Ο φεμινισμός ως κίνημα υπήρξε αρχικά σαν μια ιδέα στο μυαλό πολλών γυναικών, υλοποιήθηκε σ’ εφημερίδες, βιβλία κι εκδηλώθηκε στους δρόμους με πανό, συνθήματα και διεκδικήσεις σ’ όλους τους τομείς της ζωής τους. Πλέον δεν είναι μία συζήτηση που αφορά έναν περιορισμένο κύκλο ανθρώπων σε μία περίοδο που όλα αυτά έπρεπε να μείνουν μυστικά.
Τ’ άτομα της GenZ γενιάς έχοντας κατακλύσει το TikTok δε θα μπορούσαν να μη δώσουν και τη δική τους οπτική σ’ αυτό το ζήτημα, δηλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη στάση και τις πεποιθήσεις τους. Με το #girlsgirl creators της Ελλάδας αλλά κυρίως του εξωτερικού δηλώνουν πως οι κοπέλες οφείλουν να στηρίζουν άλλες γυναίκες και να το δείχνουν με τη συμπεριφορά τους.
Σύμφωνα με το Urban Dictionary, το #girlsgirl σέβεται την προσωπικότητα της γυναίκας ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Επιπλέον, το trend που χαρακτηρίζει αυτό το κίνημα δεν είναι μικρόψυχο και προσπαθεί να είναι ηθικό κι αξιοπρεπές στις διαπροσωπικές σχέσεις των γυναικών. Ο όρος έχει γίνει trend στο TikTok και τα κορίτσια έχουν πολλές απόψεις για το τι είναι πραγματικά ένα #girlsgirl.
Συνολικά, το #girlsgirl είναι ένας ιδιαίτερα αξιέπαινος τίτλος. Όπως αναφέρθηκε, δίνει απλώς έμφαση στη σημασία των στενών γυναικείων φιλικών σχέσεων. Στην πραγματικότητα, η χρήστης του TikTok @elliemaegrady δεν καταλαβαίνει γιατί δε θα ήθελες να θεωρηθείς girls girl.
Η Ellie ξεκινά διευκρινίζοντας ότι ένα κορίτσι που ανήκει στο συγκεκριμένο κίνημα δε χρειάζεται να έχει ένα εκατομμύριο γυναίκες κολλητές, απλά πρέπει να εκτιμά και να σέβεται αυτές που έχει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είναι πάντα εκεί για εκείνες. «Αν είσαι πολύ ωραία και μπορώ να πω ότι αισθάνεσαι ο εαυτός σου, έχεις ωραίο φόρεμα, ωραίο μακιγιάζ, θα σού το πω, γιατί θέλω να σε κάνω να αισθάνεσαι ευτυχισμένη!» εξηγεί.
Η γυναικεία αλληλεγγύη για εκείνες δεν είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να το στηρίζουν θεωρητικά αλλά είναι σημαντικό να διακρίνεται σ’ όλη την καθημερινότητά τους απ’ τις πιο απλές πράξεις μέχρι και σ’ ουσιώδη θέματα. Μπορεί σε κάποιες απόψεις να φαίνεται πως είναι απλά θέμα ευγένειας αλλά η ουσία είναι πως αυτή η νοοτροπία πρεσβεύει και τον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια είναι κυριότερο να φέρονται στον ίδιο τους τον εαυτό κι όχι μονάχα στις άλλες.
Είναι σαν κάποιοι άγραφοι κανόνες που δεν μπορούμε να παραβιάσουμε και να ξεπεράσουμε καθώς αυτό θα σημαίνει πως δε στηρίζουμε η μία την άλλη. Απ’ το να μην αφαιρέσουμε τους ακολούθους μας στο instagram, μία τυχαία κοπέλα που γνωρίσαμε σ’ ένα κλαμπ στην Πάρο το 2018 μέχρι το να μη φλερτάρουμε με πρώην κάποιας φίλης μας, είναι πράγματα που δείχνουν πως το girl’s girl δεν είναι απλά μία τυχαία φράση.
Είναι η προστατευτικότητα που δείχνουμε απέναντι και σ’ άγνωστες κοπέλες απλά και μόνο επειδή οι γυναίκες πρέπει να μένουμε ενωμένες όπως για παράδειγμα όταν βλέπουμε πως μία γυναίκα έχει λερωθεί εξαιτίας της περιόδου και της το ψιθυρίσουμε στο αφτί, της δίνουμε μια σερβιέτα και δεν το φωνάζουμε μπροστά σ’ όλους. Υπάρχει κι η άλλη περίπτωση όπου μπορεί να παρατηρήσουμε μια κοπέλα να προσπαθεί ν’ αποφύγει κάποιον και να υποδυθούμε τη φίλη της για να τη βοηθήσουμε και να την πάρουμε από εκεί.
Υπάρχουν γυναίκες που τροποποιούν τον τρόπο που μιλούν για να εντυπωσιάσουν περισσότερο τους άνδρες άλλες που εκφράζουν αρνητικά σχόλια για άλλες γυναίκες ενώ βρίσκονται μπροστά τους, κι άλλες που δείχνουν ενδιαφέρον για τον σύντροφο κάποιας φίλης τους. Πέραν του ότι όλα αυτά δείχνουν πως δεν υπολογίζει τη φιλία μεταξύ γυναικών και τίθενται και ζητήματα σεβασμού, αυτό είναι μια ξεκάθαρη αντανάκλαση μιας μικρογραφίας της κοινωνίας, κάτι που το #girl’s girl επιδιώκει να εξαλείψει απ’ τη σκέψη μας.
Είναι μια φωνή που έρχεται κυρίως από μια σύγχρονη γενιά που ξεκινά ν’ αντιλαμβάνεται πως οι γυναίκες είναι προτιμότερο να παλεύουν μαζί παρά εναντίον. Η αντίθετη περίπτωση δίνει πάτημα σ’ άλλους ώστε να λειτουργούν εναντίον τους και να υποβαθμίζουν όλα όσα έχουν καταφέρει εκείνες. Το να είσαι girl’s girl δε θα έπρεπε να είναι σε καμία περίπτωση κάτι για το οποίο οι κοπέλες θα έχουν δεύτερες σκέψεις αλλά να είναι μια νοοτροπία που θα καταλήξει να γίνει συνήθεια. Εξάλλου το girlhood είναι όλα εκείνα για τα οποία πάλεψαν οι γυναίκες να κατακτήσουν, ακόμα και σαν φόρο τιμής, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και γιατί όχι να το εξελίξουμε
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος