Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις εντάσεις και τις ερωτήσεις που προκλήθηκαν από τις συγκινητικά μαζικές διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να δώσει μια «διευκρινιστική» διάσταση στα γεγονότα και ουσιαστικά να μαζέψει λιγάκι το προκλητικό ύφος των τελευταίων ημερών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «καλώς κατέβηκε ο κόσμος», προσθέτοντας ότι είναι «πάρα πολύ λογικό» να αντιδράσει η κοινωνία σε ένα γεγονός τόσο επώδυνο, που ακόμα δεν έχει γίνει πλήρως φως στην αλήθεια.
Ωστόσο, η ειλικρίνεια του υπουργού φαίνεται να έχει και πάλι να κάνει με την επιμονή του να χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες ως κομματικά υποκινούμενες. Ενώ αναγνωρίζει ότι οι διαδηλώσεις εκφράζουν τον πόνο του κόσμου, δε διστάζει να υπογραμμίσει ότι «κάποιοι κατέβηκαν για πολιτικό συμφέρον και κατά της κυβερνήσεως». Φαίνεται ότι για τον κ. Γεωργιάδη, ο πόνος των πολιτών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: αυτός που είναι «γνήσιος» και αυτός που είναι… «πολιτικός». Και φυσικά, η κυβέρνηση είναι πάντα από πλευράς των «γνησίων» πόνων. Τι, όχι;
Όσον αφορά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το εμπορικό τρένο δε μετέφερε εύφλεκτο υλικό, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να δώσει μια «εξήγηση». «Η πεποίθηση που είχε ο Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή και αυτό που έλεγαν τα έγγραφα είναι ότι δεν υπήρχε», ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο». Μια δήλωση που αφήνει πολλά ερωτηματικά: αν τα έγγραφα ήταν τόσο ξεκάθαρα, γιατί χρειάζεται να αποδειχθεί κάτι στο δικαστήριο; Και αν υπάρχει αμφιβολία, γιατί ο Πρωθυπουργός έβγαλε τόσο κατηγορηματική δήλωση;
Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει την κάθαρση». Όλοι θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ στα αλήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είσαι τέρας για να μη θέλεις να υπάρχει κάθαρση». Η ερώτηση, βέβαια, παραμένει: αν η κυβέρνηση θέλει τόσο πολύ την κάθαρση, γιατί δεν έχει προχωρήσει σε πιο διαφανή και αποτελεσματικά βήματα για να διαλευκανθεί η υπόθεση; Γιατί οι πολίτες αισθάνονται ότι η αλήθεια κρύβεται πίσω από μια ομίχλη πολιτικών υποσχέσεων και δηλώσεων; Μάλλον θα είναι πολύ καχύποπτοι, αυτό θα φταίει.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε με μια φράση που θυμίζει τραγική ειρωνεία: «Αυτό το έχει απαντήσει ο λαός των Σερρών. Ευτυχώς, έχουμε ακόμα δημοκρατία στην Ελλάδα». Μια έννοια που είναι επιλεκτικά εφαρμόσιμη σε αυτή τη χώρα, καθώς η δημοκρατία δεν εξαντλείται στις κάλπες, αλλά στη διαφάνεια, στην ευθύνη και στο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει τεχνηέντως ανάμεσα στην αναγνώριση του πόνου του κόσμου και στην υπεράσπιση της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι λέξεις του αφήνουν μια γεύση ειρωνείας, καθώς οι πράξεις της κυβέρνησης δε φαίνεται να ακολουθούν την ίδια γραμμή με τις δηλώσεις της. Και ενώ ο κόσμος ζητάει απαντήσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να κρύβεται πίσω από την… «κάθαρση» που ποτέ δε φτάνει.