Ένταση ξέσπασε μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων ΜΑΤ και των εποχικών πυροσβεστών την Παρασκευή, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τις δίκαιες διεκδικήσεις αυτών των εργαζομένων. Οι εποχικοί πυροσβέστες προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και σταθερή απασχόληση.
Η ένταση, ωστόσο, κλιμακώθηκε καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν διορία στους πυροσβέστες να αποχωρήσουν μέχρι τις 20:30, αλλά λίγο πριν τις 21:00 προχώρησαν σε εκκένωση του κτιρίου, χρησιμοποιώντας χημικά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας εποχικός πυροσβέστης τραυματίστηκε και χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη από το ΕΚΑΒ, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν έξω από το κτίριο, στη Λεωφόρο Κηφισίας, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν τραυματισμό 14 ατόμων.
Οι εποχικοί πυροσβέστες διαμαρτύρονται έντονα για τη συνεχή αβεβαιότητα γύρω από το εργασιακό τους μέλλον. Με τις συμβάσεις τους να λήγουν σήμερα, 1η Νοεμβρίου, διεκδικούν προσλήψεις, 12μηνη εργασία και σταθερή ενσωμάτωση στο δυναμικό της Πυροσβεστικής. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αξιοποιούνται στο πλευρό των μόνιμων πυροσβεστών, αναγνωρίζοντας την εμπειρία και τη συνεισφορά τους σε δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.
Το εν λόγω ζήτημα μας φέρνει αντιμέτωπους και με ένα σοβαρό κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα που απαιτεί άμεση επίλυση. Η κινητοποίηση αυτή των πυροσβεστών, η οποία εξελίχθηκε σε επεισόδια, φέρνει στο προσκήνιο τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους και την αδικαιολόγητη αδιαφορία που έχει επιδείξει η Πολιτεία.
Τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια κενά στην πυροσβεστική δύναμη – με την ίδια την ηγεσία να επιβεβαιώνει την έλλειψη 4.000 πυροσβεστών – η εμπειρία και η γνώση των εποχικών πυροσβεστών μένουν αναξιοποίητες, καθώς αυτοί οδηγούνται στην ανεργία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, με την εμπειρία τους στις πρόσφατες πυρκαγιές και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν, δικαιούνται αναγνώριση και στήριξη, όχι απόρριψη.
Η βία και η καταστολή δεν αποτελούν λύση σε αιτήματα που συνδέονται με την ίδια την επιβίωση και την επαγγελματική αξιοπρέπεια. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε εκκένωση του κτιρίου με χρήση χημικών, προκαλώντας τραυματισμό ενός πυροσβέστη που χρειάστηκε άμεση ιατρική φροντίδα. Η εικόνα αυτή είναι ντροπιαστική για μια πολιτεία που διατείνεται πως σέβεται τους πολίτες της και τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη ενάντια στις φωτιές, που πλέον στη χώρα μας καίνε από Μάιο έως και τώρα που μιλάμε 1/11, κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους.
Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον πυροσβεστικού προσωπικού, και από την άλλη, αρνείται να εξασφαλίσει δουλειά σε εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν δείξει την αξία τους. Οι εποχικοί πυροσβέστες δε ζητούν τίποτε άλλο παρά την αξιοποίηση της εμπειρίας τους και ένα δίκαιο καθεστώς απασχόλησης, με συμβάσεις που θα τους εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα και εργασιακή ασφάλεια. Και θα έπρεπε να παρακαλάμε για τις υπηρεσίες τους.
Η προγραμματισμένη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια με τους εκπροσώπους των εποχικών πυροσβεστών στις 6 Νοεμβρίου είναι ένα βήμα, όμως είναι ένα πολύ μικρό βήμα, αφού τα πραγματικά προβλήματα είναι ήδη εδώ και δεν πρέπει να αναβάλλονται άλλο. Χρειαζόμαστε δράση και αποφάσεις, όχι απλά συναντήσεις και λόγια που είναι ένα τεράστιο κενό αέρος.
Η αδιαφορία απέναντι στους ανθρώπους που προσφέρουν τη ζωή τους για τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί κοινωνικό έγκλημα. Είναι καιρός να δείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας στους εποχικούς πυροσβέστες, που προσπαθούν να σώσουν όσα άλλοι κάνουν επιμελώς και συστηματικά στάχτη.