Αν κάτι μας έχει διδάξει το μάρκετινγκ των μεγάλων brands, είναι ότι το να σοκάρεις (χωρίς να παρανομείς) είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να σε συζητούν όλοι. Η KFC το ξέρει καλά και το απέδειξε με τη νέα της διαφήμιση, η οποία έχει σηκώσει κύμα αντιδράσεων στη Βρετανία, με καταγγελίες που κάνουν λόγο για… προώθηση του κανιβαλισμού, σατανιστικές τελετές και προσβολή της χριστιανικής πίστης.

 

All Hail Gravy: Σφοδρές αντιδράσεις για διαφήμιση της KFC

 

Το σποτ που άναψε φωτιές

Στη διαφήμιση, ένας άντρας βαφτίζεται—αλλά όχι με νερό. Αντ’ αυτού, βουτάει σε μια λίμνη με σάλτσα gravy και, ως διά μαγείας, μετατρέπεται σε μια τεράστια φτερούγα κοτόπουλου. Όλο αυτό συνοδεύεται από ύμνους και κλείνει με το συγκλονιστικό «Believe in Chicken» («Πίστευε στο Κοτόπουλο»). Αν δεν είναι αυτό θρησκευτική αφύπνιση, τότε τι είναι;

Μέχρι στιγμής, η αρμόδια διαφημιστική αρχή της Βρετανίας (ASA) έχει λάβει πάνω από 1.000 καταγγελίες από πολίτες που υποστηρίζουν ότι η διαφήμιση «χλευάζει τον Χριστιανισμό», «δοξάζει αιρέσεις» και «προωθεί τον σατανισμό». Οι πιο δημιουργικοί, μάλιστα, είδαν στο σποτ και μηνύματα υπέρ του κανιβαλισμού.

Όταν το Μάρκετινγκ ξέρει ακριβώς τι κάνει

Ας το πούμε ξεκάθαρα: η KFC δεν έπεσε από τα σύννεφα με τις αντιδράσεις. Η διαφήμιση είναι μια κλασική περίπτωση στρατηγικής “shock marketing”, όπου το brand δημιουργεί σκόπιμα μια τολμηρή καμπάνια για να προκαλέσει συζήτηση. Γιατί; Επειδή όταν αυτό που θες να διαφημίσεις γίνεται πρωτοσέλιδο από το πρώτο κλικ, έχεις ήδη κερδίσει το παιχνίδι.

Δείτε τα δεδομένα:

  • Η διαφήμιση δεν παραβιάζει κανέναν νόμο, όπως αποφάσισε η ASA. Άρα, θα συνεχίσει να παίζεται.

  • Το θυμάται όλος ο κόσμος—ακόμα κι εκείνοι που δεν έτρωγαν KFC.

  • Τα social media έχουν πάρει φωτιά, κάνοντας το brand ακόμα πιο viral.

  • Οι καταγγελίες και οι αντιδράσεις δίνουν δωρεάν διαφήμιση στην εταιρεία.

 

KFC Lures Gen Z Into Its Bizarre Cult—And Doesn't Care if It's Polarizing

Προσβολή ή αριστούργημα;

Φυσικά, το ερώτημα παραμένει: Είναι η διαφήμιση όντως προσβλητική ή απλώς μια έξυπνη χρήση συμβολισμών; Το ίδιο το KFC δεν έχει μιλήσει ακόμα για τις αντιδράσεις, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος του σποτ, μάλλον το διασκεδάζει. Και γιατί να μην το κάνει; Στο τέλος της ημέρας, οι καταναλωτές δε θυμούνται τις “ασφαλείς” διαφημίσεις, αλλά αυτές που τους κάνουν να συζητάνε.

Moral of the story; Αν κάτι μπορεί να προκαλέσει σκάνδαλο και να σε κάνει viral, τότε δεν είναι απλώς διαφήμιση. Είναι στρατηγική.