Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας κέρδισε μια ηχηρή νίκη στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της χώρας. Οι δημοσκόποι IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe έδειξαν ότι το RN της Μαρίν Λεπέν κέρδισε περίπου το 34% των ψήφων. Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) φαινόταν να σφραγίζει περίπου το 29% και η κεντρώα συμμαχία Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περίπου το 20,5%. Το αποτέλεσμα φέρνει το RN σε μια θέση όπου μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται με ελπίδα τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, δυνάμεις από όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργαστούν για να εμποδίσουν το ακροδεξιό κόμμα στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.

Ο Μακρόν εξέπληξε τη χώρα προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές μετά την εκτίναξη του RN στις ευρωεκλογές τον περασμένο μήνα, ποντάροντας στο ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα με ιστορικούς δεσμούς με τον αντισημιτισμό δε θα επαναλάμβανε αυτή την επιτυχία σε εθνικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του RN Ιορδάνης Μπαρντελά, ο προστατευόμενος της Λεπέν και υποψήφιος πρωθυπουργός, τόνισε ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι «ο σημαντικότερος στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας». Είπε ότι το κόμμα του Μακρόν έχει εξοντωθεί και κατηγόρησε την άκρα αριστερά ότι δημιούργησε μια «υπαρξιακή κρίση» που αντιπροσωπεύει «έναν πραγματικό κίνδυνο για τη Γαλλία και όλο τον γαλλικό λαό».

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe ανέφερε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να κερδίσουν 260-310 έδρες στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε ένα εύρος 230-280 εδρών για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για το France TV.

Τόσο η Λεπέν όσο και ο Μπαρντελά έχουν δηλώσει ότι το κόμμα τους επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία – συνολικά 289 έδρες – στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου. Οι πιθανότητες του RN να κερδίσει την εξουσία και να σχηματίσει κυβέρνηση εξαρτώνται από τις πολιτικές συμφωνίες των αντιπάλων του τις επόμενες ημέρες. Στο παρελθόν, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα συνεργάστηκαν για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Ο Μακρόν από την άλλη, ζήτησε μια «ευρεία» δημοκρατική συμμαχία κατά της ακροδεξιάς. «Αντιμέτωπος με το Εθνικό Συναγερμό, έχει έρθει η ώρα για μια ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο», ανέφερε σε δήλωσή του. Πρόσθεσε ότι η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο δείχνει «τη σημασία αυτής της ψηφοφορίας για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση».
Ο Laurent Berger, πρώην γενικός γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, προέτρεψε σε «αποκλεισμό» σε ανάρτησή του στο X.
Σύμφωνα με τη Rim-Sarah Alouane, ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο Toulouse-Capitole, η Λεπέν «έκανε πλαστική χειρουργική στο κόμμα της. Αλλά εξακολουθεί να είναι το ίδιο σάπιο, ξενοφοβικό, αντισημιτικό, αντιμουσουλμανικό, αντιμειονοτικό κόμμα… ξέρουμε τι πρεσβεύει η ακροδεξιά», δήλωσε η Alouane στο Al Jazeera. Είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας ήταν επίσης μια απόρριψη των πολιτικών του Μακρόν, με τον πρόεδρο να θεωρείται «υπεροπτικός» και να εξυπηρετεί τους πλούσιους.

Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» στη Γαλλία, Ιορδάνης Μπαρντελά, αποκάλυψε τις μελλοντικές πολιτικές του που αποσκοπούν σε μια αυστηρή προσέγγιση απέναντι στους μετανάστες και σε αυτό που χαρακτήρισε «ισλαμιστικές ιδεολογίες». Οι δηλώσεις του Μπαρντελά ήρθαν στο φως στα πλαίσια των βουλευτικών εκλογών.

Ο Μπαρντέλα επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι το κόμμα του επιδιώκει να περάσει ένα σχέδιο νόμου: «Το οποίο αναφέρει ως στόχο την καταπολέμηση των ισλαμιστικών ιδεολογιών. Περιλαμβάνει μέτρα που θα διευκολύνουν το κλείσιμο τζαμιών και την απέλαση ιμάμηδων που θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι».

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει επίσης: «Την απαγόρευση των ενδυμάτων που αποτελούν από μόνα τους μια ξεκάθαρη και επιδεικτική επιβεβαίωση της ισλαμιστικής ιδεολογίας». Είπε ότι αυτό θα αποτελείται από διάφορους τύπους πέπλων και το λεγόμενο «μπουρκίνι», ή μαγιό από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. «Η μπούργκα δεν είναι επιθυμητή στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο Bardella: «Η μάχη είναι εν μέρει νομοθετική, αλλά είναι επίσης μια πολιτιστική μάχη που πρέπει να συνεχιστεί».

Ο αρχηγός του κόμματος επεσήμανε ότι το κόμμα του θα διατηρήσει την αυστηρή του στάση σχετικά με την παρουσία των μεταναστών στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του: «Στοχεύει τα επόμενα χρόνια στην αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος για την καθιέρωση μιας «εθνικής προτίμησης» των πολιτών έναντι των αλλοδαπών για κοινωνική στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές». «Σκοπεύω να ανακτήσω τον έλεγχο της μετανάστευσης στη χώρα μας», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του the africa report, οι πρόγονοι του Ζορντάν Μπαρντελά κατάγονταν από το χωριό Guendouz, την πόλη της κοινότητας Aït Rzine στην Αλγερία. Ο Μπαρντελά κατάγεται από οικογένεια μεταναστών. Είχε έναν Αλγερινό προπάππου που ήταν μετανάστης εργάτης. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, στην περιοχή της Λυών, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Πηγή εικόνας: BBC