Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε τη Δευτέρα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, κατηγορώντας τη διοργάνωση ότι ενθαρρύνει την «εξουδετέρωση των φύλων» κι απειλεί την «παραδοσιακή οικογένεια». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το Associated Press κι είχαν τον παραδοσιακά αιχμηρό χαρακτήρα που επιλέγει να έχει στον λόγο του κάθε φορά που τοποθετείται:
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ως «δούρειους ίππους της κοινωνικής διαφθοράς» και υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησής του να κρατήσει την Τουρκία εκτός του διαγωνισμού από το 2012 ήταν ορθή. Η δήλωσή του ήταν μια έμμεση αναφορά στην Ελβετική νικητήρια συμμετοχή του Nemo, το οποίο κέρδισε τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision νωρίτερα αυτόν τον μήνα με το τραγούδι «The Code». Λόγω της non binary ταυτότητάς του, συζητήσεις επί συζητήσεων προέκυψαν για την ισχύ της δυαδικότητας των φύλων, ενώ η σύγκρουση για τη βιολογική και την κοινωνική ταυτότητα φύλου και τις αποχρώσεις της καλά κρατεί.
People were asking why Turkey doesn’t attend Eurovision anymore. Here is your response
Erdogan: “The strange characters presented as role models to young people at Eurovision are the Trojan horses of social corruption.
It has become impossible to come across a normal person at… pic.twitter.com/lqrrgMwrYt
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 20, 2024
Έτσι κι ο Τούρκος Πρόεδρος, που προέρχεται από μια φιλοσοφία συντηρητική που εκτοπίζει σταθερά στο σύνολό της την queer κοινότητα, αναφέρθηκε στο ζήτημα με τρόπο που δεν εξέπληξε κανέναν: «Σε τέτοιες εκδηλώσεις, έχει γίνει αδύνατο να συναντήσεις ένα φυσιολογικό άτομο», τόνισε. «Καταλαβαίνουμε πως πήραμε τη σωστή απόφαση κρατώντας την Τουρκία εκτός αυτού του επαίσχυντου διαγωνισμού τα τελευταία 12 χρόνια.»
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν περιορίστηκε μόνο στην κριτική του για την Eurovision. Κατήγγειλε επίσης τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων στην Τουρκία ως «υπαρξιακή απειλή» και «καταστροφή» για τη χώρα, κάνοντας μια καθαρά άστοχη συσχέτιση. Την περασμένη εβδομάδα, το κρατικό στατιστικό ινστιτούτο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα το 2023 είχε μειωθεί κατά μέσο όρο σε 1,51 παιδιά ανά γυναίκα, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση. Ο Ερντογάν, ο οποίος καλεί εδώ και καιρό τις οικογένειες να έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της τουρκικής κοινωνίας και οικονομίας, αν συνεχιστεί αυτή η τάση.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην Τουρκία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Είναι ορμώμενες από μια φιλοσοφία και πολιτική θέση που επιλέγει να μη δείχνει κατανόηση και να μη συμβαδίζει με την εξέλιξη των κοινωνιών προς έναν δρόμο όπου όλοι θα νιώθουν αποδοχή κι ελευθερία να εκφράσουν τον πραγματικό εαυτό τους. Η κριτική του προς τη Eurovision, σύμφωνα με πολλούς, δεν είναι παρά η εξεφρασμένη ανησυχία της Κυβέρνησης για τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών σε μια εποχή ταχέων κοινωνικών αλλαγών. Πέρα από κάθε πολιτική τοποθέτηση, όμως και θέση, είναι και το ζήτημα της ελάχιστης ευγένειας στην προσωπικότητα και τη διαφορετικότητα εκείνου που δεν είναι εσύ.