένη σήψη, «ωστόσο μερικά από αυτά ήταν φρεσκότερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα δηλητηριασμένα ζώα παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συνέχιζαν να αποτελούν εστία δηλητηρίασης για επόμενα ζώα. Δημιουργήθηκε μια αλυσίδα δηλητηρίασης.»
Τα κίνητρα πίσω από αυτές τις παράνομες πράξεις παραμένουν ασαφή, αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι ορισμένοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι μπορεί να αναζητούν αυτοστιγμεί λύσεις για την αποτροπή ζημιών στις καλλιέργειές τους από αλεπούδες και τσακάλια. Μια κίνηση που αποτελεί έγκλημα κατά της πανίδας και δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη προστασίας της περιουσίας χωρίς καν να έχουν εξεταστεί λύσεις που να μη συμπεριλαμβάνουν τόσο αποτρόπαιες πράξεις.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για αποτελεσματικές ενέργειες από τις αρχές, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα για παρόμοια περιστατικά και να αποφεύγεται η επιδείνωση της κατάστασης στο μέλλον. Ο Έβρος δεν αντέχει άλλο χτύπημα στην άγρια ζωή του. Κι είμαστε σε πλάνη αν νομίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να τον πληγώνουμε με αυτόν τον τρόπο, χωρίς κάποια στιγμή να μας εκδικηθεί. Η προστασία της άγριας ζωής απαιτεί σταθερή προσοχή και συνεχείς προσπάθειες από όλους μας, ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία στο οικοσύστημα και να διασφαλίσουμε την επιβίωση όλων των ειδών. Είναι περισσότερο σημαντικό από όσο μπορεί να νομίζουμε.