Ναι, σωστά διαβάσατε στον τίτλο. Δεν πρόκειται για photoshop, αλλά για πραγματική φωτογραφία της μικρής λίμνης Kealia, που βρίσκεται στο Maui της Χαβάης. Από τις 30 Οκτωβρίου λοιπόν παρατηρήθηκε πως η λίμνη άρχισε να αλλάζει χρώμα κι εδώ και μέρες παραμένει σε αυτό το φούξια/ ματζέντα χρώμα και ντόπιοι και μη έχουν σπεύσει να θαυμάσουν το θέαμα από κοντά και να βγάλουν φωτογραφίες αυτό το εξωπραγματικό σκηνικό.

 

Wildlife refuge pond in Hawaii mysteriously turns bright pink. Drought may  be to blame | National | bgdailynews.com

Πηγή εικόνας

 

Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα ξηρασίας κι αυτό συνέβη και φέτος. Κατά την περίοδο αυτή η περιεκτικότητα του αλατιού αυξάνεται σημαντικά στη λίμνη κι όλοι πίστευαν αρχικά πως το χρώμα αυτό έχει να κάνει με αυτό το γεγονός. Οι ειδικοί όμως έλαβαν δείγματα από το νερό και τα έστειλαν για ανάλυση στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά ακριβώς που περίμεναν. Σύμφωνα λοιπόν με τη Υπηρεσία Αλιείας κι Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, αυτό που ευθύνεται το περίεργο αυτό χρώμα στη λίμνη είναι τα αλοβακτηρίδια ή halobacteria στα αγγλικά.

Τα βακτήρια αυτά είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που συνήθως ευδοκιμούν σε πολύ αλμυρά περιβάλλοντα όπως παραδείγματος χάριν η Νεκρά Θάλασσα και χαρακτηρίζονται ακραιόφιλα καθώς είναι ικανά να επιβιώνουν σε τόσο ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος. Μάλιστα, στη λίμνη αυτή η περιεκτικότητα αλατιού στο νερό είναι διπλάσια της περιεκτικότητας αλατιού του μέσου θαλασσινού νερού. Κι η ποσότητα του αλατιού συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά στο περιβάλλον αυτό λόγω των έντονων και πιο συχνών περιόδων ξηρασίας.

 

File:Starr-200124-7396-Pluchea indica-view pond and West Maui-Kealia Pond-Maui  (49751701152).jpg - Wikimedia Commons

 Πηγή εικόνας

 

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τη λίμνη πριν τη μεγάλη αλλαγή του χρώματος, αλλά προς το παρόν είναι αβέβαιο για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτός ο χρωματισμός. Η Χαβάη όμως είναι μια περιοχή στην οποία η ξηρασίες τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα κι επιδεινώνονται με τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, στην κομητεία του Maui περίπου το 90% των περιοχών βρίσκονται σε κατάσταση ξηρασίας.

Κι όσο όμορφο κι αν φαντάζει το θέαμα αυτό στα μάτια μας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα οικοσυστήματα της περιοχής κι όχι μόνο, καθώς πολλά είδη πανίδας ή χλωρίδας ίσως δεν είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στην έντονη αυτή αλατότητα στο νερό και φυσικά η παρουσία των βακτηρίων αυτών στο νερό, θα επηρεάσει τη θαλάσσια και παράκτια ζωή της περιοχής.

Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες οι οποίοι μελετούν με εντατικούς ρυθμούν τα μέρη στη Χαβάη για να εντοπίσουν άμεσα οποιεσδήποτε αλλαγές λάβουν χώρα στην περιοχή της Χαβάης κι αναμένουν τα πράγματα να χειροτερέψουν, ειδικά στις τροπικές περιοχές.

 

Πηγή κεντρικής εικόνας