Σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, επειδή παραήταν χαλαρή η μέρα μας και θέλαμε κάτι να μας ταρακουνήσει λιγάκι, το σύμπαν είπε να μας δώσει μια συγκίνηση. Έτσι, ο δορυφόρος ERS-2, ένας από τους πρωτοπόρους παρατηρητές του πλανήτη, αποφάσισε να αφήσει το διάστημα, ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη αποστολή παρατήρησης που ξεκίνησε το 1995. Βγαίνει στη σύνταξη, κοινώς. Ο δορυφόρος, που έχει τερματίσει τη λειτουργία του από το 2011, όμως, θα τελειώσει την αποστολή του επεισοδιακά, αφού προβλέπεται να κάνει μια ανεξέλεγκτη πτώση και πύρινη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Κοινώς, θα πιάσει φωτιά, θα σπάσει σε κομμάτια και θα πέσει στα κεφάλια μας. Τέλειο;
Για να μην τρομάξουμε βέβαια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου, που ζυγίζει δύο μικρούς γλυκούς τόνους, θα γίνει σχεδόν σκόνη κατά την πτώση του. Από την άλλη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες πρόκλησης ζημιών σε κατοικημένες περιοχές είναι ελάχιστες, και στέκονται κυρίως στην αναγκαιότητα απομάκρυνσης των διαστημικών σκουπιδιών για τη βιώσιμη χρήση του διαστήματος. Διότι ναι, κύριοι, ως και στο διάστημα καταφέραμε να διώξουμε τα σκουπίδια μας.
Ο γέρικος πια ERS-2, αποτελεί μέρος της γενιάς προηγμένων παρατηρητών του πλανήτη, εισάγοντας τεχνολογίες που σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρακολούθηση της Γης, ενώ επί της εποχής της δόξας του θεωρούνταν πρωτοπόρος. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, παρακολούθησε αλλαγές στη γη, τους ωκεανούς και τον αέρα, το κλίμα και την κίνηση της γης, προσφέροντας στους επιστήμονες ανεκτίμητα δεδομένα για φαινόμενα όπως πλημμύρες, θερμοκρασίες της Γης και κίνηση πεδίων πάγου. Ήταν τα μάτια μας από έξω προς τα μέσα κι ήρθε η ώρα να κρεμάσει τα παπούτσια του.
Ο ERS-2, επίσης, εισήγαγε μια νέα ικανότητα αξιολόγησης του προστατευτικού στρώματος του όζοντος της Γης και χαρακτηρίστηκε ως ο «παππούς της γεωσκόπησης στην Ευρώπη». Κοινώς, πώς έκαναν παλιά σε κάτι λόντζες, που άραζαν τα παππούδια και τα γιαγιαδάκια με ελληνικό και τσέκαραν ό,τι κινείται από το στενό, με ακρίβεια πινακίδας ΑΦΜ και Ε9, μόνο που εδώ μιλάμε για γειτονιά διαστημική.
Για να γυρίσουμε στο θέμα μας λοιπόν και παρ’ όλο που ο χρόνος και η τοποθεσία της επαναφοράς του δορυφόρου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ειδικοί της ESA εκτιμούν ότι ελάχιστα θραύσματα θα επιβιώσουν στην επιφάνεια της Γης και τα περισσότερα θα καταλήξουν έτσι κι αλλιώς στο νερό. Εμείς πάντως λέμε, καλού κακού να έχετε τον νου σας, γιατί αν είναι να πέσει κάπου, στην Ελλάδα θα πέσει (χωρίς καμία επιστημονική βάση και με γνώμονα καθαρά την τύχη της χώρας)
Πέρα από την πλάκα τώρα, η αποστολή του ERS-2 αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ανακύκλωση και τη διατήρηση του διαστημικού περιβάλλοντος, ενώ προσέφερε σημαντικές πληροφορίες που θα αξιολογούν οι επιστήμονες για πολλά χρόνια ακόμη. Ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σου λοιπόν, δορυφόρε κι αν θες, μην πέσεις στο κεφάλι μας.