«Όταν μεγαλώσεις αν είσαι καλό παιδί θα σε βαφτίσουμε» λέει η Εκκλησία για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, ούτε λίγο ούτε πολύ. Κι όλα αυτά τα απολύτως χριστιανικά συνέβησαν μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου η Εκκλησία της Ελλάδος κατέθεσε κατηγορηματικά αρνητική θέση για τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Παρά τον σαφή χαρακτηρισμό της, δεν προέκυψε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφού ο Πρωθυπουργός μας «σέβεται απόλυτα τις θέσεις της εκκλησίας», γιατί δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας για μια ισονομία βρε παιδιά.

Στο θέμα μας όμως και στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος Β΄, έκανε διάκριση ανάμεσα στα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια, προσδιορίζοντας τη θέση της Εκκλησίας σχετικά με τη βάπτιση των παιδιών τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Εκκλησία θα περιμένει να μεγαλώσουν, επιτρέποντάς τους να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν τη βάπτιση, πηγαίνοντας «στον σωστό τον δρόμο». Κι η θέση του αυτή, έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των ομοφυλόφιλων ζευγαριών είναι επίκαιρη σε πολλά μέρη του κόσμου, με τον Πάπα και την καθολική πλευρά να υποστηρίζει πως, άλλο η ευλογία της Εκκλησίας κι άλλο η συγκατάθεσή της.

 



 

Στη συνέντευξη Τύπου, οκ. Ιερώνυμος τοποθετήθηκε για το ζήτημα της βάπτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι: «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δε χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Αναρωτιόμαστε, βέβαια, τι ακριβώς σημαίνει το «δίνεται η εντύπωση πως τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών». Γιατί στα δικά μας αυτιά, με μια πρόχειρη μετάφραση, ακούγεται σαν να εννοεί κάποιος, πως είναι θέσφατο πως ένα παιδί μεγαλώνει ηθικά, τίμια και πάνω από όλα σε υγιές περιβάλλον, απλώς και μόνο επειδή έχει ετερόφυλους γονείς. Κι αν αυτή η πρόχειρη μετάφραση που κάνουμε είναι σωστή, τότε η δήλωση είναι τουλάχιστον ατυχής. Κι αυτό δεν είναι παρά η πραγματικότητα. Σαφώς και η επιλογή της βάφτισης είναι δικαίωμα που ίσως θα έπρεπε να θεσπιστεί ούτως ή άλλως, καθώς η πνευματικότητα και το να επιλέξει κανείς τη θρησκεία του έχει πιο ισχυρή βάση όταν βρίσκεται σε μια ηλικία που μπορεί να επιλέξει συνειδητά. Όμως, αυτό είναι φιλοσοφικό ζήτημα και δεν αφορά καμία διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων των γονέων ή της σεξουαλικότητας. Κι ίσως, θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι κι ένας έμμεσος εκβιασμός, σε αυτή την περίπτωση, δένοντας στα χέρια σε δυο γονείς που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ταυτόχρονα τυχαίνει να είναι κι ομοφυλόφιλοι.

Σε ερώτηση για το θέμα της βάπτισης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε: «Συμφωνώ απολύτως με τον Μακαριώτατο με όσα είπε. Γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε, το ίδιο Ευαγγέλιο, διδάσκουμε και δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα». Ο κ. Ελπιδοφόρος απαντώντας για το ίδιο θέμα είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος.»

Άρα η Εκκλησία ομόφωνα, συμφωνεί να χαρίσει επιλεκτικές ευλογίες, παίζοντας τον ρόλο του Θεού. Μόνο που ίσως ξέχασε, πως κανένας Θεός δεν ήταν ποτέ τόσο σκληρός για να ξεχωρίζει με τόσο άκαρδο τρόπο τα παιδιά του. Αμήν.