Πηγή φωτογραφίας: CNN

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκotwθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Τρεις ισραηλινές βomβες έπληξαν το σχολείο αλ-Ταμπίν, που βρίσκεται στη συνοικία Νταράτζ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας για την επίθεση το Σάββατο, την οποία χαρακτήρισε «μaκeλειό».

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι φέρονται να είναι μεταξύ των νekρών και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί. Η επίθεση έγινε ενώ οι άνθρωποι εκτελούσαν την πρωινή προσευχή και προκάλεσε πυρκαγιά που διέλυσε το κτίριο. Σε ρεπορτάζ από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «εσκεμμένη επίθεση εναντίον αμάχων αλλά και για παραβίαση των θρησκευτικών τελετών των ανθρώπων καθώς βρίσκονταν σε μια ώρα που θεωρείται ιερή». Σε έναν πόλεμο που όπως φαίνεται δεν έχει κανόνες ούτε ηθική, μετράμε για άλλη μια μέρα θανάτους αμάχων.

 



 

Ο Ismail al-Thawabta, επικεφαλής του Κυβερνητικού Γραφείου Τύπου της Γάζας, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε τρεις βomβες βάρους 2.000 κιλών (907kg) η καθεμία στην επίθεσή του και πως γνώριζε την παρουσία εκτοπισμένων ανθρώπων μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με το AlJazeera ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι αεροπορικές του δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που «χρησίμευε ως κρησφύγετο για τρomoκράτες και διοικητές της Χαμάς», ενώ ήταν επίσης καταφύγιο για τους κατοίκους της πόλης της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, ισχυριζόμενες ότι αποτελούν κέντρα διοίκησης της Χαμάς, για την απόκρυψη μαχητών και την κατασκευή όπλων.

Όπως αναφέρει το in.gr αρκετά από τα θύματα που μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλ Άχλι σε σοβαρή κατάσταση, από θραύσματα ή εγκαύματα από τη φωτιά μετά τον βομβαρδισμό. Ωστόσο, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει λίγους πόρους κι αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένο υλικό για τη θεραπεία των τραυματιών, υλικό που σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο θα πεταχτεί. Σε συνέχεια της φρίκης, πολλά από τα πτώματα που μεταφέρονται είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, κι έτσι οι συγγενείς στο νοσοκομείο που αναζητούν τους αγαπημένους τους αγωνίζονται να βρουν οποιονδήποτε τρόπο να τους αναγνωρίσουν, χωρίς να είναι βέβαιοι για το αν έχουν χάσει κάποιο δικό τους ή όχι.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη βόρεια Γάζα περιγράφει την εικόνα που είδε στο σχολείο. «Βρίσκουμε ανθρώπους διαμελισμένους, το μέρος είναι γεμάτο από σάρκες και αίματα. Για πάνω από ώρα προσπαθούμε να ανασύρουμε πτώματα. Είναι ένα τεράστιο έγκλημα, που όσο και να μιλάω δεν μπορεί να περιγραφεί. Είναι γενοκτονία εναντίον του λαού μας».

«Η σφαγή στο σχολείο αλ Τάμπιν (…) είναι φρικτό έγκλημα» κι αντιπροσωπεύει «επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.