Γεννημένα σε έναν κόσμο που ήδη μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τα μωρά της Gen Beta (2025-2039) έρχονται από αύριο και κουβαλούν τη βαριά κληρονομιά της κλιματικής κρίσης, της τεχνητής νοημοσύνης, και της κοινωνικής πολυπλοκότητας. Το ερώτημα δεν είναι απλώς πώς θα επιβιώσουν, αλλά πώς θα εξελιχθούν σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς. Όμως, αν κάτι είναι βέβαιο, είναι ότι στους πιο δύσκολους καιρούς, ανθίζουν οι πιο εξέχουσες προσωπικότητες.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Now India (@thenowindia)

 

Η κληρονομιά των προηγούμενων γενεών

Οι Betas, έρχονται αμέσως μετά τη Gen Alpha (2010-2024), τα tech-savvy παιδιά που μεγάλωσαν με tablets αντί για παιχνίδια και έμαθαν να χειρίζονται ένα έξυπνο κινητό πριν καλά καλά μιλήσουν. Πριν από αυτά, είχαμε τη Gen Z (1996-2010), που μας έδειξε πώς να κάνουμε ακτιβισμό με memes αλλά και πώς δε ζούμε για να δουλεύουμε, και τους Millennials (1981-1996), τους people pleasers που κλήθηκαν να εκπαιδευτούν στην ψηφιακή εποχή, αφού μεγάλωσαν σε μια πλήρως αναλογική.

Οι Betas, όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι καθόλου θεατές οποιασδήποτε αλλαγής μιας και οι ρυθμοί πια δεν αστειεύονται, αλλά κυρίως, της κλιματικής αλλαγής. Όπως προειδοποιεί ο κοινωνικός ερευνητής Mark McCrindle, η βιωσιμότητα δε θα είναι επιλογή, αλλά προϋπόθεση. Και αυτός ο κόσμος θα τους περιμένει να φέρουν λύσεις.

Μέχρι το 2035, η Gen Beta θα αντιπροσωπεύει το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα ζήσει σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δε θα είναι απλώς εργαλείο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Η εκπαίδευση, η εργασία, η υγεία και η ψυχαγωγία θα βασίζονται σε αυτοματοποιημένα συστήματα, που υπόσχονται να βελτιώσουν τη ζωή – αλλά και να προκαλέσουν ανησυχίες για την ιδιωτικότητα, την εργασία, και την ανθρώπινη σύνδεση. Οι γονείς αυτής της γενιάς, από την άλλη, θα είναι κατά κύριο λόγο οι Gen Zers. Έχοντας βιώσει τον καταιγισμό της ζωής στα social media, οι νέοι αυτοί γονείς πιθανότατα θα είναι πιο προσεκτικοί. Αντί να γεμίζουν το Instagram με baby photos, θα εστιάζουν στην ασφάλεια και στον έλεγχο του screen time των παιδιών τους κι αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία, αλλά και μια νέα κουλτούρα γονεϊκότητας που προσαρμόζεται σε έναν κόσμο «πάντα συνδεδεμένο».

Μέχρι να φτάσουν σε ηλικία ψήφου, η κλιματική αλλαγή θα είναι ενδεχομένως το πιο σοβαρό ζήτημα του πλανήτη. Οι Betas θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του παρελθόντος και παράλληλα, η γενιά X (1965-1980), που θα βρίσκεται τότε στην εξουσία, ίσως χρειαστεί να τους παραδώσει τα ηνία σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις.

 

Το μάθημα της ιστορίας

Η Gen Beta θα μεγαλώσει με την πανδημία COVID-19 ως μια ιστορία στα βιβλία. Θα ακούσει για τις δυσκολίες, την κοινωνική απομόνωση και την επιστημονική πρόοδο που έφερε αυτή η εποχή. Το αν αυτή η ιστορία θα είναι ένα μάθημα που θα τους εμπνεύσει ή ένα βάρος που θα πρέπει να ξεπεράσουν, εξαρτάται από το πώς θα δράσουν οι προηγούμενες γενιές.

Το βέβαιο είναι, πως δεν πρόκειται απλώς το επόμενο γράμμα στο αλφάβητο. Είναι η γενιά που καλείται να κάνει πράξη την αλλαγή που ξεκινησαν δειλά να φέρνουν οι Gez Z-ers αφού οι Millennials είχαν τη δύσκολη δουλειά του να σπάσουν το γενεαλογικό τραύμα. Αν τα παιδιά αυτά μεγαλώσουν με την ευθύνη της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ίσως τελικά να μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Είναι έτοιμη η ανθρωπότητα να τους δώσει τα εργαλεία – και τη σκυτάλη;