Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την ενοχή 11 από τους 17 συνολικά κατηγορουμένους στη δεύτερη δίκη για τη σ3ξουαλική κακοποίηση της 12χρονης από τον Κολωνό. Η δεύτερη δίκη διεξήχθη υπό την πίεση της λήξης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης, γεγονός που οδήγησε σε μια δίκη-εξπρές. Η απόφαση ήρθε έπειτα από μια ταχύτατη διαδικασία που ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου, λόγω επικείμενης λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων.

 



 

Οι δικαστές και οι ένορκοι έκριναν τους 11 ενόχους για το κακούργημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο έναντι αμοιβής, ενώ ένας εξ αυτών καταδικάστηκε επίσης για πορνογραφία, κατηγορία που μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Από τους υπόλοιπους, οκτώ κρίθηκαν ένοχοι ομόφωνα και τρεις κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση έξι κατηγορουμένων — τριών ομόφωνα και τριών κατά πλειοψηφία, λόγω αμφιβολιών.

Οι καταδικασθέντες είναι κατά πλειονότητα αλλοδαποί, ενώ το θύμα τους είχε αναγνωρίσει κατά τις καταθέσεις της στις αρχές. Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, όπως και η προηγούμενη του Μαρτίου, προκειμένου να προστατευτεί η 12χρονη. Αναμένεται η απόφαση για τις ποινές, που θα καθορίσουν την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Η δίκη αυτή αποτελεί μία ακόμη σκοτεινή υπενθύμιση της ύπαρξης εγκλημάτων κατά ανηλίκων, με σοβαρές κοινωνικές, ηθικές και νομικές διαστάσεις. Ένα κορίτσι 12 ετών κακοποιήθηκε επανειλημμένα, με την εκμετάλλευσή της να φτάνει σε τραγικά επίπεδα. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά σύμπτωμα μιας ευρύτερης κοινωνικής κρίσης. Πώς μπορεί ένα παιδί να εκτίθεται σε τέτοιο κίνδυνο χωρίς κανείς να το αντιληφθεί έγκαιρα; Οι ανεπαρκείς μηχανισμοί έρχονται για ακόμα μια φορά να μας ταπεινώσουν ως κράτος, μιας και εάν υπήρχαν διαθέσιμα δίκτυα υποστήριξης και έγκαιρης παρέμβασης, η τραγωδία ίσως να είχε αποφευχθεί. Επίσης και παρά τις καταδίκες, η αίσθηση ότι η δικαιοσύνη είναι αποτελεσματική και αποτρεπτική παραμένει βαθιά αμφισβητούμενη στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

Αρκεί αυτό το 11/17 σε μια λίστα πάνω από 100 ατόμων που δε βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα; Όχι δεν αρκεί. Το τραύμα που βιώνει το θύμα θα τη συνοδεύει για μια ζωή. Ως κοινωνία, οφείλουμε να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι σε κάθε παιδί που κινδυνεύει. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιληφθούμε με τι κόστος επιτρέπουμε τέτοια περιστατικά να συμβαίνουν.

 

Πηγή φωτογραφίας: ΕΘΝΟΣ