Εδώ κι αιώνες, κάθε Φεβρουάριο, χιλιάδες άνδρες βγάζουν τα ρούχα τους και λαμβάνουν μέρος στο Hadaka matsuri σε ένα σιντοϊστικό ιερό στην Inazawa, μια πόλη στην κεντρική Ιαπωνία, για να διώξουν τα κακά πνεύματα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Το φεστιβάλ αυτό μέχρι και φέτος θεωρούνταν απαγορευμένο για τις γυναίκες κι είχε μια αυστηρά αντρική ταυτότητα από τότε που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη, πριν από περίπου 1.250 χρόνια. Φέτος, οι διοργανωτές θα επιτρέψουν σε μια ομάδα περίπου 40 γυναικών να συμμετάσχουν στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.
Η διαφοροποίηση θα είναι ότι οι γυναίκες, οι οποίες θα είναι πλήρως ντυμένες, θα κάνουν τελετουργικές προσφορές από χόρτο μπαμπού, αλλά δε θα λάβουν μέρος στην κορύφωση του φεστιβάλ momiai, κατά την οποία οι άνδρες ντυμένοι μόνο με fundoshi -ένα είδος παραδοσιακού οσφυοκάμαρου- κάλτσες tabi και μπαντάνες hachimaki συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς προσπαθούν να μεταφέρουν την κακή τους τύχη σε έναν «επιλεγμένο άνδρα» αγγίζοντάς τον πριν αυτός αποσυρθεί μέσα στην ασφάλεια του ιερού.
Η Ayaka Suzuki, παίκτρια ράγκμπι που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως μέλος της γυναικείας ομάδας sevens της Ιαπωνίας, ήταν αυτή η οποία διεκδίκησε και τελικά κέρδισε την άρση της ανεπίσημης απαγόρευσης για τις γυναίκες, δηλώνοντας ότι ήθελε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ από παιδί. «Θα μπορούσα να είχα συμμετάσχει αν ήμουν αγόρι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun. Η Suzuki πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να προσευχηθεί για την ασφάλεια της οικογένειάς της και για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πρόσφατο φονικό σεισμό στη χερσόνησο Νότο κι ότι ο λόγος που χρειάζεται και η συμμετοχή των γυναικών, είναι η έντονη πνευματικότητα το φεστιβάλ, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχει έμφυλο χαρακτήρα.
Οι διοργανωτές των αμέτρητων φεστιβάλ της Ιαπωνίας δέχονται σταθερές πιέσεις να τα ανοίξουν σε όλους τους συμμετέχοντες, εν μέσω ανησυχιών ότι η ερήμωση της υπαίθρου θα μπορούσε να θέσει τέλος στις εκδηλώσεις που παραδοσιακά κυριαρχούνται από τους ντόπιους άνδρες παλαιών αρχών που δεν επιτρέπουν τη συμπερίληψη κι απωθούν τις νεότερες γενιές απ’ το να ενταχθούν στις Ιαπωνικές παραδόσεις.
Αυτόν τον μήνα, έγινε κι άλλο ένα βήμα προς την ισότητα, αφού γυναίκες συμμετείχαν και στο φεστιβάλ φωτιάς Κατσούμπε στον νομό Σίγκα για πρώτη φορά στην 800χρονη ιστορία του. Βέβαια, η χαρά δεν κράτησε και πολύ, αφού οι διοργανωτές του ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι η εκδήλωση θα διεξαχθεί για τελευταία φορά φέτος. Ο Daigo Fujinami, αρχιερέας του ναού που φιλοξενεί το φεστιβάλ ηλικίας 1.000 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα Mainichi Shimbun ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της προχωρημένης ηλικίας πολλών ανδρών της περιοχής και της έλλειψης ατόμων για την επίβλεψη της εκδήλωσης.
Ενώ ορισμένοι χαιρέτισαν το ανανεωμένο φεστιβάλ γυμνισμού ως ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα των φύλων, άλλοι τομείς της παραδοσιακής ζωής στην Ιαπωνία εξακολουθούν να είναι απαγορευμένοι για τις γυναίκες, όπως το δαχτυλίδι dohyo που χρησιμοποιείται στο άθλημα σούμο της χώρας. Ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται στο ερασιτεχνικό σούμο, για παράγειγμα, δεν μπορούν να αγωνιστούν επαγγελματικά κι απαγορεύεται ακόμη και να πατήσουν το ντόγιο -έναν κύκλο καλυμμένος με χώμα, οριοθετημένο με μισοθαμμένες μπάλες από άχυρο ρυζιού- που χρησιμοποιείται στα έξι κύρια τουρνουά που διεξάγονται κάθε χρόνο. Άξιο αναφοράς είναι πως οι αρχές του σούμο αντιμετώπισαν κατηγορίες για σεξισμό το 2018, αφού αρκετές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας, έσπευσαν σε ένα ρινγκ σούμο για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν τοπικό δήμαρχο που είχε καταρρεύσει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο θεωρήθηκε πως παραβαίνουν τον ιερό αθλητικό χώρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον αποκλεισμό των γυναικών από ήθη κι έθιμα λατρευτικού χαρακτήρα κι όχι μόνο και δε χρειάζεται να έρθει η Ιαπωνία για να μας θυμίσει την αφόρητα συχνή παραγκώνιση που υφίστανται διαχρονικά. Για όλα όσα οι άντρες έχουν δεδομένα, από την ψήφο, τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι εν γένει τον υψηλού επιπέδου αθλητισμό, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, οι γυναίκες πρέπει να δουλέψουν διπλά και τριπλά.
Πηγή είδησης και φωτογραφίας: dailymail