Σήμερα, η καρδιά του Παρισιού ξαναχτυπά δυνατά, καθώς η Παναγία των Παρισίων, ο εμβληματικός καθεδρικός ναός, ανοίγει ξανά τις πύλες της μετά από πεντέμισι χρόνια σιωπής και θλίψης. Το ιστορικό μνημείο, που στέκει αγέρωχο εδώ και 860 χρόνια, επιστρέφει στην παλιά του δόξα, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας, πίστης και ακατάλυτης αντοχής στον χρόνο.

 

Nave of Notre-Dame Cathedral

Η πάστα καθαρισμού Latex βοήθησε στην απομάκρυνση της σκόνης και της βρωμιάς ετών από τους ασβεστολιθικούς τοίχους και τους πυλώνες. Stephane de Sakutin / AFP μέσω Getty Images

Το τραύμα της πυρκαγιάς

Ήταν 15 Απριλίου 2019, όταν ο κόσμος παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το βέλος και την οροφή του ναού. Οι φλόγες έμοιαζαν έτοιμες να καταπιούν τον καθεδρικό, απειλώντας να εξαφανίσουν για πάντα ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της γοτθικής τέχνης. Όμως, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και συντηρητών, τα κύρια καμπαναριά και η βασική δομή του ναού διασώθηκαν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τότε δηλώσει ότι η Παναγία των Παρισίων θα αναστηθεί και θα λάμψει ξανά. Και σήμερα, στο εσωτερικό του αποκαταστημένου ναού, το φως της ελπίδας και της τέχνης ακτινοβολεί πιο δυνατό από ποτέ.

 

Artwork hanging on the wall inside Notre-Dame Cathedral

Πολλά έργα τέχνης επέζησαν από την πυρκαγιά του 2019 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, αν και άλλα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Stepphane De Sakutin / Pool / AFP μέσω Getty Images

 

Η αναγέννηση του καθεδρικού ναού

Χιλιάδες τεχνίτες από όλο τον κόσμο –ξυλουργοί, λιθοξόοι, καλλιτέχνες βιτρώ– εργάστηκαν αδιάκοπα με παραδοσιακές μεθόδους για να αναδημιουργήσουν κάθε λεπτομέρεια. Το νέο βέλος και η οροφή ενσωματώνουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του 12ου αιώνα, ενώ τα ανακαινισμένα λευκά και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία φωτίζουν τον ναό με μια μαγευτική λάμψη.

Η προσπάθεια αυτή, που χρηματοδοτήθηκε από δωρεές ύψους 840 εκατομμυρίων ευρώ, απέδειξε την παγκόσμια σημασία του μνημείου. Όπως σημείωσε ο ιστορικός Νταμιάν Μπερν, «η Παναγία των Παρισίων είναι κάτι περισσότερο από ένα γαλλικό μνημείο. Είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο, ένα σημείο αναφοράς που μας ενώνει σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο».

 

Man wearing black standing in cathedral next to woman with blonde hair

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ Μακρόν, θαύμασαν το ανακαινισμένο εσωτερικό του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ξενάγησης στις 29 Νοεμβρίου. Christophe Petit Tesson / Pool / AFP via Getty Images

 

Η σημερινή τελετή για την επαναλειτουργία του ναού αποτελεί μια στιγμή συγκίνησης και μεγαλείου. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, ο Μακρόν θα υποδεχθεί τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον Βλαντίμιρ Ζελένσκι, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και τουλάχιστον 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ενώ η χορωδία της Παναγίας των Παρισίων θα γεμίσει το ναό με μελωδίες που αποπνέουν πίστη και αισιοδοξία.

 

Τουλάχιστον 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στο Παρίσι για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τη συμμετοχή τους: ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Εσθονίας Άλαρ Κάρις, της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου./ Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Η τραγουδίστρια Σεσιλιά Ντε Βαργκάς, μέλος της χορωδίας, δηλώνει: «Φοβάμαι πως θα καταρρεύσω όταν μπω, επειδή θα είναι πολύ συγκινητικό. Η φωτιά ήταν φρικτή, αλλά η αλληλεγγύη που ακολούθησε μάς έδειξε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν ενωνόμαστε».

 

Overview of interior of Notre-Dame Cathedral

Εκατοντάδες τεχνίτες και μηχανικοί ξόδεψαν τα τελευταία πέντε χρόνια για την αποκατάσταση και την επισκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Christophe Petit Tesson / Pool / AFP μέσω Getty Images

 

Η ιστορία της Νοτρ-Νταμ ξεκινά το 1163, όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της. Ο καθεδρικός εξελίχθηκε σε σύμβολο του Παρισιού και της Γαλλίας, ενισχυμένος από τη λογοτεχνική κληρονομιά του Βίκτωρ Ουγκό και το μυθιστόρημά του, Η Παναγία των Παρισίων. Σήμερα, ανοίγει ξανά τις πύλες της ως τόπος λατρείας, τέχνης και πολιτισμού, αναμένοντας να υποδεχθεί 15 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Και ναι, είναι πολλά περισσότερα από ένα κτίσμα. Είναι μια ζωντανή απόδειξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας και αντοχής, ένας φάρος που μας θυμίζει ότι ακόμη και μέσα από τις στάχτες, μπορούμε να γεννηθούμε ξανά, πιο δυνατοί και λαμπεροί.

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: NBC news