Η ανθρώπινη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αδιαμφισβήτητη και τα αποτελέσματά της έχουν ήδη τρομερές συνέπειες στον πλανήτη. Είδη ζώων και φυτών έχουν εξαφανιστεί ή παλεύουν να επιβιώσουν, να βρούνε τροφή και να μην καταλήξουν με ένα πλαστικό μπουκάλι στο στομάχι τους, ενώ οι ωκεανοί είναι μολυσμένοι με όλων των ειδών τους ρύπους, όπως πετρέλαιο, απόβλητα αλλά και ν@ρκωτικά.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Ν@ρκωτικά που έχουν προκαλέσει εθισμό στα ζώα και πιο συγκεκριμένα στους καρχαρίες σε περιοχές όπως η Φλόριντα κι η Νότια Αμερική όπου η παραγωγή και το εμπόριο ν@ρκωτικών ουσιών δίνει και παίρνει. Ο βιολόγος λοιπόν Tom Hird, με εξειδίκευση στη θαλάσσια ζωή, αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα καθώς παρατήρησε πως πολύ μεγάλες ποσότητες ν@ρκωτικών ξεβράζονται στις παραλίες ή ανασύρονται από τη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι έμποροι και διακινητές ν@ρκωτικών πετάνε σε καθημερινή βάση δεσμίδες κοκ@ϊνης στον ωκεανό ώστε εκείνες να μην ανιχνευθούν από τις αρχές κι οι καρχαρίες καταλήγουν να τις τρώνε.
Μάλιστα η έρευνα παρουσιάστηκε ως σειρά επεισοδίων στο γνωστό «Shark Week» του Discovery Channel. Για την έρευνα λοιπόν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Φλόριντα έκαναν κάποια πειράματα και κολύμπησαν μαζί με καρχαρίες για να διαπιστώσουν την επιρροή των ουσιών, που όπως φάνηκε ήταν μεγάλη. Τα ψάρια κολυμπούσαν στραβά και χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επίγνωση του περιβάλλοντός τους ή κολυμπούσαν σε στενούς κύκλους προσηλωμένοι σε αντικείμενα που δεν υπήρχαν, σαν να έχουν παραισθήσεις. Έπειτα, όταν έριξαν πακέτα στη θάλασσα που έμοιαζαν με εκείνα της κοκ@ϊνης, τοποθετώντας τα δίπλα σε ψεύτικους κύκνους, οι καρχαρίες κατευθύνθηκαν μόνο προς τα πακέτα.
Σε άλλο πείραμα που έκαναν για να διακρίνουν την έξαρση της ουσίας, έριξαν μπάλες συμπυκνωμένης ψαρόσκονης, κι αυτή η μαζική παραγωγή ντοπαμίνης φαίνεται πως έκανε τους καρχαρίες πιο άγριους κι ευερέθιστους. Στο τελικό τους πείραμα έριξαν μπάλες υποτιθέμενης κοκ@ϊνης από αεροπλάνο, όπως θα έκαναν κι οι έμποροι ν@ρκωτικών και προς έκπληξή τους, οι καρχαρίες άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς εκείνες.
Οι επιστήμονες θέλησαν να τονίσουν πως τα συγκεκριμένα πειράματα δεν μπορούν με βεβαιότητα να πούνε πως οι καρχαρίες είναι εθισμένοι και χρειάζονται περισσότερες έρευνες των θαλάσσιων οικοσυστημάτων των γύρω περιοχών για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Επίσης, αναφέρουν πως ο τρόπος που μπορεί να επηρεάζουν οι ν@ρκωτικές ουσίες τους καρχαρίες αλλά και τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη είναι άγνωστος, αλλά είναι σίγουρο πως οι αντιδράσεις τους είναι πολύ διαφορετικές από τις καθιερωμένες κι αναμενόμενες.
Βέβαια, δεν είναι μόνο οι ναρκωτικές ουσίες που επηρεάζουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Είναι οι αλιευτικές τακτικές, οι αέριοι ρύποι, η έλλειψη δασών και πράσινου, τα γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα κι η λίστα δεν έχει τέλος. Είναι πολύ πιθανό η επιρροή όλων αυτών των ουσιών στους καρχαρίες, στις φάλαινες και τα πουλιά να έχει ξεκινήσει εδώ και δεκάδες χρόνια. Μα η ατμόσφαιρα μέσα κι έξω από το νερό αρχίζει πλέον και γίνεται αποπνικτική για όλους κι οι επιδράσεις εντείνονται. Αν μας ενδιαφέρει πραγματικά το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, πρέπει να ενδιαφερθούμε περισσότερο για την οικολογική προστασία κι ας ξεκινήσει αυτή από τους καρχαρίες.