Η Γαία Μερκούρη, κόρη της γνωστής ηθοποιού Δωροθέας Μερκούρη, πρόσφατα μοιράστηκε τη σκέψη της ανοιχτά κι ειλικρινά στο Instagram, σχετικά με τη σ3ξουαλικότητά της. Η νεαρή ηθοποιός κι ενεργό μέλος των social media, αποκάλυψε λεπτομέρειες σε ένα Q&A που πραγματοποίησε μέσω της πλατφόρμας.

Σε ένα story, που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό, η Γαία ανταποκρίθηκε σε μια ερώτηση σχετικά με τον σ3ξουαλικό της προσανατολισμό, απαντώντας, συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν είναι straight: «Κανένας δεν είναι 100% ετεροφυλόφιλος. Επίσης, σιχαίνομαι τις ταμπέλες.»

 



 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε ενδιαφέρον και συζητήσεις, με πολλούς φαν να επαινούν τη Γαία για την ανοιχτότητα και την αυθεντικότητά της. Το γεγονός ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει την ερώτηση με ειλικρίνεια, αντανακλά την ανοιχτή στάση που έχει ως προς θέματα που αφορούν την προσωπική της ζωή αλλά αντιπροσωπεύει και τη λογική της gen Z επάνω σε θέματα που αφορούν τη ρευστότητα της σ3ξουαλικότητας. Κοινώς, μιλάμε ανοιχτά, ψαχνόμαστε χωρίς ταμπού, ξεφεύγουμε από τα κουτάκια που μάς έβαλαν.

Για να κατανοήσουμε λίγο την άποψη «κανείς δεν είναι 100% straight» ίσως θα πρέπει να κάνουμε και μια βουτιά στον ορισμό του bi. Διαφορετικοί αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι, έχουν διαφορετικούς ορισμούς του αμφιφυλόφιλου κι έτσι δεν υπάρχει ενιαίος όρος που να καλύπτει πλήρως τη σ3ξουαλικότητα αυτή. Ένας από αυτούς, στον οποίο πολλοί άνθρωποι στηρίζονται σήμερα, προέρχεται από την αμφισεξουαλική ακτιβίστρια Robyn Ochs, συντάκτρια της ανθολογίας “Getting Bi: Voices of Bisexuals Around the World and Recognize” κι αναφέρει ότι: «Οι άνθρωποι που είναι αμφιφυλόφιλοι έχουν τη δυνατότητα να έλκονται -ρομαντικά ή/και σ3ξουαλικά- από άτομα περισσότερων από ένα φύλων, όχι απαραίτητα την ίδια στιγμή, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο και όχι απαραίτητα στον ίδιο βαθμό.» Ο εν λόγω ορισμός έχει επικρατήσει, κυρίως επειδή είναι διαφοροποιημένος κι αφήνει χώρο για ρευστότητα. Περιλαμβάνει, επίσης, άτομα από όλο το φάσμα των φύλων -όχι μόνο άνδρες και γυναίκες- αφού δεν ενισχύει το δυαδικό σύστημα των φύλων, κάτι που κάνουν ορισμένοι παλαιότεροι ορισμοί της αμφιφυλοφιλίας.

Κοινώς, bi, θα μπορούσαμε πιο ελεύθερα να πούμε ότι είναι εκείνος ο άνθρωπος που αναγνωρίζει γοητεία και σ3ξουαλικά στοιχεία σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Με αυτή την έννοια, ίσως όντως θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκεται λίγο-πολύ μέσα μας το spectrum αυτό, απλώς για κάποιους είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο, ενώ για άλλους πιο ενεργό.

Κι αν πρέπει να μιλήσουμε με νούμερα, ας αναφέρουμε ότι πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με τη σ3ξουαλικότητα, που ανέδειξε το healthline.com, δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι αμφιφυλόφιλοι σήμερα απ’ ό,τι μόλις πριν από 5 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας, αφορούν το ποσοστό ενηλίκων από το 2017 μέχρι και το 2021. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα της Gallup του 2017 σε 340.604 Αμερικανούς ηλικίας άνω των 18 ετών, διαπίστωσε ότι το 4,5% των ενηλίκων προσδιορίζονται ως ρευστοί σ3ξουαλικά, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι αμφιφυλόφιλοι. Το 2021 μια έρευνα των ίδιων ερευνητών, διαπίστωσε ότι το 7,1% του συνόλου των ενηλίκων των ΗΠΑ προσδιορίζονται ως queer. Από τα άτομα, τώρα, που δήλωσαν ότι είναι queer, περισσότεροι από τους μισούς (57%) είναι αμφιφυλόφιλοι.

Σε συνέχεια των παραπάνω και σε πειραματικό στάδιο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ ζήτησαν από εθελοντές να παρακολουθήσουν μια σειρά από βίντεο για να δοκιμάσουν τι τους ανάβει και τι όχι. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες εθελοντές, κλήθηκαν να παρακολουθήσουν 3ρωτικές ταινίες με τη συμμετοχή ανδρών ή γυναικών στο πλαίσιο της έρευνας. Οι ειδικοί, μέτρησαν πόσο διαστέλλονταν οι κόρες των ματιών τους – σημάδι σ3ξουαλικής διέγερσης. Αποτέλεσμα; Τα μάτια των γυναικών διαστέλλονταν βλέποντας τόσο άνδρες με γυναίκες, όσο και γυναίκες με γυναίκες. Επίσης, οι κόρες των ανδρών διαστέλλονταν, βλέποντας τόσο άνδρες όσο και γυναίκες να @υτοϊκανοποιούνται, ανεξαρτήτως της σ3ξουαλικής τους ταυτότητας.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το πόσο δημοφιλής είναι ο χαρακτηρισμός bisexual μεταξύ των ενηλίκων της γενιάς Z. Συνολικά, το 6% των millennials και το 15% των ενηλίκων της γενιάς Z, δηλώνουν ότι είναι αμφιφυλόφιλοι. Σε σύγκριση, μόλις το 1,7% της γενιάς X και το 0,7% των baby boomers ταυτοποιούνται ως αμφιφυλόφιλοι. Τι άλλαξε λοιπόν στη σ3ξουαλικότητά μας;

Ίσως, το γεγονός ότι είμαστε περισσότερο ελεύθεροι να την εκφράσουμε. Το γεγονός, επίσης, πως δε μας υποκινεί ο σεξισμός ή η τοξική αρρενωπότητα. Τέλος, το ότι δε μας ενδιαφέρει πλέον να ενταχθούμε σε μια κατηγορία, δεν προσφέρει κάτι περισσότερο στην αξία μας. Ίσως, λοιπόν, να είμαστε όλοι λίγο bi, ίσως κι όχι. Το ευχάριστο, είναι ότι όσο προχωράμε στις γενιές, τα άτομα που τις εκπροσωπούν ενδιαφέρονται περισσότερο για τον άνθρωπο παρά για το φύλο του κι αυτό, έφερε σίγουρα κάτι που κέρδισαν χωρίς τη βοήθεια των προηγούμενων: Να είναι περισσότερο ελεύθεροι άνθρωποι.