Παιδιά, έχουμε καταλάβει τι ιστορία γράφουμε; Η Ελλάδα έγινε το πρώτο χριστιανικό ορθόδοξο κράτος στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η 15η του Φλεβάρη, θα είναι για πάντα η μέρα που το κοινοβούλιο της Αθήνας ψήφισε τη μεταρρύθμιση-ορόσημο που επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους που αγαπιούνται, να μπορούν να κάνουν οικογένεια. Ισότιμα.
Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες.
Άνθρωποι ξεχύθηκαν στο σύνταγμα και δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους, παρακολουθούσαν έξω από τη Βουλή, τις εξελίξεις, μέχρι που η απόφαση βγήκε αργά το βράδυ. «Περιμέναμε χρόνια γι’ αυτό», δήλωσε η ακτιβίστρια Στέλλα Μπέλια για τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου όχι μόνο να ανταλλάσσουν όρκους σε πολιτικές τελετές αλλά και να υιοθετούν παιδιά. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Πολλοί από εμάς δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα ερχόταν ποτέ.»
Η ψηφοφορία ακολούθησε δύο ημέρες έντονης συζήτησης -και εβδομάδες δημόσιας οργής- με τη μεταρρύθμιση να περιγράφεται από τους μεν αυτονόητη και αργοπορημένη, και να καταγγέλλεται ως αντιχριστιανική και παρά φύσιν από τους δε, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότατης και γλυκύτατης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τρομερές αντιδράσεις από το εσωτερικό του δικού του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα έθετε τέλος σε μια σοβαρή ανισότητα για τη δημοκρατία μας. Κι όντως, το έφερε στη Βουλή, κι όντως σήμερα ξημέρωσε μια πολύ σημαντική ημέρα. Κι αυτό δεν είναι μια κομματική τοποθέτηση, μα μια κοινωνική πραγματικότητα.
«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα θα κάνει τη ζωή κάποιων συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς -και το τονίζω αυτό- να αφαιρεί τίποτα από τη ζωή των πολλών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Καλύπτουμε ένα κενό επιτρέποντας σε όλους, αν το επιθυμούν, να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους, όπως ακριβώς κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια.»
«Για πάρα πολύ καιρό, είπε, οι ομοφυλόφιλοι παρέμεναν αόρατοι, καταπιεσμένοι από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο στα χωριά και τις πόλεις. Ήταν, ας μην κοροϊδευόμαστε, τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.»
Επισημαίνοντας τις αντιδράσεις, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη στη Βουλή ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ο “επικίνδυνος” νόμος δε θα έπρεπε να είχε εισαχθεί. Επίσης, χωρίς την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κύριου αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Στέφανο Κασελάκη, τον πρώτο ομοφυλόφιλο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας, κι άλλων μικρότερων ομάδων, η μεταρρύθμιση δε θα είχε περάσει. Ωστόσο, ενώ τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ, ο νόμος αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις ότι δεν προχωράει αρκετά. Περιγράφοντας το νομοσχέδιο ως ατελές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι εξακολουθεί να απαγορεύει στα ομόφυλα ζευγάρια να επιτύχουν τη γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας.
«Η ίδια η νομοθεσία είναι τόσο προβληματική και η γλώσσα που ακούσαμε τόσο προσβλητική που αντί να θέλουν να γιορτάσουν, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αρκετά μουδιασμένοι», δήλωσε η Έλενα Κριστίδη, ψυχολόγος και συνιδρύτρια της ομάδας του Ορλάντο που υπερασπίζεται τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ, για τη ρητορική μίσους που έχει ξεσπάσει online αλλά και στους δρόμους της χώρας, που είναι τουλάχιστον λυπηρή.
Ορθόδοξοι επίσκοποι, μάλιστα, έχουν απειλήσει να αφορίσουν τους νομοθέτες που ψήφισαν το μέτρο, ενώ ο ηγέτης γλυκύτατου ακροδεξιού κόμματος είχε πει ότι ο νόμος «θα άνοιγε τις πύλες της κόλασης και της διαστροφής». Μεταξύ άλλων, και το κομμουνιστικό ΚΚΕ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο.
Η Ελλάδα από σήμερα, είναι η 1η ορθόδοξη χώρα στον κόσμο και η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στο γάμο. Είναι μια μέρα χαράς, που χρειάζεται μόνο ως τέτοια να τη δούμε. Γιατί χθες νίκησε η αγάπη. Και μόνο αυτό πρέπει κι αξίζει να μας ενδιαφέρει.
Πηγή φωτογραφίας: kathimerini.gr