Την Πέμπτη βράδυ, καθώς η Eurovision 2024 φτάνει στον αποφασιστικό τελικό της, ένας στόχος συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον και τις αντιδράσεις: η συμμετοχή του Ισράηλ. Παρά τις αποδοκιμασίες, τις διαδηλώσεις και τα στοιχήματα εναντίον της, η συμμετοχή της Εντέν Γκολάν στον τελικό έχει προκαλέσει μια σειρά αντιφάσεων και εντάσεων.
Η εμφάνιση της Γκολάν, με το τραγούδι “Hurricane”, συνοδεύτηκε από αποδοκιμασίες κι άγριο γιουχάρισμα από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κοινού. Σύμφωνα με τους Times of Israel, η European Broadcasting Union (EBU) επέλεξε να χρησιμοποιήσει τεχνολογία για να καλύψει αυτές τιε φωνές προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δε θα περνούσαν στη ζωντανή μετάδοση.
@nonelle911 Eurovision fans booing Edan Golan at Malmö Arena today #eurovision #esc #fyp #europapa #malmo ♬ original sound – Lennon
Παρά την προσπάθεια αυτή, όμως, σε βίντεο που καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν στο TikTok, καταγράφηκαν αρκετά ξεκάθαρα όλες οι κραυγές αποδοκιμασίας και τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περφόρμανς δεν προβλήθηκε καν στο Βέλγιο, αφού έπεσε μαύρο κι ένα μήνυμα συμπαράστασης για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Γάζα που έλεγε το εξής: «Καταδικάζουμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Για αυτό, διακόπτουμε για λίγο τη ζωντανή μετάδοση. Κατάπαυση πυρός τώρα. Σταματήστε τη γενοκτονία.»
@metrouk Israel’s performance last night at the Eurovision semi-final was drowned out by booing. It’s after widespread criticism over Israel being allowed to enter the contest at all. #fy #fyp #eurovision #eurovisionsongcontest #sweden #singing #europe #eurovision2024 ♬ original sound – MetroUK
Το επίσημο βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision, στο τέλος της εμφάνισης της Γκολάν, παρουσίαζε μια διαφορετική εικόνα, αφού ακούγονταν μόνο χειροκροτήματα και επευφημίες. Η συμμετοχή του Ισράηλ στη Eurovision 2024 έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και πολιτικών εντάσεων, και η αντίδραση του κοινού αποτελεί έναν ακόμα δείκτη της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει αυτήν την εκδήλωση, η οποία όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχθούμε, είχε, έχει και θα έχει πάντα και μια πολιτική διάσταση. Καθώς η Eurovision συνεχίζει να αναπτύσσεται ως μια πλατφόρμα για την προβολή της μουσικής και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο.