Επιστήμονες έφεραν την επιστημονική φαντασία ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, επιτυγχάνοντας την πρώτη αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ατόμων κατά τη διάρκεια ονείρου, όπως αναφέρει η Daily Mail. Σε ένα πείραμα που ακούγεται σαν σκηνή από το “Inception”, η REMspace – μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που σχεδιάζει τεχνολογία για την ενίσχυση του ύπνου και του ονείρου – φέρεται να αντάλλαξε ένα μήνυμα μεταξύ δύο ατόμων που κοιμόντουσαν. Τι λες τώρα;;;;

Η εταιρεία χρησιμοποίησε ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό που περιελάμβανε έναν “διακομιστή”, μια “συσκευή”, “Wifi” και “αισθητήρες”, αλλά δε διευκρίνισε την ακριβή τεχνολογία που χρησιμοποίησαν. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές της REMspace διακτίνισαν μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας μεταξύ τους.

 

 

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της REMspace Michael Raduga δήλωσε: «Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα έμοιαζε με επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένη που δε θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων.»

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, δεν έχει ακόμη επανεξεταστεί ή αναπαραχθεί από τους επιστήμονες. Αλλά αν επικυρωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την έρευνα του ύπνου και θα μπορούσε να προσφέρει εφαρμογές για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας, την εκπαίδευση δεξιοτήτων και πολλά άλλα. Η REMspace, όπως υποστηρίζει, έχει σκοπό να δημιουργήσει μια τεχνολογία που να επιτρέπει ευρέως να εκτελούνται αυτοκατευθυνόμενες ενέργειες στα όνειρά μας, αντί να αλληλεπιδρούμε τυχαία με τον κόσμο των ονείρων χωρίς καμία αίσθηση ελέγχου. Κοινώς, να ελέγχουμε τι ονειρευόμαστε και γιατί.

Το φαινόμενο αυτό ουσιαστικά επεμβαίνει σε ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή αλλιώς του ύπνου Rapid Eye Movement, όταν συνήθως συμβαίνουν τα όνειρα. Το REMspace δεν αποκάλυψε τι ακριβώς εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στο πείραμά του, αλλά δήλωσε ότι το πείραμα περιλάμβανε μια συσκευή που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και άλλα βιολογικά δεδομένα κατά τη διάρκεια του πειράματος. Περιλάμβανε επίσης έναν “διακομιστή” που μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε ένα διαυγές όνειρο και να παράγει μηνύματα που τους μεταδίδονται.

Δύο συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια, ενώ τα εγκεφαλικά τους κύματα παρακολουθούνταν εξ αποστάσεως από τη συσκευή, η οποία τροφοδοτούσε δεδομένα στον διακομιστή. Μόλις ο διακομιστής εντόπισε ότι ο ένας συμμετέχων είχε εισέλθει σε διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από την ειδική γλώσσα και του τη μετέδωσε μέσω ακουστικών. Ο συμμετέχων στη συνέχεια επανέλαβε αυτή τη λέξη στο όνειρό του και αυτή η αντίδραση καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε στον διακομιστή. Οκτώ λεπτά αργότερα, ο δεύτερος συμμετέχων εισήλθε σε διαυγές όνειρο. Ο διακομιστής μετέδωσε το αποθηκευμένο μήνυμα από τον πρώτο συμμετέχοντα σε αυτήν, το οποίο επανέλαβε όταν ξύπνησε.

Το REMspace μπόρεσε να επαναλάβει αυτό το πείραμα με ένα άλλο ζευγάρι συμμετεχόντων. Αλλά η μελέτη θα πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο προτού η εταιρεία μπορέσει να πει οριστικά ότι πέτυχε ονειρική επικοινωνία. Κι αν αυτό σας ακούγεται εντελώς παράλογο, σκέψου μόνο τι σκεφτόμασταν πριν 200 χρόνια αν κάποιος μας έλεγε ότι θα περπατήσουμε στο φεγγάρι.