Σκέψου πράσινο ως εκεί που φτάνει το μάτι σου, προβατάκια να τρέχουν ελεύθερα στους λόφους, χωματόδρομοι με ανοιχτό ορίζοντα, και μικρά σπιτάκια με αυλές, να στέκονται το ένα κοντά στο άλλο, όσο στο βάθος αχνοφαίνεται η θάλασσα. Ωραίο ε;

Αν έχεις κουραστεί από τον θόρυβο και το μποτιλιάρισμα, δεν τα βγάζεις πέρα με την ακρίβεια, και επιθυμείς να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να την κάνεις σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη, τότε υπάρχει μια δελεαστική πρόταση για εσένα. Η Ιρλανδία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία: να ζήσεις σε ένα από τα παράκτια νησιά της και να πληρωθείς γι’ αυτό, μέχρι και 84.000 ευρώ.

 

white bird on green grass field near body of water during daytime

 

Τα νησιά της Ιρλανδίας

Αντί να επιλέξεις ένα από τα ελληνικά νησιά της άγονης γραμμής, με τις υποτυπώδεις υποδομές και το υψηλό κόστος διαβίωσης, μπορείς να εξετάσεις την πρόταση της Ιρλανδίας, λοιπόν. Παρά τις προκλήσεις, όπως η αποκοπή από την ηπειρωτική χώρα λόγω της παλίρροιας και η απουσία κάποιων υποδομών, αυτά τα νησιά προσφέρουν ηρεμία, εκπληκτικά τοπία και οικονομικά κίνητρα για να εγκατασταθείς εκεί, αν το socializing δεν είναι κάτι που σε αφορά ιδιαίτερα.

Βέβαια, δε θα είσαι και μόνος κι έρημος, αφού περίπου 300.000 επισκέπτες επισκέπτονται αυτά τα νησιά κάθε χρόνο, αλλά ελάχιστοι μένουν μόνιμα. Κάποια νησιά, έχουν μόλις δύο κατοίκους όλον τον χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο έχει πάνω από 700. Συνολικά, περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε περίπου 30 νησιά.

 

white and brown concrete building beside body of water during daytime

 

Το πρόγραμμα «Our Living Islands»

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανησυχεί για τη μείωση του πληθυσμού των νησιών, ειδικά για την απουσία νέων. Μεταξύ 1996 και 2016, ο πληθυσμός των νησιών μειώθηκε κατά 12,8%. Το πρόγραμμα «Our Living Islands» περιλαμβάνει 80 δράσεις, ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό, δηλαδή, σχεδιασμένες για να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις νησιωτικές κοινότητες.

«Το πρόγραμμα προσφέρει βελτίωση της στέγασης, την καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, την υγεία και την εκπαίδευση, την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαίθριων ανέσεων», δήλωσε η Heather Humphreys, υπουργός Αγροτικής και Κοινοτικής Ανάπτυξης της Ιρλανδίας.

 

white and red lighthouse near green grass field under blue sky during daytime

 

Οι επιχορηγήσεις

Οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του ακινήτου που θα επιλέξεις. Η αγορά ενός υπάρχοντος, κενού ακινήτου αντιστοιχεί σε 60.000 ευρώ, επιχορηγούμενα, και δεν το λες κι άσχημο. Το μεγαλύτερο ποσό, τα 84.000 ευρώ, αφορά όσους επιλέξουν να αναλάβουν εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Οι επιχορηγήσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην ανακαίνιση παλιών κατοικιών και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό. Τα ακίνητα πρέπει να έχουν κτιστεί πριν από το 1993 και να είναι ακατοίκητα για τουλάχιστον δύο χρόνια.

 

grayscale photo of house on green grass field

 

Παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες

Η Ιρλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες. Η Σαρδηνία στην Ιταλία πρόσφερε πέρυσι 15.000 ευρώ για ανακαινίσεις, ενώ διάφορες ιταλικές πόλεις έχουν πουλήσει σπίτια για ένα, μόλις, ευρώ ή τα έχουν παραχωρήσει δωρεάν. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και σε περιοχές της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Η μετακόμιση σε ένα απομακρυσμένο νησί μπορεί να είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους αναζητούν μια αλλαγή και νιώθουν πως η ζωή τους διαρκώς τους απογοητεύει. Με την υποστήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης, μπορείς να ξεκινήσεις μια νέα ζωή σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον, μακριά από την πολυκοσμία και την καθημερινή ένταση της πόλης. Πάρε κολλητό, ταίρι, ή και τα δυο μαζί, κι έφυγες.