Σε μια στιγμή θριάμβου που σφράγισε την καριέρα της, η Ιμάν Κελίφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επικρατώντας με ομόφωνη απόφαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Yang Liu από την Κίνα. Η νίκη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της 25χρονης αθλήτριας, η οποία μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με την υποστήριξη Αλγερινών φιλάθλων, που γέμισαν το Court Philippe-Chatrier, έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρυσή ολυμπιονίκης της Αλγερίας στην πυγμαχία γυναικών.

Η πορεία προς την κορυφή δεν ήταν εύκολη, καθώς η Κελίφ δέχθηκε απίστευτο πόλεμο για το φύλο της, που διήρκεσε δεκαπέντε ημέρες και αφορούσε το αν θα έπρεπε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, απάντησε στους επικριτές της με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία και τον στόχο της, προσέφερε στη χώρα της το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία από το 1996.

 

 

«Όσον αφορά το αν προκρίθηκα ή όχι, αν είμαι γυναίκα ή όχι, έχω κάνει πολλές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Κελίφ μετά τη νίκη της. «Έχω όλα τα προσόντα για να λάβω μέρος σε αυτή τη διοργάνωση. Είμαι μια γυναίκα όπως κάθε άλλη γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα, έζησα ως γυναίκα, αγωνίστηκα ως γυναίκα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Οι επικριτές μου, έτσι τους αποκαλώ, είναι εχθροί της επιτυχίας μου. Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκα η νίκη μου έχει μεγαλύτερη αξία».

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeux Olympiques (@jeuxolympiques)

 

Η νικήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα, και μέσα από τα σόσιαλ: «Η τιμή μου είναι άθικτη τώρα. Οι επιθέσεις που δέχτηκα στα social media ήταν άσχημες και δεν έχουν νόημα, επηρεάζουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Νομίζω ότι τώρα ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων έχει αλλάξει. Όσον αφορά την Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΙΒΑ), από το 2018 αγωνίζομαι κάτω από την ομπρέλα της. Με γνωρίζουν πολύ καλά, ξέρουν τι είμαι ικανή να κάνω, ξέρουν πώς έχω εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα δε με αναγνωρίζουν πια. Με μισούν και δεν ξέρω γιατί. Τους στέλνω ένα και μοναδικό μήνυμα: με αυτό το χρυσό μετάλλιο, η αξιοπρέπειά μου, η τιμή μου είναι πάνω από όλα».

Η Κελίφ μοιράστηκε επίσης τη χαρά της μέσω Instagram, γράφοντας: «Από τα όνειρα στην πραγματικότητα, το ταξίδι είναι χρυσό. Είμαι περήφανη που βρίσκομαι στην κορυφή για τη χώρα μου και για όσους πίστεψαν. Ο αγώνας δε σταματάει ποτέ, γίνεται μόνο πιο δυνατός».

Μία βδομάδα νωρίτερα, υπό το κλίμα των επιθέσεων και θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια, ο πατέρας της Imane Khelif επιβεβαίωσε ότι η Αλγερινή σταρ της πυγμαχίας γεννήθηκε γυναίκα δίνοντας τη δική του απάντηση στη συνεχιζόμενη διαμάχη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι επιβεβαιώνοντας ότι η κόρη του γεννήθηκε γυναίκα. Όπως αναφέρει η Mail Online, ο Amar Khelif έδειξε ένα επίσημο έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαΐου 1999, το οποίο επιβεβαιώνει ότι γεννήθηκε κορίτσι, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες της παιδικής της ηλικίας.

Στη συνέχεια άρχισε να κατακεραυνώνει τη συνεχιζόμενη κριτική που δέχεται η κόρη του, με τα προφητικά λόγια πως της ανήκει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μιλώντας στη Mail Online, είπε: «Η κόρη μου είναι η κόρη μου. Η Imane είναι ένα μικρό κορίτσι που αγαπά τον αθλητισμό από τότε που ήταν έξι ετών, συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο. Αυτοί οι επικριτές και οι φήμες έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Ιμάνε, δε θέλουν να γίνει πρωταθλήτρια του κόσμου. Της λέω να τους διαψεύσει στο ρινγκ και ελπίζω ότι θα τιμήσει την Αλγερία και τις αραβικές χώρες και θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Είναι το πρότυπό μας και θέλουμε να της μοιάσουμε και να τιμήσουμε την Αλγερία και την Τιαρέτ.»

Κι έτσι κι έγινε.